Бърза, лесна и вкусна закуска
Една от любимите ми закуски е тази Бърза, лесна и вкусна закуска с просо. На децата също им харесва. Основното й предимство е, че не съдържа глутен.
Ако си родител, предполагам знаеш за голямата любов на децата към хляба. Те обичат да хапват всичко на филия или в най-лошия случай… просто филия. Какво правим, за да намалим консумацията на глутен (задължително за алергични деца)? Трябва да се стараем да разнообразим закуските им. А също и да правим домашен хляб, в идеалния случай безглутенов, а в оптималния с добавка на безглутенови брашна. Моя последен опит беше хляб от лимец с брашно от нахут и киноа. Резултатът беше просто вълшебен. За съжаление, свърши много бързо и не успях да го снимам.
Но да се върнем на просото – идеалното безглутеново вариво за силни малчугани. В сладки рецепти е неповторимо. Опитай задължително!
Необходими продукти:
- 1/2 чаша просо
- 1 супена лъжица мед
- 1 супена лъжица кокосово масло
- 1 чаша годжи бери
- 1/4 натурална ванилова есенция – по желание
Време за варене: 15 мин.
Време за приготвяне: 5 мин.
Начин на приготвяне:
- Измий просото и го свари в малко количество гореща вода. Не му е необходимо много време – 10 – 15 минути са достатъчни. Трябва да е меко, но да остане жълто на цвят. Лично аз го харесвам точно така – малко ал денте. Ако и на теб ти харесва да е „разварено”, приготви го така.
- После изцеди водата и добави кокосовото масло, годжиберито и най-накрая меда. Следи просото, да не е прекалено горещо, защото, ако нагрееш меда, ще изгубиш всичките му полезни свойства и ще получиш обикновени прости захари, вместо вкусна и полезна суперхрана.
Добър апетит!
Прочети още: Фетучини от моркови с бадемова майонеза