Гуакамоле – перфектната рецепта

Има много рецепти за гуакамоле. Въпреки че като цяло съставките са ясни и не е кой знае колко сложно да се направи и възпроизведе. Това е и причината да не съм пускала рецепта тук. И все пак… има някои тънкости, които е добре да знаеш. Попадала съм на някой меко казано несполучливи рецепти. И в такъв момент винаги тръгвам да търся линк към сайта, за да споделя колко семпла, ефектна и перфектна е моята рецепта. Обаче така и не съм я публикувала. Някак си все не и идва реда. Затова и днес публикувам моята златна рецепта за гуакамоле.

Грешка #1 Не използваме добре узряло авокадо

 

Авокадото по правило има 7 състояния. И те звучат горе долу така:

  1. Рано е още – зелено съм!
  2. Рано е още – не сега!
  3. Рано е още!
  4. Рано е още – зелено съм.
  5. Рано е още – зелено съм.
  6. Яж ме сега!
  7. Твърде е късно! Презряло съм!

Шегата  на страна! Изборът на авокадо е ключово важен за твоето перфектно гуакамоле! Авокадото трябва да е добре узряло и да е меко, но да не е черно отвътре. Ако не е узряло няма вкус и няма кремообразна текстура. Ако е презряло е гадно на вкус, черно е и ястието ти няма да стане никак свежо!

Как да разбереш това?

Има много различни сортове авокадо, но като цяло има едно с по-мека и по-лъскава кора. То трябва да остане със зелена. Този сорт се бели с кухненска белачка. Когато започне да презрява става черна, както и самото авокадо. От този сорт избираш само със зелена леко мека кора.

Другият сорт е с много твърда и груба кора. Тя пък трябва да е черна и да си остане твърда. Този сорт авокадо не може да бъде обелено с белачка.

 Грешка #2 Допълнително добавяне на мазнина

 

Както знаеш авокадото е доста мазно, затова – в никакъв случай не слагай зехтин или друга мазнина. И тук последното нещо, което имам предвид са калориите. Макар че и те не са за пренебрегване. Говоря за консистенция и свежест. Искаме нашето гукамоле да е свежо, апетитно и въздушно, нали! Не знам защо на някой хора им хрумва да слагат допълнително зехтин. Предполагам правят асоциация със салата. И не, това не е салата! Идея нямаш колко често срещам тази грешка! Но ако авокадото ти е добре узряло, нямаш нужда от допълнителен емулгатор! А за добър вкус имаш нужда от добре узряло авокадо 🙂

Грешка #3 Промяна в пропорциите на съставките

 

Красотата на тази рецепта е в свежестта ! А тя идва от точната пропорция на авокадото, съчетано с лимон, домат и чесън. Затова, моля запомни, че трябва да спазват пропорцията на съставките. Особено ако правиш по-голямо количество на основната рецепта, защото тогава нещата стават малко на око!

Каква е точната пропорция?

На 2 броя средно голямо авокадо се добавя 1 домат ( или 4 чери доматчета ) и сока на 1 лимон. Плюс 1 глава лук!

Респективно, ако правиш гуакамоле с 4 броя авокадо, добавяш 2 домата, сока на 2 лимона, 2 глави лук.

Грешка #4 Не отстраняваш семките от лимона…

…и ги блендираш с всичко останало…

И накратко… съсипваш всичко! Дори и да са пазени горните 3, тази последна тънкост е в състояние да съсипе безвъзвратно всичко! Този вкус няма оправяне!

И ето я и перфектната рецепта за гуакамоле

Необходими продукти:

  • 1 глава стар лук средно голяма – бял,
  • 2 скилидки български чесън
  • 1 домат
  • сока на 1 лимон
  • 2 броя средно авокадо

 

По желание и само ако обичаш люто добави:

¼ чаена лъжичка лют червен пипер

Или прясна люта чушка (червена или зелена) каквато обичаш. Избери между любимите си сортове и подбери степента на люто спрямо личните си предпочитания. Някой хора обожават много люто, за други леко пикантното е „зверски люто“. Съобрази това с личният ти вкус или пропусни, ако знаеш че не обичаш люто.

Начин на приготвяне:

Първо изцеди сока на лимона. Прецеди семките на лимона! Внимавай да не останат семена от лимона, защото ще се разбият е ще придадат неприятен вкус на гуакамолето. Направо ще съсипят всичко!

Почисти и измий лука и чесъна. Постави ги в купата на кухненския робот.

Добави домата, нарязан на четвъртинки.

Измий, почисти и нарежи авокадото. Добави го в купата.

Полей авокадото със сока на лимона. Много важна стъпка! Особено ако ще сервираш гуакамолето пред гости! Или за парти! Лимоновия сок подпомага стабилизирането на цвета!

Блендирай до желаната консистенция. На финала добави лютото.

Още малко подробности

По оригиналната рецепта гуакамолето трябва да остане нееднородно. Т.е. да има малки бучки от всички основни съставки – авокадо, домат, лук. Но повечето хора започват да го ядат първо пасирано на гладък кремообразен сос и едва по-късно започват да харесват вкуса му с парченца.

Също е важно да споделя, че в оригиналната рецепта присъства кориандър на листа. Лично за мен това е една от много малкото подправки, които не харесвам. Най-точното определение, което съм срещала за вкуса на кориандъра е, че има вкус на стари монети. По-точно няма на къде.

Все пак, ако ти храсва добавяй си по няколко стърка.

Ако не ти харесва то тогава внимавай когато поръчваш в ресторанти. Често спазват оригиналната рецепта.

 

Сподели ми, ако тази статия ти е била полезна!

Също питай ако имаш още въпроси или ако съм пропуснала някоя често срещана грешка.

Добър апетит!

4 коментара. Leave new

  • Невероятни сте !
    Наистина вдъхновявате !
    Дори и да е готов човек с вечерята и всеки момент ще е предложи , така мотивиращо въздейства рецептата ,че при наличие на авокадо е грехота да не се зарадва с вкуса и

    Отговор
    • 🙂 Благодаря 🙂
      Усмихвате ни 🙂
      Да ви е сладко, ще очаквам да споделите как се прие на семейната трапеза 🙂
      А следващата седмица продължавам с темата… Оказа се, че има още доста неща, но трябваше да спра да пиша, защото иначе щеше да стане книга 🙂

      Отговор
      • Цветелина Спасова
        май 10, 2024 7:55 pm

        Благодаря ви! По някакво щастливо стечение на обстоятелствата имам цяла мрежичка с авокадо, които крещят: Изяж нииии! Ще ги ощастливя скоро. Имам и зелен кориандър, който се научих да хапвам. Така че благодаря отново!

        Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed