Кокосова основа за пай
Една чудесна рецепта за бърза, диетична и много, много вкусна кокосова основа за пай. Както обикновено вземам една рецепта и я правя в няколко варианти. За мен това е красотата на готвенето!
Затова и понякога получаваме коментари като „Това не е рецепта!“. Защото давам много варианти, по които може да се адаптира, замени и подобри, така че да пасне перфектно на твоя вкус. И на този, който е най-близък до семейните предпочитания. Така че развихри въображението си, излез от шаблона и експериментирай смело!
Тук ще откриеш основната рецепта за кокосова основа за пай, плюс съвети за адаптиране – в сладък и солен вариант. Съхранявала съм тези мини пайчета и в двата варианта до 3 дни. Просто толкова време издържат у дома. Но съхраняването им до 5 дни в хладилник би трябвало да е ок. Можеш да ги подготвиш ги предварително, особено ако ще имаш планирана официална вечеря с гости.
Необходими продукти за 1 основа с размери 20 см или 6 мини пая:
- 2 яйца
- 1 чаша кокосово брашно
- ½ чаша кокосови стърготини
- 1 чаена лъжичка кокосов нектар или мед*
- щипка сол
- ¼ чаша разтопено кокосово масло + 2 супени лъжици
- 1 супена лъжица вода
- 1 белтък
Алтернатива за хранене без захар – 1 чаена лъжичка стевия или ксилитол.
Алтернатива за солен пай – пропусни подсладителя.
Начин на приготвяне:
- Предварително загрей фурната на 180о С.
- Разбий 2 яйца, кокосовото брашно, кокосовите стърготини, меда и солта в голяма купа, докато се смесят добре.
- Прибави кокосовото масло и водата. Омеси тесто с ръце или машина за тесто.
- Постави тестото в тава или форма за пай или тарт, като натиснеш плътно към дъното и стените. Използвай лъжица или шпатула, за да изгладиш тестото. Остави настрана.
- Разбий белтъка на пяна. С помощта на сладкарска четка или пръсти внимателно намажи основата в тавата с разбития белтък.
- Постави основата на средната решетка във фурната и печете 12 до 14 минути, докато съвсем леко се позлати. Ако искаш да използваш основата за сурови пълнежи и пай, който се съхранява в хладилника, остави основата да се запече добре и да стане напълно златиста.
- Изстуди напълно, преди да поставиш пълнежа.
Вече имаме готови основи за 6 мини пая. Как да ги сервираме?
Бързи идеи за пълнеж – в сладък вариант:
- Кокосова сметана, предвартелно разбита
- Кокосов крем
- Заквасена сметана, ако нямаш чувствителност към млечни
- Течен шоколад
- Домашно сладко без захар
- Крем „Англез“
Допълнително за гарниране в сладък вариант:
- Шоколад
- Микс от сезонни плодове (през зимата може и замразени)
- Топинг от сладко без захар (за вариантите, в които не е използвано вече сладко)
- Топинг от течен шоколад (за вариантите, в които не е използвано вече такъв)
Бързи идеи за пълнеж в солен вариант:
Допълнително за гарниране:
- Сотирани зеленчуци
- Маслини
- Микс от свежи салати
- Печени кореноплодни, на кубчета
- Подходящи сурови или печени сезонни зеленчуци
- Печено месо – в еър фрайър или в уред за бавно готвене, предварително накъсано на парченца
- Домашен бекон
Наслади се на тези прекрасни мини пайове. Пробвай ги в сладък и в солен вариант.
Ще сме изключително щастливи да споделиш и твоите вариации на рецептата.
Да ти е сладко!
За още вкусни рецепти…