Яйца „Бенедикт“ с ниско въглехидратни хлебчета

Една феноменално вкусна закуска, която всъщност е подходяща и за вечеря или неделен обяд. Разбира се, придружена с голяма салата. Рецептата днес е за емблематичните яйца “Бенедикт”, но в един здравословен, нисковъглехидратен вариант. Автор на рецепта е Деница Георгиева, позната ни от блога Healthy with Deni и разбира се, от книгата и “Нисковъглехидратно хранене за всеки ден”.  Една от любимите ни кулинарни книги. Включва много апетитни рецепти с пълноценен хранителен профил. Същевременно рецептите са досте лесни за приготвяне. Като трябва да имаме предвид, че сме избрали една от най-сложните, защото е трикомпонентна. Но все пак това са феноменалните и емблематични яйца “Бенедикт” и определено си струват усилията, за да ги приготвяте от време на време. Вероятно вече имате ваша домашна рецепта. Нека прегледаме и рецептата на Дени.

Необходими продукти за яйца „Бенедикт“

eggs-benedict-2За хлебчетата:
  • 2 яйца
  • 90 грама бадемово брашно
  • 20 грама кокосово брашно
  • ½ чаена лъжичка сол
  • ½ чаена лъжичка сода
  • 1 супена лъжица зехтин
За яйцата „Бенедикт”:
  • 4 яйца
  • 4 резена бекон
За соса:
  • 3 жълтъка
  • 50 грама масло
  • 1 чаена лъжичка горчица
  • ½ чаена лъжичка сол
  • ½ чаена лъжичка черен пипер

 

За да направите хлебчетата, разбийте две от яйцата. Към тях добавете бадемовото и кокосовото брашно и всички сухи подправки. Разбъркайте, за да се разпределят равномерно. Нарежете сушените доматчета на малки кубчета и ги прибавете заедно с кокосовото брашно. Разбъркайте за последно и с помощта на лъжица разпределете в хартиени кошнички за мъфини. Изпечете за 20 мин. на 180 градуса.

Докато печете хлебчетата, пригответе плънката.

В малка касерола сложете вода, добавете сол и  оставете водата да заври. След като заври, разбъркайте с лъжица, докато завихрите водата. Счупете яйцето в малка чашка или купичка и го изсипете в центъра на касеролата. Оставете за 90 секунди, докато белтъкът се стегне, но жълтъкът остане течен. Извадете яйцето в чинийка с помощта на решетъчна лъжица. По този начин пригответе всички яйца.

Да приготвим соса
В метална или стъклена купа, подходяща за водна баня, смесете жълтъците, маслото, горчицата, солта и пипера. Загрейте получената смес на водна баня, като бъркате непрекъснато, за да не позволявате на жълтъците да залепват по стените. Изпечете бекона. Извадете хлебчетата и разрежете всяко на две, така че да получите две кръгли филийки за основа. Върху всяка сложете първо бекон, след това яйцето и залейте със сос.

 

За още вкусни рецети от книгата на Дени <<<виж тук>>>

 

Време за подготовка: 5 минути

Време за приготвяне: 35 минути

Нутриенти за 1 порция: М –  489.4 г ; В – 5.8 г ; П – 22.5 г ; 489.4 kcal

Нутриенти за цялата смес
(4 порции):

Мазнини – 164.9 г ;

Въглехидрати – 23.3 г ;

Протеини – 89.9 г ;

1957.5 kcal

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed