Протеинови трюфели с вкус тиква и лате –
веган, без глутен и без захар
Тези трюфели с тиква – красиви, вкусни и много лесни за приготвяне!
Всичко, което трябва да направиш, е да комбинираш всички съставки (без шоколада и кокосовото масло) в купа или с блендер и да оформиш топчета. Ако обичаш експериментите, може да замениш някоя от съставките и пак ще се получи интересен вкус.
Необходими съставки:
- 150 грама пюре от тиква
- 2 супени лъжици от любимият ти тахан (препоръчвам лешников тахан)
- 50 грама ядки, натрошени – орехи, бадеми, лешници или микс
- 2 супени лъжици кленов сироп – винаги използвам клас А
- 2 супени лъжици растителен протеин на прах – аз използвам от коноп
- подправки (канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил)
- 1 супена лъжица нес кафе
- 1 супена лъжица кокосово брашно
- 100 гр натурален шоколад – използвам Кето шоколад с 92% какао на Yummy Natural
- 3 супени лъжици кокосово масло
По желание и за нанасяне на завършващ щрих: счукани ядки (шамфъстък, лешник или бадеми), счукани какаови зърна, пчелен прашец, кокосови стърготини за поръсване.
Начин на приготвяне:
Смели ядките на брашно в блендер с S-образен нож. Добави останалите съставки, но без шоколада. Разбий отново до меко тесто. Когато тестото е готово, форми топчетата от него и ги остави в хладилника за 10-15 мин, за да стегнат.
През това време разтопи шоколада на водна баня. Извади топчетата от фризера и ги потопи в шоколада. Ако искаш да украсиш трюфелите, може да си подготвиш предварително счукани ядки, кокосови стърготини, пчелен прашец и/или какаови зърна. След като извадиш трюфелите от шоколада, веднага ги поръси с избраните съставки. Трябва да работиш бързо, защото шоколадът се втвърдява бързо. Постави готовите тиквени трюфели отново в хладилника за 10-тина минути.