Шоколадово протеиново барче с коприва и череши
Една от любимите ми рецепти за шоколадово протеиново барче с коприва и череши ! Не звучи много апетитно, защото съчетава малко странни на пръв поглед съставки. Но те уверявам, че е фантастична! Правила съм я за доста събития и партита. Винаги се е харесвала много! А когато споделя, че в нея има сушена коприва, обикновено реакцията е:„Никога не бих предположил(а)!“.
Избрах да споделя точно нея от всичките ми любими рецепти с коприва, за да те предизвикам да излезеш малко от шаблона на стандартната кулинария и да пробваш познати вкусове в нова вариация. Някои комбинации са доста сполучливи, други – не съвсем. За щастие тази е от първите!
Необходими продукти:
- 200 грама лешници (или други ядки по избор, ще има промяна в ароматите, но пак ще е вкусно)
- 100 грама фурми, почистени от костилките
- ½ чаена чаша сушени череши (внимавай за добавки като захар, глюкозо-фруктозен сироп и т.н. )
- 2 супени лъжици брашно от коприва
- 3 супени лъжици кокосово или какаово масло
- 3 супени лъжици какао на прах
- ½ чаена лъжичка натурална ванилова есенция
- щипка сол, ½ чаена лъжичка
- 1 чаена лъжичка махлеб* по желание
Махлеб е арабска подправка. Използва се предимно в сладкарството. Вкусът му е съчетание на горчиви бадеми и череши. В сладки рецепти дава много автентичен и характерен вкус. Ако не разполагаш с тази подправка, можеш да я замениш с малко количество смлени кайсиеви ядки и/или бадеми. Но до 1 супена лъжица. Но дори и да пропуснеш махлеба, вкусът определено ще ти хареса.
Начин на приготвяне:
Смели ядките на брашно. Добави останалите сухи съставки – какаото, брашното от коприва, солта и махлеба, и разбъркай. Добави фурмите и блендирай за 2 минути. Малко преди сместа да стане на тесто, добави черешите, ванилията и маслото.
Забелажка: Добавям черешите по към края, защото искам да останат малки парченца от тях, които да се усещат. Ако искаш да са съвсем фино смлени, добави ги при фурмите.
Когато сместа е готова, я изсипи в равна, правоъгълна тавичка и заравни. Прибери в хладилник и остави да се охлади за 20 – 30 минути.
Преди поднесяне нарежи на малки правоъгълничета. По желание можеш да полееш с темпериран шоколад и да охладиш.
Още вкусни рецепти, както и практична информация за намаляване на стреса, за здраве, красота и благополучие ще откриеш в новата ни книга „Супербилките АДАПТОГЕНИ“ от Рейчъл Ландън – най-търсения билкар в Лондон и водеща фигура в най-новите уелнес тенденции.
„Супербилките АДАПТОГЕНИ“ от Рейчъл Ландън съдържа безброй идеи и рецепти, както и допълнителна информация за приложението и отглеждането на адаптогените.