ПИЛЕШКО С ГЪБИ И БАЛСАМОВА РЕДУКЦИЯ

Рецептата днес, отново е от новата книга на д-р Уил Коул „Интуитивен фастинг“. Избрахме пилешко с гъби и балсамова редукция. Приготвя се много бързо, при това е изключително вкусно.

Въпреки, че д-р Уил Коул е почитател на растителната храна, в книгите му не липсват и рецепти за вкусни мръвки. Разбира се, препоръките му за прием на животински продукти са доста умерени, балансирани и логични. Но ние като цяло и затова сме му големи почитатели, защото е много умерен и балансиран във всичко, което препоръчва. Освен това, неговите препоръки винаги са плод на задълбочени проучвания и на работата с хиляди пациенти от цял свят. Съветвам те да ги прочетеш, без значение дали си почитател на месото и млечните продукти, или си веган.

А сега да преминем към вкусно готвене.

  • ПОРЦИИ: 2
  • ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 10 МИНУТИ
  • ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 30 МИНУТИ

Необходими продукти:

  • ½ чаена лъжичка морска, хималайска или каменна сол, разделена
  • черен пипер на вкус
  • 2 броя пилешки гърди (всяка по 120 грама), обезкостени, без кожа, начукани до равномерна дебелина
  • 2 супени лъжици зехтин, разделени
  • 3 супени лъжици нарязан пресен магданоз, разделен
  • 120 грама нарязани бейби гъби „Портобело“ или печурки
  • 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
  • ⅓ чаша червено вино
  • 1½ супени лъжици балсамов оцет*
  • 2 супени лъжици гхи

* Когато избираш балсамов оцет, внимавай за наличие на захар. Има видове, в които има допълнително добавена, а има и такива без. Купувай такъв без захар, приготвен само от плодова мъст.

Начин на приготвяне:

  1. Загрей предварително фурната на 200 °C. Поръси двете страни на парчетата пилешко с по ¼ чаена лъжичка сол и черен пипер.
  2. Загрей средно голям тиган на средно силен огън. Добави 1 супена лъжица зехтин и наклони тигана, за да се покрие леко дъното с мазнината. Готви пилешкото 3 минути от едната страна или докато леко покафенее. Тази техника се нарича запечатване на месото. Постави пилешкото със запечената страна нагоре в съд за печене с вместимост литър-литър и половина или в плитка форма за пай. Поръси с 2 супени лъжици магданоз.
  3. Сложи останалата 1 супена лъжица зехтин в тигана. Постави гъбите и зеления лук в тигана и готви с разбъркване на средно силен огън за 4 минути или докато гъбите започнат да кафенеят. Сложи останалата ¼ чаена лъжичка сол и разбъркай. Добави гъбите върху пилешкото.
  4. Сложи виното и оцета в тигана. Остави ги да заврят на средно силен огън и после да къкрят за 2 – 3 минути или докато сместа се редуцира до количество около 2 супени лъжици. Отстрани от огъня и разбъркай с гхито. Залей гъбената смес, след което поръси с черен пипер.
  5. Печи ястието непокрито 20 – 22 минути или докато пилето вече не е розово във вътрешността. Поръси с останалия магданоз. Остави да престои 5 минути, за да поеме вкусовете и ароматите.
Хранителна информация (на порция):
  • Калории: 422
  • Въглехидрати: 9 г (Фибри: 2 г, Захари: 5 г)
  • Мазнини: 31 г (Наситени мазнини: 11,1 г)
  • Протеини: 28 г
  • Холестерол: 105 мг
  • Натрий: 550 мг
  • Макронутриенти: 67% мазнини, 27% протеини, 6% въглехидрати
  • Нетни въглехидрати: 7 г

 

Да ти е сладко!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed