Как да постигнем пълноценен сън с малко усилия?

Една от новите „епидемии“ в съвременното общество е недоспиването. Все повече хора – в това число млади, трудоспособни и енергични хора – страдат от безсъние или проблеми със съня, но по-стряскащото е това, че го възприемат за нормално. Много хора, заети с изграждане на кариера или професионално развитие, смятат, че сънят е по-скоро загуба на ценно време, което могат да използват за друго. Други страдат от недоспиване, защото не могат ясно да поставят приоритети и изпитват затруднения да намерят време за себе си. Трети имат малки деца и изцяло подчиняват ежедневието си на тях. Четвърти имат време за всичко посочено дотук, но не могат да се отпуснат и да заспят или се будят нощем без да могат да заспят отново.

В същото време добрият сън е в основата на всичко – доброто здраве, стройната фигура, емоционалното равновесия, професионалните успехи, отношенията ни с останалите. Сънят е пряко свързан с всяка клетка, тъкан, орган или процес в тялото. Липсата на достатъчно качествен сън води до влошаване на имунната защита и съпротивителните сили на организма, лежи в основата на редица съвременни заболявания, пречи за постигането или поддържането на идеално тегло, води до храносмилателни, емоционални и психологически проблеми, тясно са свързва със симптомите на депресията и редица други състояния, предизвиква преждевременно стареене и забавяне на умствените процеси.

Заетите хора често забравят, че ако не се наспят достатъчно, трудно ще постигнат високите цели,
които си поставят в професионален и личен план.

Подобряването на съня е процес, който изисква комбинирани и комплекси усилия. Но едни от
най-добрите и в същото време крайно подценявани средства за постигането на пълноценен сън са
двигателната активност и техниките за емоционална свобода (ТЕС).

На тази лекция Гергана ще ви покаже как да прилагате и двете по няколко минути на ден, така че
да спите по-добре, за да постигате повече и да бъдете по-щастливи, независимо каква е вашата
ситуация в момента.

Гергана Радович
Холистичен терапевт и сертифициран преподавател по ТЕС към Българската асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП) и британската EFTMRA, Мастер Ти-Тап треньор Гергана работи със заети хора, които не разполагат със свободно време и живеят под напрежение, но въпреки това биха искали да изглеждат по-добре, да спят по-спокойно и да се будят енергични и уверени в себе си като отделят само по няколко минути на ден.

Гергана Радович  е член на Европейската асоциация по авиационна психология (ЕААР), Европейското дружество
по медицина на съня (ESRS), БАРЕП и EFTMRA.

Гергана Радович   е създател на

EnePsy Academy