Перфектният протеинов бар
Знаеш ли къде можеш да намериш перфектният протеинов бар? Не, не е в някой специализиран магазин и не, не е на определена марка! Може да го намериш на най-неочакваното място. В твоята кухня! Не ме разбирай погрешно. Не съм против това да си купуваш протеинови барове, но е факт, че пазара е залят и определено не всички стават за ядене. Някак си протеинов стана новото определение за здравословно. Но както и преди съм ти обръщала внимание по отношение на безглутеновите продукти, така и сега искам дебело да подчертая:
Това че едно нещо е безглутеново, без захар или протеиново не го прави автоматично здравословно!
Защо да си приготвяш протеиновите барове у дома?
- По-вкусни са! Защото можеш да ги направиш по твой вкус! Можеш да добавиш нещо, това, което давам е базова рецепта. Към нея можеш да добавиш етерично масло от портокал, лимон или повече какао. Внимавай да си пресметнеш калориите, ако ги следиш. Но с тази базова рецепта можеш да модифицираш твоя перфектен протеинов бар, който не можеш да купиш никъде другаде.
- Знаеш какъв точно е съставът им! Защото няма да сложиш нещо, което не харесваш! Като например палмово масло, модифицирано нишесте, соев лецитин, аспартам и т.н.
- Лесно е! Тази базова рецепта за протеинови барове е само с 4 съставки!
- По-диетични са! Наистина. Има протеинови барове от по 350-400 калории и само 20 грама протеин! Дори и да са супер вкусни, не си струват, нито синтетиката, нито калориите! А практиката показва, че обикновено са или прекалено сладки, или не са достатъчно сладки!
- Много по-икономично е! На цената на 2 барчета можеш да си приготвиш цяла тава, която да можеш предварително да включиш в дневното си меню за седмица напред. Слагам тази опция на последно място, но определено е тема по която си струва да помислиш!
Калориите варират, спрямо избора на протеин, тахан и вида подсладител. Тази рецепта може да се приготви и с мед или с кокосов нектар.
Необходими съставки за 12 протеинови барчета:
- 1/2 чаша кокосово брашно
- 1 и 1/2 мерителни чаши протеин на прах – аз използвам растителен микс с вкус на ванилия, но ти може да пробваш и с шоколадов вкус, ако предпочиташ
- 2 чаени чаши фъстъчено масло (може да замениш с всякакъв друг тахан лешниковия е с най-ниски калории, но пък фъстъчения е с най-висок процент протеин)
- 1/2 чаша кленов сироп
- 2 чаши настърган шоколад за заливка – опционално и не задължителна стъпка, но прави вкуса осезаемо по-добър
Опционално и не сметнато в калориите:
- 2 капки етерични масло от портокал
- 2 капки етерично масло от лимон
- 2 капки етерично масло от лавандула
- 1 чаена лъжичка матча на прах
- 2 супени лъжици какао на прах – или просто замени с шоколадов протеин
- Шоко дропс т.е. какаови капки, настърган или начупен шоколад
Начин на приготвяне:
- Постели правоъгълна тава с хартия за печене и я остави настрана. За по-дебели барчета използвай по-малка тавичка, за да се разпредели сместа на по-дебел слой. За по-тънки барчета използвайте по-голяма тава. Но имай предвид, че шоколадовия кувертюр е възможно да не ти стигне и да промени калориите. Тази рецепта е сметната на 12 барчета, но ако предпочиташ може да ги направиш повече, или ако ще ги хапваш за закуска да ги направиш по-големи, т.е. да станат по-малко на брой.
- В голяма купа смеси сухите съставки. Това са кокосовото брашно и протеина на прах.
- За тази стъпка можеш да използваш и кухненски робот с S-образен нож. Ако не разполагаш с такъв смеси съставките на ръка с помощта на вилица. В малка купа разбъркай фъстъченото масло с кленовия сироп, докато се смесят добре. Добави към тази смес сухите съставки и разбъркай, докато се получи гладко и меко „тесто“.
- Прехвърли сместа за протеиновите барчета в предварително приготвената тава и изравни и притисни сместа. С помощта на лъжица притесни плътно сместа за барчетата към дъното на тавата. Прехвърли в хладилника, докато стегнат около час – максимум два. След като сместа стегне, нарежи на правоъгълни барчета, по желание залей с разтопения на водна баня шоколад. Можеш да топваш всяко барче, за да се покрие цялото, или само да декорираш отгоре.
Наслади се на твоите перфектни домашни барчета!
Съхранявай на стайна температура в плътно затворен стъклен съд. Това може да е буркан или стъклена кутия за храна. Може да ги съхраняваш и в хладилник, но нека винаги да са плътно затворени, за да не поемат аромати от останалата храна в хладилника! Ако съхраняващ в хладилник ги остави да постоят на стайна температура за няколко минути преди да ги хапваш.
Тези протеинови барове са чудесни и за замразяване. Замразявай в добре затворен съд (отново за предпочитане стъклен) до 6 месеца.
Приблизителни хранителни стойности на порция – 1 барче:
- Калории: 150 kcal
- Въглехидрати: 5 г
- Чисти въглехидрати: 2 г
- Протеин: 21 г
- Мазнини: 7 г
- Фибри: 3 г