Да си направим сами бекон у дома

domashen-bekon

Изключително лесна и бюджетна рецепта за вкусен домашен бекон. При това, като си го приготвяме у дома, сме сигурни, че не съдържа глутамати, сулфити, нитрити и други неща, които не бихме искали да попадат в храната ни. Е, готови ли сме да си направим сами бекон у дома?

  • Количество: 24 парчета
  • Време за подготовка: 5 минути
  • Време за готвене: 20 минути

Ще са ни необходими 450 – 500 грама свински гърди. За да се получи най-хрупкавият бекон, помоли месаря да нареже свинските гърди възможно най-тънко („като за прошуто“). Тъй като ние контролираме колко сол да добавим, тази рецепта е подходяща и за Плана за облекчаване на мигрената. Освен това е подходяща и режимите по книгите ИНТУИТИВЕН ФАСТИНГ, Спектърът на възпалението, Протоколът Хашимото

Необходими продукти:

  • 450 грама свински гърди, от пасищно отглеждани животни, нарязани на много тънко
  • 1 чаена лъжичка чесън на прах
  • 1 чаена лъжичка обикновен или пушен червен пипер
  • 1 чаена лъжичка семена от целина
  • ¼ чаена лъжичка бял или прясно смлян черен пипер
  • ¼ чаена лъжичка сушен градински чай (салвия)
  • ½ чаена лъжичка пушена или обикновена фина морска сол
  • 1 чаена лъжичка кокосова или кленова захар (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Ако месото не е нарязано на малки парчета, го разрежи на възможно най-тънките ленти. Трябва да се получат 12 на брой. Разрежи ги напречно наполовина, за да се получат 24 парчета. Опаковай половината и ги и сложи във фризера, за да остане месото прясно (понеже е без консерванти). Останалата половина приготви сега.
  2. За да направиш сместа от подправки, в мелачка за подправки смели сухите съставки и кокосовата захар (ако използваш такава) до фин хомогенен прах. Като алтернатива използвай хаванче с чукало. Съхранявай в буркан с капак с малки дупчици за ръсене (запази половината от сместа, за да я използваш, когато размразиш замразената част от месото).
  3. Сложи парчетата свински гърди в незалепващ  или чугунен тиган и поръси отгоре с малко от сместа от подправки. Обърни веднага и поръси другата страна, така че подправките да се сготвят добре с бекона.
  4. Нагласи котлона на средно висока температура.
  5. Готви по 6 – 10 минути от всяка страна, докато се получи хрупкав бекон. Сервирай веднага.

Идеи:

  • Запази получената от бекона прецедена мазнина в буркан и я използвай за готвене на зеленолистни зеленчуци, ястия на тиган или за добавяне на вкус към друго олио. Топената мазнина от бекон е с високо съдържание на стеаринова киселина, а наситените мазнини са отлични за „мигренозния мозък“ (просто не прекалявай с наситените мазнини, ако не си на ограничен прием на скорбялните въглехидрати).
  • Ако имаш чувствителност към пушения червен пипер или пушената морска сол, използвай обикновени. Червеният пипер придава хубав цвят на бекона. Тъй като солта е фино смляна, тя просто прави бекона достатъчно солен и допринася за неговата хрупкавост, но количеството натрий на порция е незначително.

 

Хранителна стойност на парче (24 парчета от 450 грама свински гърди):

  • 2 грама протеини,
  • 0 грама въглехидрати,
  • 10 грама мазнини,
  • 4 грама наситени мазнини,
  • 55 милиграма натрий,
  • 40 милиграма калий,
  • 0 грама фибри.

Още вкусни и здравословни идеи за апетитни ястия виж в блога на сайта ни.


ОЩЕ ВДЪХНОВЯВАЩИ РЕЦЕПТИ МОЖЕШ ДА ОТКРИЕШ ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed