Кето тирамису
Тази седмица темата ни е кафето. Не пропускай статията ни с ключовите неща, които трябва да знаеш за него, както и с информация как да избираш и как да приготвяш кафето у дома. Понеже знаеш, че обичаме практичния момент, подготвихме и рецепта за един от най-популярните десерти, приготвяни с кафе. Това е тирамису.
Разбира се, стъпваме на класическата рецепта, като представяме адаптирана здравословна версия. В случая избрахме това да е кето вариант. Ако не се храниш кето, замени подсладителя с друг или с висококачествена, нерафинирана захар.
Необходими продукти за 8 порции кето тирамису:
- 50 грама еритритол, ксилитол или друг подсладител
- 70 грама кокосово масло, разтопено
- 3 яйца
- 50 грама кокосова сметана
- ½ чаена лъжичка домашен екстракт от ванилия[AT1]
- 200 грама бадемово брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- щипка сол
- 50 милилитра еспресо, разредено със 100 милилитра вода.
За крема:
- 2 яйца
- 2 супени лъжици ксилитол, еритритол или друг подсладител
- 250 грама маскарпоне*
- 1 супена лъжица какао на прах за поръсване
* Важно: класическото тирамису се приготвя с маскарпоне. Ако се храниш без млечни продукти, можеш да го замениш с кокосова сметана. Пак се получава много вкусно и богато, но вкусът определено ще е различен.
Начин на приготвяне
- Разбий кокосовото масло и ксилитола на прах до въздушна смес.
- Добави яйцата, сметаната и ванилията. Разбий до хомогенно смесване.
- Добави бадемовото брашно, бакпулвера и солта. Разбий отново.
- Раздели сместа на две равни части.
- Изпечи едната част в съд за печене, за предпочитане правоъгълен. Постели с намаслена хартия за печене за по-лесно изваждане от съда. Ако е с падащи стени, ще е още по-добре.
- Заравни повърхността и печи в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15 минути.
- Повтори процедурата с втория блат.
- Остави ги да изстинат.
- През това време подготви крема. В метална купа разбий яйцата и подсладителя. Загрей го леко на водна баня. За целта кипни вода в тенджера. Малко преди да заври, намали котлона на минимум и постави вътре купата с разбитите яйца с подсладителя. „Вари“ около 4 – 5 минути, като бъркаш постоянно, докато сместа добие светъл цвят и стане леко пенлива.
- Махни от котлона и разбий до гладкост.
- В отделна купа разбий маскарпонето и добави много бавно сместа от водната баня, като бъркаш непрекъснато до получаване на хомогенна смес.
- Когато блатовете са готови и охладени, постави първия в съда, в който ще сервираш тирамисуто. Залей го с половината разредено еспресо, докато се напои добре.
- Намажи го щедро с ⅓ от крема.
- Постави втория блат отгоре. Полей го с останалото еспресо и го намажи с още ⅓ от крема. Прибери в хладилника за 20-ина минути, за да стегне.
- Извади десерта и го доукраси с останалата част от крема.
- Преди сервиране поръси с какао на прах.
- Сервирай с много настроение и по желание с чаша качествено кафе Ние използвахме Специално кафе Ethiopia Yirgacheffe.
Отново припомням, че изборът на кафе е ключов както за вкусовите му качества, така и по отношение на отражението му върху организма. Така че прочети отново статията ни за видовете кафе и начина му на приготвяне.