Постни (веган) кюфтета с червена леща и песто от сушен домат
Миналата седмица бяхме на изложение и имаше интересни веган кухни. Като бивш веган харесвам много такава храна. Винаги опитвам с удоволствие, стига в нея да няма глутен. Правило, което не винаги е спазено, за мен обаче е много важно. Опитах 2 неща – веган баничка с леща и постни веган кюфтета с червена леща. И двете… просто не ставаха за ядене. Винаги ми е мъчно, когато добри идеи биват реализирани некачествено. Защото ето точно на такива места се раждат митовете, че здравословната храна е безвкусна и трябва да избираш или да ти е вкусно или да ти е здравословно. За мой ужас, това е едно от известните места за здравословно хранене в София. Хора тази храна не става за ядене! Не споделям кое е, за да не се приеме за антиреклама.
С всичко, което правя повече от 10 години работя за затвърждаване на точно обратното!
А именно, че здравословната храна е и вкусна. Ако не е, то не я яжте! Но ако тя не е вкусна последният проблем, е че е здравословна. По-скоро готвачът не познава подправките и/или не може да готви. Или не обича зеленчуци. Вярвам, че за да сготви вкусни зеленчуци, един готвач трябва да има отношение към тях, към натуралните съставки, към природата. Нещата не опират до това да свариш едни броколи! Точно затова масово хората не обичат броколи. Защото са ги яли варени (в повечето случаи преварени – стават наистина ужасни) с малко сол. Всички зеленчуци от семейство Зелеви стават много безвкусни, когато се преварят и се варят в много вода!
Точно затова днес искам да ви споделя една рецепта на вкусни и ароматни постни веган кюфтета
Точно тези кюфтета ги предлагахме преди години в моята сладкарница. Едно от нещата, които опитах и за които споделих, че не става за ядене беше версия на тези кюфтета. Но рецептата, която ви предлагам аз е лесна, здравословна и много ароматна. Снимката е от архива на сладкарницата.
Кюфтетата съдържат картофи, които не всички хора консумират в големи дози. Но пак – дай им шанс! Определено са завладяващи с аромат, структура и консистенция.
Дозата е доста голяма. Ако готвиш за двама, намали количеството на половина. Или сготви цялото количество, но замрази половината кюфтета. Идеално се съхраняват във фризер за около 2 месеца. Но трябва да са плътно затворени със свежо фолио. Или още по-добре, ако са вакуумирани.
След като ги извадиш от фризера оставяш леко да се размразят и затопляш във фурната за 10-на минути на 180 градуса.
Рецепта за постни (веган) кюфтета с червена леща и песто от сушен домат
Необходими продукти:
- 250 грама червена леща
- 1 килограм картофи
- 30 грама сушени домати – около 4 – 5 броя цели доматчета
- 20 милилитра зехтин
- 5 грама сол
- 1 чаена лъжичка куркума
- 7 грама кимион
- 2 грама сушен кориандър
- 4 грама червен пипер – по желание може и пушен
- 50 грама прясно смляно ленено семе
- 30 грама слънчогледови семки
- 100 грама безглутенови овесени ядки
- 50 грама праз лук
- ¼ връзка (може и повече) магданоз
- сусамови семена за украса
Начин на приготвяне:
Измий лещата в студена вода и я сложи да се свари, заедно с почистените и нарязани на едро картофи. След като се сварят, отцеди водата и добави сушените домати, зехтина, подправките, лененото брашно и се пасирай с пасатора до еднородна смес.
Добави слънчогледовите семки, овесените ядки, праза и магданоза и омеси сместа на ръка. Трябва хубаво да се смесят съставките, затова размеси хубаво. Самата смес трябва да стегне хубаво. Едва тогава започни оформянето на кюфтета. Ако искаш да са по-големи, направи ги по около 100 грама всяко. Ако искаш да са по-малки тип коктейлни, направи ги по-дребни – по около 30 грама всяко. Подреди ги в тава, предварително постлана с хартия за печене.
Поръси ги със сусам и печи в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печи до готовност – зави си от големината на кюфтетата. Приблизителното време за печене трябва да е около 20-25 минути. Проверявай след първите 15 минути.
Сервирай със свежа салата.
Версията от снимката е много семпла, ефектна и свежа цветна салата. Подправена само с малко зехтин и натурален ябълков оцет. В комбинация с кюфтетата е още по-вкусна!
Салатата включва:
- настърган морков
- настъргано сурово цвекло,
- краставици нарязани на жулиени
- зеле – може китайско може и обикновено
- зелена салата
- селъри
- магданоз
- копър
Смесваш съставките, в пропорция, която харесваш и разбъркваш с дресинг от зехтин, ябълков оцет и малко сол.
Идея:
Може да добавиш малко и от любимия ми ароматен хумус.
Рецептата е тук
Да ти е сладко!
За финал:
Ще споделя, че си оставам тотален фен на кухнята на Soul Kitchen. Ароматна, здравословна, веган кухня, която си струва да опиташ. И определено не тази, за която говоря в началото на поста. Ако решиш да посетиш мястото, моля имайте предвид, че храната там е доста калорична, но пък храни всички сетива! И е в моите топ 5 за вкусна и здравословна храна.
2 коментара. Leave new
Благодаря Ви!
Да ви е сладко, Виолета 🙂