Стекове от карфиол на скара със сос „Ромеско“ и печени ядки

Вкусна вегетарианска рецепта за уикенда, защото карфиолът в е сезон сега. И защото е много полезен, и защото е подходящ за почти всички хранителни режими.
А в основата на всички хранителни режими са кое?
Зеленчуците.
Затова нека да се предизвикаме – дали ще сме кетотарианци, или не, няма такова значение. Нека обаче да включим повече зеленчуци в чиниите си. Всеки ден!

 

ВЕГАНСКО, ВЕГЕТАРИАНСКО

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 15 минути

ВРЕМЕ ЗА ПЕЧЕНЕ НА СКАРА: 16 минути

ПОРЦИИ: 2

 

Необходими продукти

  • 1 глава карфиол с тегло 1,2 килограма (за два стека)
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици винен оцет
  • ¼ чаена лъжичка подправка „Рас ел ханут“ (вижте съставките в карето)
  • ½ чаена лъжичка морска сол
  • ¼ чаша сурови несолени бадеми, леко запечени и нарязани
  • ¼ чаша печени червени чушки, отцедени
  • 1 чаена лъжичка смлян пресен чесън
  • щипка прясно смлян черен пипер
  • 2 супени лъжици нарязан на ситно пресен магданоз

 

Начин на приготвяне

  1. Предварително загрей скарата на средно висока температура (170 – 200 °C). Дръж главата карфиол за стъблото странично върху дъска за рязане. Нарежи карфиола на плочки с дебелина около 4 сантиметра по цялата дължина, така че да се получат две големи „пържоли“ от средата на главата и розички от краищата. Отрежи и изхвърли зелените части от пържолите и долния сантиметър на дръжката. (Запази розичките за друга употреба.) Подсуши двете страни на пържолите.
  2. Разбий енергично 2 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица оцет, подправката „Рас ел ханут“ и ¼ чаена лъжичка сол, докато се смесят напълно.
  3. Намажи с четка пържолите от карфиол с приблизително половината от сместа със зехтин.
  4. Запечи пържолите покрити върху добре намазнената решетка на скарата за 8 минути, докато леко се овъглят. Обърни и намажи с останалата маслена смес. Покрий и продължи да печеш на скарата 8 – 10 минути или докато карфиолът омекне, но без да се разкашка. Отстрани стековете от скарата. Покрий с капак, за да се запазят топли.
  5. Междувременно сложи останалата 1 супена лъжица зехтин, останалата 1 супена лъжица оцет, 2 супени лъжици бадеми, чушките, чесъна, останалата ¼ чаена лъжичка сол и черния пипер в съда на малък кухненски робот и разбий почти до гладкост, около 1 минута. Нарежи на ситно останалите 2 супени лъжици бадеми и остави настрана.
  6. Разпредели соса между пържолите. Поръси с останалите 2 супени лъжици нарязани бадеми и магданоз.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed