Яйца „Бенедикт“ с ниско въглехидратни хлебчета
Една феноменално вкусна закуска, която всъщност е подходяща и за вечеря или неделен обяд. Разбира се, придружена с голяма салата. Рецептата днес е за емблематичните яйца “Бенедикт”, но в един здравословен, нисковъглехидратен вариант. Автор на рецепта е Деница Георгиева, позната ни от блога Healthy with Deni и разбира се, от книгата и “Нисковъглехидратно хранене за всеки ден”. Една от любимите ни кулинарни книги. Включва много апетитни рецепти с пълноценен хранителен профил. Същевременно рецептите са досте лесни за приготвяне. Като трябва да имаме предвид, че сме избрали една от най-сложните, защото е трикомпонентна. Но все пак това са феноменалните и емблематични яйца “Бенедикт” и определено си струват усилията, за да ги приготвяте от време на време. Вероятно вече имате ваша домашна рецепта. Нека прегледаме и рецептата на Дени.
Необходими продукти за яйца „Бенедикт“
За хлебчетата:
- 2 яйца
- 90 грама бадемово брашно
- 20 грама кокосово брашно
- ½ чаена лъжичка сол
- ½ чаена лъжичка сода
- 1 супена лъжица зехтин
За яйцата „Бенедикт”:
- 4 яйца
- 4 резена бекон
За соса:
- 3 жълтъка
- 50 грама масло
- 1 чаена лъжичка горчица
- ½ чаена лъжичка сол
- ½ чаена лъжичка черен пипер
За да направите хлебчетата, разбийте две от яйцата. Към тях добавете бадемовото и кокосовото брашно и всички сухи подправки. Разбъркайте, за да се разпределят равномерно. Нарежете сушените доматчета на малки кубчета и ги прибавете заедно с кокосовото брашно. Разбъркайте за последно и с помощта на лъжица разпределете в хартиени кошнички за мъфини. Изпечете за 20 мин. на 180 градуса.
Докато печете хлебчетата, пригответе плънката.
В малка касерола сложете вода, добавете сол и оставете водата да заври. След като заври, разбъркайте с лъжица, докато завихрите водата. Счупете яйцето в малка чашка или купичка и го изсипете в центъра на касеролата. Оставете за 90 секунди, докато белтъкът се стегне, но жълтъкът остане течен. Извадете яйцето в чинийка с помощта на решетъчна лъжица. По този начин пригответе всички яйца.
Да приготвим соса
В метална или стъклена купа, подходяща за водна баня, смесете жълтъците, маслото, горчицата, солта и пипера. Загрейте получената смес на водна баня, като бъркате непрекъснато, за да не позволявате на жълтъците да залепват по стените. Изпечете бекона. Извадете хлебчетата и разрежете всяко на две, така че да получите две кръгли филийки за основа. Върху всяка сложете първо бекон, след това яйцето и залейте със сос.
За още вкусни рецети от книгата на Дени <<<виж тук>>>
Време за подготовка: 5 минути
Време за приготвяне: 35 минути
Нутриенти за 1 порция: М – 489.4 г ; В – 5.8 г ; П – 22.5 г ; 489.4 kcal
Нутриенти за цялата смес
(4 порции):
Мазнини – 164.9 г ;
Въглехидрати – 23.3 г ;
Протеини – 89.9 г ;
1957.5 kcal