ПИЛЕШКО С ГЪБИ И БАЛСАМОВА РЕДУКЦИЯ
Рецептата днес, отново е от новата книга на д-р Уил Коул „Интуитивен фастинг“. Избрахме пилешко с гъби и балсамова редукция. Приготвя се много бързо, при това е изключително вкусно.
Въпреки, че д-р Уил Коул е почитател на растителната храна, в книгите му не липсват и рецепти за вкусни мръвки. Разбира се, препоръките му за прием на животински продукти са доста умерени, балансирани и логични. Но ние като цяло и затова сме му големи почитатели, защото е много умерен и балансиран във всичко, което препоръчва. Освен това, неговите препоръки винаги са плод на задълбочени проучвания и на работата с хиляди пациенти от цял свят. Съветвам те да ги прочетеш, без значение дали си почитател на месото и млечните продукти, или си веган.
А сега да преминем към вкусно готвене.
- ПОРЦИИ: 2
- ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 10 МИНУТИ
- ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 30 МИНУТИ
Необходими продукти:
- ½ чаена лъжичка морска, хималайска или каменна сол, разделена
- черен пипер на вкус
- 2 броя пилешки гърди (всяка по 120 грама), обезкостени, без кожа, начукани до равномерна дебелина
- 2 супени лъжици зехтин, разделени
- 3 супени лъжици нарязан пресен магданоз, разделен
- 120 грама нарязани бейби гъби „Портобело“ или печурки
- 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
- ⅓ чаша червено вино
- 1½ супени лъжици балсамов оцет*
- 2 супени лъжици гхи
* Когато избираш балсамов оцет, внимавай за наличие на захар. Има видове, в които има допълнително добавена, а има и такива без. Купувай такъв без захар, приготвен само от плодова мъст.
Начин на приготвяне:
- Загрей предварително фурната на 200 °C. Поръси двете страни на парчетата пилешко с по ¼ чаена лъжичка сол и черен пипер.
- Загрей средно голям тиган на средно силен огън. Добави 1 супена лъжица зехтин и наклони тигана, за да се покрие леко дъното с мазнината. Готви пилешкото 3 минути от едната страна или докато леко покафенее. Тази техника се нарича запечатване на месото. Постави пилешкото със запечената страна нагоре в съд за печене с вместимост литър-литър и половина или в плитка форма за пай. Поръси с 2 супени лъжици магданоз.
- Сложи останалата 1 супена лъжица зехтин в тигана. Постави гъбите и зеления лук в тигана и готви с разбъркване на средно силен огън за 4 минути или докато гъбите започнат да кафенеят. Сложи останалата ¼ чаена лъжичка сол и разбъркай. Добави гъбите върху пилешкото.
- Сложи виното и оцета в тигана. Остави ги да заврят на средно силен огън и после да къкрят за 2 – 3 минути или докато сместа се редуцира до количество около 2 супени лъжици. Отстрани от огъня и разбъркай с гхито. Залей гъбената смес, след което поръси с черен пипер.
- Печи ястието непокрито 20 – 22 минути или докато пилето вече не е розово във вътрешността. Поръси с останалия магданоз. Остави да престои 5 минути, за да поеме вкусовете и ароматите.
Хранителна информация (на порция):
- Калории: 422
- Въглехидрати: 9 г (Фибри: 2 г, Захари: 5 г)
- Мазнини: 31 г (Наситени мазнини: 11,1 г)
- Протеини: 28 г
- Холестерол: 105 мг
- Натрий: 550 мг
- Макронутриенти: 67% мазнини, 27% протеини, 6% въглехидрати
- Нетни въглехидрати: 7 г
Да ти е сладко!