Стекове от карфиол на скара със сос „Ромеско“ и печени ядки
Вкусна вегетарианска рецепта за уикенда, защото карфиолът в е сезон сега. И защото е много полезен, и защото е подходящ за почти всички хранителни режими.
А в основата на всички хранителни режими са кое?
Зеленчуците.
Затова нека да се предизвикаме – дали ще сме кетотарианци, или не, няма такова значение. Нека обаче да включим повече зеленчуци в чиниите си. Всеки ден!
ВЕГАНСКО, ВЕГЕТАРИАНСКО
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 15 минути
ВРЕМЕ ЗА ПЕЧЕНЕ НА СКАРА: 16 минути
ПОРЦИИ: 2
Необходими продукти
- 1 глава карфиол с тегло 1,2 килограма (за два стека)
- 3 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици винен оцет
- ¼ чаена лъжичка подправка „Рас ел ханут“ (вижте съставките в карето)
- ½ чаена лъжичка морска сол
- ¼ чаша сурови несолени бадеми, леко запечени и нарязани
- ¼ чаша печени червени чушки, отцедени
- 1 чаена лъжичка смлян пресен чесън
- щипка прясно смлян черен пипер
- 2 супени лъжици нарязан на ситно пресен магданоз
Начин на приготвяне
- Предварително загрей скарата на средно висока температура (170 – 200 °C). Дръж главата карфиол за стъблото странично върху дъска за рязане. Нарежи карфиола на плочки с дебелина около 4 сантиметра по цялата дължина, така че да се получат две големи „пържоли“ от средата на главата и розички от краищата. Отрежи и изхвърли зелените части от пържолите и долния сантиметър на дръжката. (Запази розичките за друга употреба.) Подсуши двете страни на пържолите.
- Разбий енергично 2 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица оцет, подправката „Рас ел ханут“ и ¼ чаена лъжичка сол, докато се смесят напълно.
- Намажи с четка пържолите от карфиол с приблизително половината от сместа със зехтин.
- Запечи пържолите покрити върху добре намазнената решетка на скарата за 8 минути, докато леко се овъглят. Обърни и намажи с останалата маслена смес. Покрий и продължи да печеш на скарата 8 – 10 минути или докато карфиолът омекне, но без да се разкашка. Отстрани стековете от скарата. Покрий с капак, за да се запазят топли.
- Междувременно сложи останалата 1 супена лъжица зехтин, останалата 1 супена лъжица оцет, 2 супени лъжици бадеми, чушките, чесъна, останалата ¼ чаена лъжичка сол и черния пипер в съда на малък кухненски робот и разбий почти до гладкост, около 1 минута. Нарежи на ситно останалите 2 супени лъжици бадеми и остави настрана.
- Разпредели соса между пържолите. Поръси с останалите 2 супени лъжици нарязани бадеми и магданоз.