Homemade Marshmallow gluten free
Homemade Marshmallow gluten free

Кето маршмелоу само с 3 съставки

  By Borislava Lutskanova  , ,   , , ,   

октомври 27, 2019

По традиция отбелязваме излизането на всяка наша книга с поне една допълваща рецепта.

Затова днес сме подбрали „Кето маршмелоу“. Освен това то е без захар, без глутен, нисковъглехидратно, палео и много, много вкусно. А новата ни книга е на Деница Георгиева от Healthy with Deni: Никсовъглехидратно хранене за всеки ден - бързо и лесно, която излиза в края на тази седмица.

И по традиция това е рецепта, която не фигурира в книгата, но е наша вариация по темата на конкретния режим на хранене. С една такава рецепта, освен да надградим съдържанието на книгата, искаме отново да ти покажем, че наистина да се храниш здравословно може да е и лесно, и вкусно, и приятно. В тази рецепта имаме само 3 съставки – останалите 3 са по желание. Спокойно може да ги пропуснеш, но ако искаш повече ефект, добави и тях.
А сега, да не се притесниш от броя операции, които трябва да направиш. Наистина ще ти отнеме 10 - 15 минути. Увери се сама!

Още една причина да включим точно тази рецепта е наближаващият празник Хелоуин, който, макар да няма нищо общо с българските традиции, е изключително любим, да не кажа омагьосващ, за децата. И понеже лакомствата са доста сериозна част от този празник, искаме да се подготвиш подобаващо за малките лакомници.

  • Prep: 10 mins

Ingredients

1 чаша (200 мл) студена вода

3 с.л. желатин

1/2 чаша ксилитол, еритритол или микс от тях + още 1 - 2 супени лъжици за поръсване

1 ч.л. екстракт от стевия - по желание, но може и да се пропусне

1/2 ч.л. ванилия на прах или няколко капки течен екстракт - отново по желание

1/4 ч.л. прах от цвекло (за розов цвят) или куркума за жълт. За оранжев цвят добави още куркума. Може да пропуснеш оцветителя и да оставиш бонбоните бели.

Directions

1В половината от студената вода (100 мл) накисни желатина. Разбъркай енергично и остави настрани.

2Останалата вода (100 мл) сложи в тенджера и постави на котлона. Включи на максимална степен. Когато водата заври, добави подсладителя.

3Бъркай, докато се разтвори добре, и махни от котлона.

4Излей подсладената вода в кухненският робот (ако твоят има опция за миксер) или просто в купа. И си приготви миксера.

5Добави желатина, който междувременно трябва да е стегнал, и започни да разбиваш на най-ниската степен на миксера.

6Когато желатинът се смеси с топлата вода, разтопи се и започне да се пени, превключи на средна скорост.

7Продължи да разбиваш на средна скорост още около 5 минути. Ще забележиш как сместа започва да се уплътнява, но все още е леко течна.

8Сега е моментът да добавиш стевията, ванилията и оцветителя.

9Продължи да разбиваш, вече на максимална скорост. Ще ти отнеме още около 3 до 5 минути – в зависимост от мощността на миксера.

10И сега идва най-трудната част – да прехвърлиш сместа в тавичката. Застели тавичка с размери 15 х 10 см с хартия за печене. Поръси с избрания подсладител и прехвърли сместа в тавичката. Започни да заглаждаш с шпатула, която предварително си намокрила малко. Мокри я периодично, докато загладиш… относително равномерно. Малко е трудничко, но усилията ти ще бъдат възнаградени!

11Поръси с още малко от подсладителя.

12Охлади в хладилник за минимум 2 часа.

13Извади от формата и нарежи на парчета.

Ако не разполагаш с подсладител, замени с пудра захар. Предполагам, че пак ще стане, но не използвам от много години. Направено дори и с пудра захар, това маршмелоу ще в пъти по-полезно от готовите в лъскава опаковка.
Няколко думи за подсладителите. Дори и обявени като безвредни - еритритола и ксилитола, все пак са подсладители!  И като такива все пак предизвикват реакция на измамна сладост. Не са много препоръчителни за ежедневна употреба! Използвай в малки дози и от време на време! Мисля, че този празник си заслужава 🙂

ВНИМАНИЕ!
Ако имаш деца, направи поне 2 дози, защото тази буквално се изпарява.
Коментарът на сина ми е: „Леле, то е точно като истинско! Не, дори е много, много по-вкусно от истинското.“ На дъщеря ми: „Защо ни го правиш чак сега?“

Готовото маршмелоу може да хапваш директно, да го сложиш върху бисквита и/или да го полееш с шоколад. Може да го добавиш в торта, украса на торта или да декорираш с него сладолед. Или просто да го потопиш в горещо какао.

Ако все пак ти остане малко неизядено количество, го прибери в стъклен буркан и го затвори плътно.

Сега няколко думи за хранителната боя.
Винаги можеш да използваш натурални оцветители. Както видя, тук съм използвала прах от цвекло за розово. Можеш да използваш куркума за жълто или оранжево – в зависимост от количеството; с
пирулина и/или матча за зелено; синя спирулина за синьо; акай или смлени боровинки за лилаво; какао за кафяво или черно – пак зависи от количеството, което ще сложиш. Но почти на всичко има натурален заместител. Не спирай да търсиш алтернативи! Ключът е в нагласата!
Успех!
Ако направиш други цветове ще се радвам да ни споделиш снимка 🙂

00:00

1 Review

Даниела

октомври 28, 2019

Браво! Фантастично!

All fields are required to submit a review.

Меню