Домашен кокосов кефир

Kokosov_kefir_recepta

Кокосовият кефир е напитка, която предлага множество ползи за здравето, и е лесно да се включи в ежедневната рутина. Той е богат на пробиотици, които подпомагат храносмилането и засилват имунната система. Също така съдържа основни витамини и минерали, които поддържат кожата здрава и сияйна. Започването на приготвяне на кокосов кефир у дома е лесно и икономично, а освен това ти дава възможност да контролираш качеството на съставките. Това може да бъде чудесен начин да добавиш разнообразие и здравословни навици към диетата си.

Как да приготвиш домашен кокосов кефир?

Необходими съставки:

  • 1 литър кокосова вода (натурална, без добавена захар)
  • 2-3 супени лъжици кефирни зърна (живи или лиофилизирани)

Необходими инструменти:

  • Стъклен буркан (поне 1,5 литра)
  • Чиста памучна кърпа или марля
  • Ластик за закрепване на кърпата
  • Дървена или силиконова лъжица (не използвай метал!)

Начин на приготвяне:

  1. Изсипи кокосовата вода в стъкления буркан.
  2. Добави кефирните зърна към кокосовата вода. Разбъркай леко с дървена или силиконова лъжица.
  3. Покрий буркана с кърпа или марля и я закрепи с ластик.
  4. Остави буркана на стайна температура (20-25°C) за 24-48 часа. Колкото по-дълго го оставиш, толкова по-кисел вкус ще има кефирът.
  5. След като ферментацията приключи, прецеди кокосовата вода, за да отделиш кефирните зърна (можеш да ги използваш за следваща партида).
  6. Съхранявай готовия кокосов кефир в стъклена бутилка в хладилник до 1 седмица.

Полезни съвети:

  • Ако кефирните зърна не са активни (сухи), първо ги “събуди”, като ги накиснеш за 1-2 дни в подсладена вода.
  • Кокосовата вода естествено съдържа захари, които ще подхранят кефирните зърна, но ако вкусът на кефира е твърде мек, можеш да добавиш 1 чаена лъжичка мед или захар за по-добра ферментация.

    За още вкусни и полезни рецепти без глутен и млечни виж: Всички рецепти в сайта

 

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed