Домашно сладко без захар
Сладко без захар? При това домашно? Да, мисията е възможна! Дори изненадващо вкусна!
Има много варианти и рецепти, но спокойно, няма да споделям рецепти с подсладители. По съвсем натурален начин ще направим домашно сладко. Много е лесно. Нека да се докоснем до естествените вкусове, да имаме повече вяра в природата и в собствените си умения и да сътворим няколко вълшебни бурканчета.
Но преди това няколко думи за захарта.
В класическите рецепти се добавя захар и то в много големи количества. В резултат това, което получаваме, е просто един сладък вкус. Няма го истинският аромат и вкус на плодовете. Вярно е, че захарта се използва и като консервант, но знаеш, говорили сме много. Проблемът със захарта е, че често и неусетно прекаляваме с нея. А другият проблем е, че тя доминира над по-нежните вкусове и оттам има и способността да променя вкусовите ни рецептори.
Преди много, много години и аз бях от хората, които хапваха ягодите задължително със захар. Просто така беше прието в ученическите ми години. Сега, благодарение и на модерното земеделие, с чиято помощ опитах истински безвкусни ягоди, не мога да си представя да сложа захар на този вкусен ароматен плод особено, ако не е продукт на индустриалното земеделие. Ако е, просто го пропускам. Но вече знам: ако искам да ям ягоди, ям ягоди и използвам деликатни други подправки или съставки, които да подчертаят вкуса на плода, а не да го заличат. Такива са листенца мента, кокосова сметана, маскарпоне. Не, определено няма нужда от захар.
Затова и миналата година реших най-после да направя експеримент и да си приготвя различни домашни сладка без захар. В действителност не съм особен почитател на сладкото, но от време на време му се иска на човек да намаже нещо на едни безглутенови палачинки. Не споделих опитите си, защото исках да проверя дали срокът на годност ще е задоволителен. Е, една година по-късно бурканчетата са все още със същия неповторим вкус без прашинка захар! Така че вече може да се правят и експерименти с по-големи количества.
Плодове, с които съм пробвала и които се получават много добре, са:
- кайсии
- вишни
- праскови
- круши
- сини сливи
- малини
- ягоди
- грозде
- череши
- къпини
- боровинки
Как да приготвим сладко без захар
Необходими са ни 2 килограма плодове и сокът от половин лимон. Почисти плодовете, измий ги и ги нарежи на малки кубчета. Ако използваш дребни плодове, ги остави цели.
Прехвърли плодовете в тава и долей един пръст вода. Добави лимоновия сок и разбъркай. Целта е лимонът да стабилизира цвета, а водата да предпази плодовете от изгаряне, докато започнат да си пускат сока.
Постави тавата във фурната и печи около 1,5 – 2 часа на 160 градуса, като периодично разбъркваш. Водата и плодовете ще се редуцират наполовина, а вкусът ще се концентрира осезаемо.
Когато сладкото е готово го прехвърли в бурканчета, докато е още топло, и ги обърни с капачките надолу. Остави ги да постоят така 4 – 5 часа.
След това стерилизирай бурканчетата в голяма тенджера с вода за около 10 – 15 минути. По този начин допълнително ще увеличиш срока на годност.
3 идеи, ако имаш нужда от още сладост
- Добави пръчка-две канела, преди да сложиш тавата във фурната, и ги извади след края на печенето. Канелата дава допълнителна сладост и е добър вариант и за намаляване на кръвната захар.
- Аз лично, както вече подчертах, предпочитам изцяло натуралния вкус без добавена сладост, но ако все пак имаш нужда от още сладко, може да добавиш 1 супена лъжица екстракт от стевия. Специално кайсиите и вишните се получават леко кисели без захар, но на мен лично ми харесват точно така.
- И още една идея. Към средата на печенето добави конфитюр от сини сливи или грозде. Това са високозахарни плодове и конфитюрът от тях даже е прекалено сладък. Затова можеш да ги използваш като натурален подсладител.
При прасковите може да добавиш и малко резенчета джинджифил или листенца мента, които след печенето да извадиш.
Как да си приготвим домашен конфитюр без захар?
Ако предпочиташ да направиш конфитюр използвай същата технология, но пасирай всички плодове предварително. След това печеш и консервираш по същия начин.
Тук много хора добавят и малко чиа за допълнително желиране, но аз мисля, че няма нужда.
Е, нашите домашни сладка са готови. Можем да им се насладим през зимата с удоволствие и да си припомняме за лятното слънце по време на неделната ни закуска.
2 коментара. Leave new
За допълнително подслаждане, ако не Вие достатъчно сладко това, което приготвяте без захар може вместо сини сливи да добавите сок от грозде студено пресован, който няма добавки нито на захар, нито на подсладители или консерванти, който ние произвеждаме. Той е толкова сладък, че дори може да се разрежда с вода , ако ти е много сладко.
Да, благодаря за допълнението 🙂
Сокът от грозде е чудесен натурален подсладител. Но трябва да се има предвид, че е с висок гликимичен индекс. За хората с ИР 0 да внимават как и колко ще консумират сладкото.