Да си направим сами бекон у дома
Изключително лесна и бюджетна рецепта за вкусен домашен бекон. При това, като си го приготвяме у дома, сме сигурни, че не съдържа глутамати, сулфити, нитрити и други неща, които не бихме искали да попадат в храната ни. Е, готови ли сме да си направим сами бекон у дома?
- Количество: 24 парчета
- Време за подготовка: 5 минути
- Време за готвене: 20 минути
Ще са ни необходими 450 – 500 грама свински гърди. За да се получи най-хрупкавият бекон, помоли месаря да нареже свинските гърди възможно най-тънко („като за прошуто“). Тъй като ние контролираме колко сол да добавим, тази рецепта е подходяща и за Плана за облекчаване на мигрената. Освен това е подходяща и режимите по книгите ИНТУИТИВЕН ФАСТИНГ, Спектърът на възпалението, Протоколът Хашимото
Необходими продукти:
- 450 грама свински гърди, от пасищно отглеждани животни, нарязани на много тънко
- 1 чаена лъжичка чесън на прах
- 1 чаена лъжичка обикновен или пушен червен пипер
- 1 чаена лъжичка семена от целина
- ¼ чаена лъжичка бял или прясно смлян черен пипер
- ¼ чаена лъжичка сушен градински чай (салвия)
- ½ чаена лъжичка пушена или обикновена фина морска сол
- 1 чаена лъжичка кокосова или кленова захар (по желание)
Начин на приготвяне:
- Ако месото не е нарязано на малки парчета, го разрежи на възможно най-тънките ленти. Трябва да се получат 12 на брой. Разрежи ги напречно наполовина, за да се получат 24 парчета. Опаковай половината и ги и сложи във фризера, за да остане месото прясно (понеже е без консерванти). Останалата половина приготви сега.
- За да направиш сместа от подправки, в мелачка за подправки смели сухите съставки и кокосовата захар (ако използваш такава) до фин хомогенен прах. Като алтернатива използвай хаванче с чукало. Съхранявай в буркан с капак с малки дупчици за ръсене (запази половината от сместа, за да я използваш, когато размразиш замразената част от месото).
- Сложи парчетата свински гърди в незалепващ или чугунен тиган и поръси отгоре с малко от сместа от подправки. Обърни веднага и поръси другата страна, така че подправките да се сготвят добре с бекона.
- Нагласи котлона на средно висока температура.
- Готви по 6 – 10 минути от всяка страна, докато се получи хрупкав бекон. Сервирай веднага.
Идеи:
- Запази получената от бекона прецедена мазнина в буркан и я използвай за готвене на зеленолистни зеленчуци, ястия на тиган или за добавяне на вкус към друго олио. Топената мазнина от бекон е с високо съдържание на стеаринова киселина, а наситените мазнини са отлични за „мигренозния мозък“ (просто не прекалявай с наситените мазнини, ако не си на ограничен прием на скорбялните въглехидрати).
- Ако имаш чувствителност към пушения червен пипер или пушената морска сол, използвай обикновени. Червеният пипер придава хубав цвят на бекона. Тъй като солта е фино смляна, тя просто прави бекона достатъчно солен и допринася за неговата хрупкавост, но количеството натрий на порция е незначително.
Хранителна стойност на парче (24 парчета от 450 грама свински гърди):
- 2 грама протеини,
- 0 грама въглехидрати,
- 10 грама мазнини,
- 4 грама наситени мазнини,
- 55 милиграма натрий,
- 40 милиграма калий,
- 0 грама фибри.
Още вкусни и здравословни идеи за апетитни ястия виж в блога на сайта ни.