Да си направим сушени домати през зимата
От години си ги приготвям сама. Имам два варианта на рецептата. Едната е за сушени домати през зимата, другата е за сушени домати през лятото. Но преди да започнем да ги правим, нека споделя защо си ги правя сама. Причината е доста елементарна.
Много рядко съм попадала на купени сушени домати, които да ми харесват. Като оставим финансовия елемент на страна (обикновено са доста скъпи) просто комбинацията от подправки в повечето случаи е меко казано странна за мен. Например на повечето слагат оцет! Нямам идея защо, но определено се отразява негативно на вкуса! Срещала съм такива с бахар, което според мен е абсурдно, защото моята асоциация за комбинацията оцет + бахар е за туршия! Но най-неприятно ми е като сложат шарлан. Шарланът, бидейки много здравословна растителна мазнина си има силно специфичен аромат, който не подхожда на сушени домати. За справка припомням, че шарланът е студено пресовано слънчогледово масло. Много вкусно, но със силен, специфичен аромат, който не подхожда на всичко. И трябва доста умело да се балансира, когато се използва в дресинги. Но едно от най-непростимите неща за мен е като сложат захар!
Защо слагаме захар в доматите?
По правило, винаги когато се готви с домати се слага малко захар, за да убие киселите им нотки и да подчертае сладкият им вкус. Лично според мен това в повечето случи е излишно. Пак зависи от рецептата и ефектите, които търсим. Не знам дали знаеш, но в кечупа има около 40% захар. В някой видове може да стигне и до 65%! Т.е. има си класически рецепти с домати, които са доста високо захарни! Когато правя сосове, използвам малко индийско орехче, като подправка, за да подчертая вкуса и пропускам захарта. Пробвай и ти. А сега да преминем към основната ни рецепта.
Днес ще споделя зимната ми рецепта за сушени домати. Сещаш се, че през зимата няма да тръгна да суша пресни домати, защото такива няма. Затова използвам един трик. Купувам био сушени домати от Зоя.бг или от магазин за ядки и сушени плодове. И преди да коментираш цената, спокойно на нас ни трябват 100 грама! За едно бурканче, което стига за месец – два. Когато пробваш рецептата и я усъвършенстваш за твоя вкус можеш да си купиш 300-400 грама и да си направиш 3-4 бурканчета. Но първо започни с едно, като следваш моите препоръки. Тази рецепта е супер сполучлива и много лесна. Но това не означава, че е 100% сигурно, че ще пасне на твоя вкус, затова пробвай с по-малко количество.
Необходими продукти за едно бурканче сушени домати
- 100 грама сушени домати – изсушени през лятото или купени сушени от магазин
- 1 глава дребен български чесън – купувам от пазарите
- 1 връзка пресен босилек
- няколко стръка пресен риган
- 100 грама качествен студено пресован зехтин
- сол на вкус, по желание и за допълнително консервиране
Начин на подготовка на сушените домати
Накиснете сушените домати във вода за около 8 до 12 часа. Предпочитам 8, за да не станат прекалено влажни.
Аз обикновено го правя в петък или събота вечер и на сутринта започвам същинската работа. Преди да започнете преценете дали да нарежете сушените домати или да го оставите така на половинки. Аз лично предпочитам да ги нарежа на лентички, защото е по-удобно. Така или иначе винаги се налага да ги режем когато ги слагаме в салата или ястие. Така си спестявам доста време и доста измити дъски.
Но съвсем в самото начало не го правех. Прецени.
След като нашите сушени и рехидратирани домати са готови, нарязани или не, можем да пристъпим към изпълнение на рецептата.
Изчистваме и обелваме чесъна. Нарязваме скилидките на по-дебели шайби.
Измиваме и подсушаваме свежите подправки. Аз си отглеждам и риган и босилек целогодишно, защото у дома обожаваме средиземноморския вкус. Но ако не разполагаш с такива и няма от къде да си купиш, то тогава можеш да ги замениш със супени. Вкусът не е същия, но пак много ми харесва! Тук вече е важно да експериментираш с количествата, аз обикновено ръся на око.
Подреждане в буркана
Първо и много важно! Избери красив буркан. Моята колекция е доста сериозна и винаги избирам различен, но е важно да е красив и да носи допълнително настроение! Разбира се, бурканът е предварително измит и подсушен.
Подреждаме един пласт сушени домати на дъното на буркана. Отгоре слагаме малко листа пресен босилек, един малък стрък пресен риган (или сушени, ако ще използваме сушени), няколко резена чесън.
Повтаряме ред домати, ред подправки, малко чесън, докато бурканчето и се напълни. На финала посоляваме леко и поливаме със зехтина.
Много е важно зехтина да покрие плътно доматите! Тъй като те вече съдържат вода е много вероятно ако останат над зехтина да започне гниене, а ние не искаме това, нали 🙂
Срок на съхранение
Така подготвени тези домати издържат до три месеца в хладилник. Но само при условие, че зехтина покрива плътно доматите и бурканчето е плътно затворено.
Да ти е сладко!