Мъжко начало VS. Женско начало  

Една от най-големите кризи на идентичността, пред които са изправени жените с процъфтяваща кариера, след като направят значим завой в живота си – като създаване на семейство, грижи за любим човек или развиване на хронично заболяване, е, че когато часовете ни са изпълнени с грижи за себе си или за друг на базисно ниво, често става така, че внезапно се чувстваме, сякаш сме имали дълъг работен ден, а насреща нямаме нищо. Кейт Нортроп открива, че това важи както за нея, така и за приятелки и хора, с които работи.

Един добре прекаран ден на работа може да включва сключване на нова сделка, изнасяне на чудесна презентация или друг осезаем завършен продукт накрая. Когато сме у дома, обаче купчината пране обикновено е голяма. Един и същи съд може да бъде измит три пъти, а къщата да изглежда много по-зле, отколкото сутринта. Освен това сме много по-уморени в края на деня, отколкото сме били преди, след като сме прекарали осем часа в офиса. О, и няма изгледи за почивка, защото дреболиите, свързани с прането, чиниите, готвенето, храненето, къпането и основните грижи, които животът изисква, никога нямат край.

Факт е, че много от нас смятат, че работата по полагането на грижи, независимо дали за себе си, или за другите, не означава толкова, колкото работата, която вършим, за да печелим пари. Защо не ценим това, което често се нарича „най-важната работа в света“? В нашата икономика ние печелим пари в замяна на това, че правим нещо или предлагаме нещо, което някой друг цени.

 

И така, къде се оказваме ние, които държим грижата за нуждите на човечеството в ръцете и сърцето си?

 

Оказваме се вършещи невероятно ценна работа в общество, което наистина не я оценява.

 

Ето как стоят нещата: нашето общество цени традиционните качества на мъжкото начало повече от традиционните качества на женското начало. Тук не говоря за противопоставяне на мъже срещу жени. Говоря за двата вида енергия, които имаме в себе си, въпреки че повечето от нас са склонни да се ръководят повече от единия, отколкото от другия вид енергия.

Традиционни качества на мъжкото начало:

  • Продуктивност
  • Линейност
  • Аналитичност
  • Агресивност
  • Логичност
  • Състезателност
  • Ориентираност към резултати
  • Манталитет „или печелиш, или губиш“
  • „Да правиш“ над „да бъдеш“
  • Структура
  • Насоченост навън
  • Индивидуализъм
  • „Аз“

Традиционни качества на женското начало:

  • Грижовност
  • Интуитивност
  • Цикличност
  • Търсене на сценарии за печалба и за двете страни
  • Емоционалност
  • Ориентираност към процеса
  • „Да бъдеш“ над „да правиш“
  • Поток
  • Насоченост навътре
  • Отзивчивост
  • Общност
  • „Ние“

 

 

Като жена, чувствате ли някога, че светът просто не е създаден да поддържа това, което сте в същността си?

 

Че за да успеете, трябва да изключите интуицията и емоциите си, и други части от себе си и да бъдете повече като мъж?

Това е така, защото светът, в който живеем, е създаден да поддържа мъжкото начало. Не е предназначен да поддържа женското.

 

Алиса Вити, основател на FloLiving.com и автор на WomanCode, стига до прозрението, че и мъжете, и жените са циклични. Жените обаче действат по 28-дневна ротация, а мъжете – по 24-часова ротация. Мъжете преминават през всички фази за един ден, а жените ги минават за месец. И тъй като живеем в патриархат, който празнува мъжкото над женското, целият ни свят е настроен да поддържа 24-часов, а не 28-дневен цикъл.

Трябва да сме на линия по едно и също време всеки ден и да влагаме същите или повече усилия и интензивност в сравнение с вчера. Идеята е да израстваме, независимо какво коства това на другите, тялото ни, психиката ни или семейството ни.

 

Но по природа начинът, по който е устроен светът, не отразява начина, по който е устроено женското тяло.

 

По време на нашите репродуктивни години ние живеем според цикли от около 28 дни с четири различни фази. Всяка фаза се отличава с уникални дарби и възможности, ако им обърнем внимание. И всяка фаза буквално и метафорично съдържа критично важни съставки за завършване на пълен цикъл на съзидание.

Позволете ми да ви преведа през това, за което говоря, защото, ако малко или повече сте като мен, нямате ПРЕДСТАВА, че тялото ви по рождение е предназначено за толкова много сила и мъдрост. Сексуалното образование основно обхваща въпроса как да не забременеем. То пропуска цялата част за това колко гениално е нашето тяло и как в него е кодиран планът на сътворението.

Ето какво споделя Кейт Нортроп:

 

Не мога да повярвам, че не осъзнавах какъв мощен извор на сила е менструалният цикъл, докато не станах на 34 години и вече бях майка – особено като се има предвид, че израснах с майка, която преподаваше тези неща и беше един от най-големите световни шампиони в областта. Но това просто ви показва колко силни са посланията в нашата култура, че говоренето за мъдростта на женското тяло е странно или че менструацията е противна и просто трябва да се занимаваме с нея дискретно, да не говорим за нея и в идеалния случай да я контролираме с лекарства.

Трябваше да премина през дълбоко непродуктивен творчески период, за да мога дори да се отворя за връзката между моите вътрешни ритми и външния свят около мен. Беше нужно да донеса живот в този свят, за да осъзная изведнъж колко мъдро и мощно е тялото ми всъщност! Държейки красиво дете в ръцете си, се замислих на какви чудеса са способни телата ни.

 

Независимо от статуса ви на родител и без значение какви органи все още имате в тялото си и как функционират или не функционират те, вие имате същия енергиен отпечатък в себе си. В книгата си „Прави по-малко“ Кейт Нортроп споделя много практична информация относно цикличността в женското тяло. Дори дава вариант как да проследяваме цикъла си и да го използваме дори ако нямаме менструация. Това може да се случи, по време на менопауза, бременност, кърмене, след хистеректомия или друга индивидуална причина.

Повече по темата можеш да откриеш в книгата на КейтПрави по-малко“.

Безплатен откъс от нея можеш да изтеглиш тук:

Приятно четене!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed