Диетично дърпано телешко

 

дърпано-телешко

 

Базова рецепта за диетично дърпано телешко. Това е от любимите ми начини на готвене. И да, отнема доста време – 4 часа, но се готви само, а ако имаш таймер на кухненската печка, даже може и да не го проверяваш.

Разбира се, ако имаш уред за бавно готвене, можеш да го сготвиш там – за 4 часа на най-високата степен или за 8 часа на най-ниската.

Ако обаче нямаш такъв уред, ето какво можеш да сготвиш.

 

Необходими продукти:

  • 1 килограм телешко месо
  • 2-3 супени лъжици чубрица
  • вода

Начин на приготвяне:

Натрий хубаво телешкото месо с чубрицата и постави в йенска тенджера. Долей съда с вода, за да покрие цялото месо. Постави капака и сложи тенджерата във фурната.
Печи за 4 часа на 160 градуса.

Извади телешкото и го разкъсай на парченца. Аз използвам специални вилици, но ако не разполагаш с такива използвай две вилици. С едната придържаш месото, а с другата само издърпваш жилките месо. Раздроби на по-дребни парченца.

 

Умишлено не посолявам месото, защото искам да остана по-крехко.

Така подготвено месото е чудесно за всички фази на „Ключът към бързия метаболизъм

Можеш да го добавиш към ориз, киноа, салата или печен сладък картоф.

Ако искаш да е по-сочно?

Ако ще сервираш телешкото в бургер или просто искаш да е по-сочно, то направи следващата крачка.

 

Сочно дърпано телешко

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша от соса от печенето на месото
  • сол на вкус
  • 3 супени лъжици доматено пюре
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • по желание 1 супена лъжица ксилитол

Постави вече издърпаното телешко в тиган. Посоли и полей с половината от соса. Добави и останалите съставки, ако ще ги изполваш. Задуши месото при непрекъснато бъркане за 5 до 10 минути и докато сосовете се изпарят почти.

 

Ако искаш да имитираш класическата рецепта, която се прави със сос барбекю, добави и останалите съставки още в началото.

 

Използвам вариация на сос барбекю, защото той съдържа около 40% захар! Нещо, което не бих искала да консумирам. Ако за теб не е проблем и е по-лесно, добави барбекю сос. Но не забравяй, че вече няма да е толкова диетично. А и ксилитола и пушения червен пипер доста сполучливо имитират този вкус. Така че да ти е сладко.

 

Добър апетит!
И не забравяй, че можеш да експериментираш много смело с това месо.
Аз обичам да му добавям и сос айоли, но за това следващия път.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed