Вкусна шоколадова торта без глутен, без захар и без млечни
Една рецепта за вкусна и изкусителна шоколадова торта за празничната нощ, без глутен, без захар и без млечни. С балансирани калории и много вкус. Спокойно! Никой няма да разбере, че е здравословна и диетична. Освен това е супер лесна за приготвяне. Важно е само да имаш хубав миксер и пресни яйца, за да създадеш истинско кулинарно вълшебство.
Ето как да я направиш:
Време за приготвяне:
15 минути
Време за печене:
35 минути
Необходими продукти за 6 порции шоколадова торта:
- 6 яйца, с отделени белтъци и жълтъци
- 1¼ чаши сурово какао на прах
- ¾ чаша ксилитол
- ¾ чаша кокосово масло, разтопено
Необходими продукти за шоколадовия ганаш:
- 150 грама, натурален шоколад – всичко над 75 % се брои, но най-добре да е 95%
- 180 милилитра мляко – ядково или оризово
Начин на приготвяне:
- Покрий с хартия за печене форма с падащо дъно с диаметър 22 сантиметра. (Ако е необходимо, може да намазниш леко самата форма с кокосово масло, за да прилепне хартията към стените ѝ.) Загрей предварително фурната на 160 °C.
- В голяма купа разбий белтъците с миксер до твърд сняг. Остави настрана.
- В друга голяма купа разбий заедно жълтъците, какаото на прах, ксилитола и разтопеното кокосово масло до гладкост.
- Разбъркай ¼ от разбитите белтъци с жълтъчната смес. След това полека добави останалите белтъци, като внимаваш да не разбъркаш повече от необходимото. Разпредели в подготвената тава.
- Печи 25 – 35 минути или докато в средата се стегне. Остави да изстине във формата.
- Подготовка на шоколадовата глазура:
- Натроши шоколада и го затопли на водна баня. Добави млякото и разбърквай непрекъснато, докато се хомогенизират. Внимавай температурата на водата да не е прекалено висока, за да не “свариш” шоколада.
- Полей тортата с 2/3 от готовия шоколадов ганаш. Прибери тортата в хладилника, за да стегне. И върни шоколадовия ганаш в топлата вода, но на изключен котлон.
- Извади тортата от ринга и полей отстрани с останалия шоколадов ганаш. Тортата ще е студена и той ще стегне веднага.
- Украси със сезонни плодове или с настърган шоколад и сервирай.
Да ти е сладко 🙂