Крем супа от пащърнак и праз
Опитай тази крем супа от пащърнак и праз. Тя е вдъхновена от френска „Вишисоаз“, студена супа от картофи с праз и нещо по-есенно. Белите картофи са заменени с мек пащърнак и са добавени градински чай и прясно настъргано индийско орехче. Да ти е сладко!
Ястието е подходящо за следните режими на хранене:
веган, безглутенов, с ниско съдържание на натрий, с намален прием на захар, палео и при мигрена
Необходими продукти:
- 4 стръка праз, само белите части
- 1 глава бял лук (пропусни при диета за мигрена)
- 3 скилидки чесън
- 1 супена лъжица зехтин екстра върджин, органичен
- ¼ чаша вино (бяло) „Мадейра“ или „Марсала“ (пропусни при диета за мигрена)
- 4 пащърнака
- 2 чаши зеленчуков бульон (с ниско съдържание на натрий)
- 1 чаена лъжичка морска сол (пропусни при диета с ниско съдържание на натрий и при мигрена)
- ½ чаена лъжичка индийско орехче (сушено или прясно настъргано)
- ½ чаена лъжичка градински чай (сушен)
- ¼ чаена лъжичка бял пипер
Начин на приготвяне:
- Почисти праза, като го нарежеш по дължина до началото на корена. Дръж праза за корена, обърнат надолу под течаща вода, като разтвориш всеки слой праз и отмиеш всичката мръсотия. Разклати, за да се отцеди.
- Нарежи праза на едро. Обели и нарежи на едро лука и чесъна. (Пропусни лука за диета при мигрена!)
- Загрей зехтина в голяма тенджера за супа с дебело дъно на средно силен огън. Добави праза, лука и чесъна, като разбъркаш. Готви около 8 минути, докато омекнат и намалят обема си почти наполовина. Добави солта (ако използваш), за да подправиш, докато сотираш.
- Когато тъкмо започнат да покафеняват, добави бялото вино и готви още 2 – 3 минути. (Пропусни виното при диета за мигрена.)
- Почисти пащърнака и отрежи двата края. Нарежи на едри парчета. Добави в тенджерата заедно с градинския чай, индийското орехче и белия пипер. Готви още около 3 минути, като разбъркваш.
- Добави бульона плюс 2 чаши (500 милилитра) филтрирана вода. Разбъркай. Сложи капак и остави да заври, след което намали огъня до слаб, така че леко да къкри, и готви в продължение на 30 – 45 минути, докато пащърнакът омекне.
- Разбий на партиди в блендер или пасирай с пасатор до пълна гладкост.
ПОРЦИИ: 6
Хранителна стойност на порция:
- 190 калории
- 3 грама мазнини
- 0 грама холестерол
- 490 милиграма натрий (115 милиграма натрий, ако се приготви без сол)
- 671 милиграма калий
- 38 грама въглехидрати
- 7 грама фибри
- 12 грама захари
- 4 грама протеини
Сервирай с малко прясно смлян черен пипер, пресни листа градински чай и капка ароматно масло за гарнитура.
Ако искаш да приготвиш супата с парченца зеленчуци, нарежи зеленчуците (може и на кубчета) по-внимателно преди готвене. След като пащърнакът омекне, отсипи чаша или две зеленчуци и бульон, разбий останалото в блендер или с пасатор до гладкост, след което върни отсипаното обратно в тенджерата със супата. Така ще се насладиш на супа с парченца зеленчуци и кремообразна основа.