ВМЕСТО КОЗУНАК.

Или версия на здравословен  нисковъглехидратен козунак

 

здравословен-козунак-идея

Великден наближава. И понеже не съм споделяла нищо за този празник, за разлика от няколко любими неща, приготвени за Цветница, днес реших да споделя моя версия на здравословен нисковъглехидратен козунак. Давам му име вместо козунак, защото не е точно козунак. И няма и как да бъде. Нека сме на ясно.

Правени са доста опити да се намери удачен здравословен и нисковъглехидратен вариант на козунак. Личното ми мнение е, че в действителност няма как да намерим кето заместител на бялото брашно, респективно на козунака.

Здравословен козунак може да се направи с безглутеново брашно – микс от ориз, киноа и арарут. Но най-сполучливият ми опит обаче е бил с мая и прясно мляко, което не е точно пример за здравословно. И все пак е по-здравословен опит от бялото брашно. Но когато говорим за нисковъглехидратни варианти, тук нещата са ясни. Брашната са бадемово и кокосово. Трябва да знаеш, че това са тежки брашна и с тях няма как да се постигне въздушният ефект на бялото брашно, подсилено от ефирността на добре втасалата мая. Всички тези неща, които правят мекичките, пухкави конци на козунака. Въпреки тов:

стигнах до един доста сполучлив заместител, който ще засити глада ти за сладко и ще ти даде необходимата доза наслада по празниците.

Аз си приготвям винаги такъв десерт по Великден. Интересно, че въпреки наличието на домашен истински козунак, домашни козуначени кифлички на празничната трапеза (все неща майсторски приготвени от майка ми), този мой шоко десерт също се харчи доста. Пробвай го и ти. Издавам една малка тайна – в пъти (да не кажа стотици пъти) по-лесен е от класическия козунак. Макар майка ми да има супер лесна и сполучлива рецепта, тази пак е в пъти по-лесен.

 

Искаш ли да споделя и класическата рецепта на майка ми, за сполучлив козунак с бяло брашно. В случай, че семейството ти все пак иска да направиш класически десет. По Великден кой не иска се питам.

 

Нещо интересно, което е хубаво да знаеш за козунаците. Като цяло в тях не се слага прекалено много захар, защото захарта също е тежка и пречи на брашното да бухне добре и да направи хубави, въздушни мехури. Споделям го, защото е интересен факт, който доста хора не знаят.

 

Любимият ми вариант на  да е с парченца шоколад и бадеми.

Но всъщност класиката е с локум и стафиди. Или със стафиди, бадеми и портокалови корички. Тук вече е въпрос на въображение и любими комбинации. Относно локума е и въпрос на това какъв компромис сте ок да направите. Дали да сложите локум е ок или е недопустимо да добавите такова голямо количество захар. Лично аз предпочитам по-натуралните варианти. И без това в сушените плодове (дори и в тези без захар, които купувам) пак има достатъчно количество захар. Но ако искаш да добавиш локум, добави си.

Важно е да знаете, че е хубаво да накиснете сушените плодове в хубав, качествен алкохол. Дали това ще е марсала или висококачествен ром, вие избирате. Но рома придава допълнителен аромат на целия козунак. Освен това количеството, което се използва обикновено е 50 милилитра, така че не е кой знае колко натоварващо черния дроб. Освен това при печене част от алкохола се изпарява. Но имайте предвид, че захарта остава.

 

Необходими продукти за здравословен  нисковъглехидратен козунак

  • 6 яйца
  • 200 милилитра кокосова сметана
  • 90 грама кокосово брашно
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 20 грама еритритол*
  • 100 грама бадеми
  • 50 – 70 грама кето шоколад или натурална какаова маса, нарязан на парченца или настърган

*Това е оптималната доза сладост, но за повечето хора не е достатъчно сладко. Ако обичаш по-сладък вкус или го приготвяш за деца, увеличи количеството два пъти. Не повече, защото би било прекалено!

 

Начин на приготвяне на здравословен  нисковъглехидратен козунак

  • Първо подготви форма за печене. Аз използвам малка кексова форма или форми за мъфини. Намасли и остави настрана.
  • Включи фурната на 200 градуса.
  • Разбий яйцата с кокосовата сментана до получаване на хомогенна смес.
  • В купа смеси кокосовото брашно, бакпулвера и еритритола.
  • Разбъркай, за да се смесят добре.
  • Добави разбитите яйца и кокосовата сметана и смеси добре.
  • На финала добави натрошения шоколад и нарязаните бадеми.
  • Разбъркай отново.
  • Разпредели във формите и сложи да се пече в предварително загрятата фурна.
  • Печи до готовност Ако е в цяла форма, ще отнеме около 30 – 35 минути. Ако е във форми за мъфини – 20 – 25 минути.

 

Идея!

 В магазините за домашни потреби вече продават всякакви хартиени форми за печене. Има малки, големи, кръгли, във формата на сърце, правоъгълни, квадрати…
Ако изпечеш сладкиш в такава форма за близки любими хора, опаковаш го красиво и го поднесеш като подарък би било чудесен мил жест.

И още идеи

Таи идея малко ни отдалечава от празничния стил на Великден, но все пак си струва да я споделя. Можеш да полееш вече изпечените сладкиши с шоколадов ганаш.

1 коментар. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed