Протеинова салата с киселец
Защо избрах да споделя с теб именно рецептата за Протеинова салата с киселец?
Страшно модерно е в момента да се храним със суперхрани. Всяко второ нещо в магазините за здравословни и биохрани ни се рекламира като суперхрана. Разбира се, предвид глобалното замърсяване и тоталното обедняване на почвите за нас в момента е все по-важно да ядем продукти, богати на ценни хранителни вещества. Естествено, хубаво е да включим суперхрани, които да заменят синтетичните витамини и минерали, с които често, често прекаляваме, но задължително ли е да сме дали цяло състояние за тези суперхрани. Нямаме ли и на нашата географска ширина суперхрани, или не сме свикнали да им обръщаме достатъчно внимание, ако не са в лъскава опаковка?!
Предполагам се досещаш какъв е отговорът. Разбира се, че имаме. България е една изключително богата в природно отношение страна. По дивите поляни растат множество природни дарове. Един от тях е киселецът – любимата ми добавка към всяка зелена салата. Винаги придава страшно свеж вкус. Този път обаче ти предлагам цяла салата на основата на киселеца. Не се притеснявай, не е кисела, защото кълновете и семената балансират страхотно вкуса.
Необходими продукти:
- 2 връзки киселец, нарязани на ситно
- 1/2 връзка магданоз
- 2 бр. средно големи моркови
- 2 бр. червени чушки
- 20 мл балсамов оцет
- 40 мл зехтин
- 4 ч.л. сушени кълнове от елда
- 4 ч.л. белени конопени семена
Време за приготвяне: 10 мин.
Начин на приготвяне:
- Нарежи червените чушки на кубчета или на малки ленти.
- Нарежи киселеца на ситно.
- Настържи морковите.
- Смеси всички зеленчуци заедно с магданоза и разбъркай.
- Подготви дресинга, като разбиеш зехтина и балсамовия оцет и добави към салатата.
- Разпредели в четири плоски чинии и поръси с кълновете от елда и конопените семена.