Да си приготвим домашен ментов ликьор
Не знам за теб, но на мен определено ми се иска в края на лятото да запазя малко спомени за зимните дни. От известно време правя опити да запазя и аромата на лятото. Днес искам да споделя един от експериментите ми и рецепта с една от най-свежите подправки – ментата. Ще приготвим вълшебен домашен ликьор от мента, или, както още я наричат, ментовка.
В действителност през това и през предишното лято направих множество опити да запазя специфични, предимно натурални летни вкусове. Всички се получиха доста добре.
Още две особено успешни рецепти са сладко от кайсии без захар и конфитюр от вишни, разбира се, отново без захар. Идеални са за палачинки, гофрети и т.н. Очаквай рецептите
Ментовия ликьор направих за пръв път през миналото лято, за да си имам натурален пълнеж за шоколадови трюфели. Само че се хареса много от семейството и явно ще стане традиция да го правя всяко лято. Рецептата е много лесна, но изисква време за престояване, което не бива да те отказва. Просто си настрой напомняне на телефона и няма да пропуснеш момента.
Докато правиш ликьора, можеш да използваш случая да приготвиш и домашен безалкохолен сироп от мента.
Той е подходящо решение, ако покрай теб има фенове на ментовата лимонада. Аз лично предпочитам свежа инфузия от мента с добавен фреш от лимон и газирана вода. Сиропът от мента ми е твърде сладък, но децата го харесват. А и определено е за предпочитане домашният, в който знаем, че сме сложили истинска свежа мента, а не изкуствен аромат. Прочети за този сироп тук.
Важно! С тази рецепта можеш да си направиш и тинктура от мента.
Нея пък можеш да използваш при прилошаване, при нарушено храносмилане, срещу главоболие, като дижестив за след вечеря, за жабурене на устата и за още много, много неща, а защо не и за масаж заедно с базово масло. Знаеш, предполагам, една от класическите рецепти от народната медицина – масаж с ракия и свинска мас. Не звучи особено приятно (всъщност баба ми ме лекуваше така като малка и ужасно много го мразех този момент), но е изключително ефективно.
Е, ментата е подходяща за понижаване на телесната температура. Така че, ако ти се наложи (надявам се, че няма, но в днешно време никой не е застрахован), ще е добре да имаш готови запаси, които да са ти подръка. За тинктурата от мента ще пиша допълнително, така че не пропускай тази стъпка. Зимата ще оцениш това усилие.
И така, да започваме!
Необходими продукти за домашния ликьор от мента:
- 1 еднолитров буркан
- 1 двулитров буркан
- 4 – 5 връзки мента – не знам реалното количество, защото бера дива мента от градината
- 1.5 литра чиста висококачествена водка
- 1 килограм захар
- 1 литър вода
Начин на приготвяне:
Тук давам моите пропорции, но е важно да знаеш съотношението, в случай че искаш да направиш по-голяма или по-малка доза. Продуктите трябва да са в съотношение 1:1,5:1. Или с други думи, необходими са 1 част мента, 1,5 части водка и 1 част захарен сироп.
Избери много, много свежа мента. Важно е да е свежа, особено ако я купуваш от магазина или пазара. Измий я и я подсуши добре. Натъпчи ментата в еднолитровия буркан – както се казва, колкото поеме. Аз лично оставям и стеблата, не ги махам, но ако предпочиташ, откъсни само листенцата.
Долей с водката, затвори плътно буркана и го прибери на тъмно и прохладно място. Остави го да престои 4 – 5 дни.
Важно! Дръж буркана на тъмно!
Още по-важно! Всички листенца мента трябва да са потопени във водката. Не трябва да има такива, които се подават над течността, за да не се получи загниване. Ако се налага, затисни ги с помощта на стъклен или пластмасов капак. Аз използвам капаците на любимите ми буркани Week – идеални са за целта. Друг успешен способ е да напълниш найлонова торбичка с вода. Завързваш я здраво и проверяваш дали не изпуска вода, след което я слагаш като тежест върху ментата.
След като минат 5 дни, прецеди сместа и отново върни алкохолния екстракт в буркана. Течността ще е потъмняла и ще изглежда като на снимката по-долу. Реално това е нашата тинктура от мента. Отдели малко от нея – примерно 50 – 100 милилитра. Ще използваш буквално капки, така че няма нужда от много голямо количество. Съхранявай тинктурата в стъклено шише, препоръчително от тъмно стъкло. Разбира се, на тъмно и прохладно място.
Приготви захарния сироп в съотношение 1:1, т.е. към 1 литър топла вода добави 1 килограм захар. След като захарта се разтвори, изсипи сиропа в двулитровия буркан и добави останалата тинктура. Прибери буркана отново на тъмно за около 1 месец. Да, знам, че захарта не е най-здравословната храна, но 1 – 2 шоколадови трюфела с ментов ликьор от време на време надали ще са фатални.
След месец ще имаш чудно ароматен ликьор от мента и 100 милилитра тинктура от мента.
Цветът няма да е като на ментата в магазина, но пак казвам, тук предимството е, че знаем какво сме сложили вътре!
Важно за цвета!
Е, да, няма да ти се получи наситенозелен цвят по натурален начин. Този характерен нюанс можеш да постигнеш само с оцветител, при това синтетичен.
Ако все пак искаш да оцветиш своя ликьор от мента, аз бих използвала матча или спирулина. Добавяй по ¼ чаена лъжичка на 100 милилитра течност. Или с други думи, 1 чаена лъжичка на 400 – 500 милилитра ликьор. Но все пак внимавай – и матчата, и спирулината са много ароматни и може да променят вкуса. Затова опитвай и ако е така, долей още от ликьора.
2 коментара. Leave new
Само не разбрах как еднолитров буркан ще побере 1,5 л водка, при положение, че и натъпканата мента заема някакъв обем? И как в двулитров буркан ще се побере 1,5 л водка + 1л вода + 1кг захар? Малко математиката куца
Прочетете внимателно. Рецептата е в 2 фази. Затова има 2 вида буркани. Във втория – двулитровия слагате водката със захарта.
Или съответно разпределяте пропорционално количеството в два еднолитрови, ако не разполагате с двулитров.