Кокосова основа за пай

 

Една чудесна рецепта за бърза, диетична и много, много вкусна кокосова основа за пай. Както обикновено вземам една рецепта и я правя в няколко варианти. За мен това е красотата на готвенето!

Затова и понякога получаваме коментари като „Това не е рецепта!“. Защото давам много варианти, по които може да се адаптира, замени и подобри, така че да пасне перфектно на твоя вкус. И на този, който е най-близък до семейните предпочитания. Така че развихри въображението си, излез от шаблона и експериментирай смело!

 

Тук ще откриеш основната рецепта за кокосова основа за пай, плюс съвети за адаптиране – в сладък и солен вариант. Съхранявала съм тези мини пайчета и в двата варианта до 3 дни. Просто толкова време издържат у дома. Но съхраняването им до 5 дни в хладилник би трябвало да е ок. Можеш да ги подготвиш ги предварително, особено ако ще имаш планирана официална вечеря с гости.

 

Необходими продукти за 1 основа с размери 20 см или 6 мини пая:

 

  • 2 яйца
  • 1 чаша кокосово брашно
  • ½ чаша кокосови стърготини
  • 1 чаена лъжичка кокосов нектар или мед*
  • щипка сол
  • ¼ чаша разтопено кокосово масло + 2 супени лъжици
  • 1 супена лъжица вода
  • 1 белтък

 

Алтернатива за хранене без захар – 1 чаена лъжичка стевия или ксилитол.

Алтернатива за солен пай – пропусни подсладителя.

Начин на приготвяне:

 

  1. Предварително загрей фурната на 180о С.
  2. Разбий 2 яйца, кокосовото брашно, кокосовите стърготини, меда и солта в голяма купа, докато се смесят добре.
  3. Прибави кокосовото масло и водата. Омеси тесто с ръце или машина за тесто.
  4. Постави тестото в тава или форма за пай или тарт, като натиснеш плътно към дъното и стените. Използвай лъжица или шпатула, за да изгладиш тестото. Остави настрана.
  5. Разбий белтъка на пяна. С помощта на сладкарска четка или пръсти внимателно намажи основата в тавата с разбития белтък.
  6. Постави основата на средната решетка във фурната и печете 12 до 14 минути, докато съвсем леко се позлати. Ако искаш да използваш основата за сурови пълнежи и пай, който се съхранява в хладилника, остави основата да се запече добре и да стане напълно златиста.
  7. Изстуди напълно, преди да поставиш пълнежа.

Вече имаме готови основи за 6 мини пая. Как да ги сервираме?

 

Бързи идеи за пълнеж – в сладък вариант:

  • Кокосова сметана, предвартелно разбита
  • Кокосов крем
  • Заквасена сметана, ако нямаш чувствителност към млечни
  • Течен шоколад
  • Домашно сладко без захар
  • Крем „Англез“

Допълнително за гарниране в сладък вариант:

  • Шоколад
  • Микс от сезонни плодове (през зимата може и замразени)
  • Топинг от сладко без захар (за вариантите, в които не е използвано вече сладко)
  • Топинг от течен шоколад (за вариантите, в които не е използвано вече такъв)

Бързи идеи за пълнеж в солен вариант:

Допълнително за гарниране:

  • Сотирани зеленчуци
  • Маслини
  • Микс от свежи салати
  • Печени кореноплодни, на кубчета
  • Подходящи сурови или печени сезонни зеленчуци
  • Печено месо – в еър фрайър или в уред за бавно готвене, предварително накъсано на парченца
  • Домашен бекон

Наслади се на тези прекрасни мини пайове. Пробвай ги в сладък и в солен вариант.

Ще сме изключително щастливи да споделиш и твоите вариации на рецептата.

 

Да ти е сладко!

 

За още вкусни рецепти…

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed