Бърза, лесна и вкусна закуска

barza-lesna-i-vkusna-zakuska

Една от любимите ми закуски е тази Бърза, лесна и вкусна закуска с просо. На децата също им харесва. Основното й предимство е, че не съдържа глутен.

Ако си родител, предполагам знаеш за голямата любов на децата към хляба. Те обичат да хапват всичко на филия или в най-лошия случай… просто филия. Какво правим, за да намалим консумацията на глутен (задължително за алергични деца)? Трябва да се стараем да разнообразим закуските им. А също и да правим домашен хляб, в идеалния случай безглутенов, а в оптималния с добавка на безглутенови брашна. Моя последен опит беше хляб от лимец с брашно от нахут и киноа. Резултатът беше просто вълшебен. За съжаление, свърши много бързо и не успях да го снимам.

Но да се върнем на просото – идеалното безглутеново вариво за силни малчугани. В сладки рецепти е неповторимо. Опитай задължително!

Необходими продукти:

  • 1/2 чаша просо
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • 1 чаша годжи бери
  • 1/4 натурална ванилова есенция – по желание
Време за варене: 15 мин.
Време за приготвяне: 5 мин.

Начин на приготвяне:

  1. Измий просото и го свари в малко количество гореща вода. Не му е необходимо много време – 10 – 15 минути са достатъчни. Трябва да е меко, но да остане жълто на цвят. Лично аз го харесвам точно така – малко ал денте. Ако и на теб ти харесва да е „разварено”, приготви го така.
  2. После изцеди водата и добави кокосовото масло, годжиберито и най-накрая меда. Следи просото, да не е прекалено горещо, защото, ако нагрееш меда, ще изгубиш всичките му полезни свойства и ще получиш обикновени прости захари, вместо вкусна и полезна суперхрана.

Добър апетит!


Прочети още: Фетучини от моркови с бадемова майонеза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed