Протеиново шоколадово брауни с боб
Поредния натоварен ден в офиса. След работа имаме тренировки с дъщеря ми. Със съпруга ми хвърчим по 100 задачи. Обаче винаги може да е забавно! Дори в напечени дни! Всъщност семейният ни хумор винаги е бил на ниво. Което приемам за нещо чудесно по ред причини. Затова и не мога да не споделя историята около това протеиново шоколадово брауни с боб.
Както обикновено в напечените моменти имаме установен план, стриктно разписани задачи за всеки. В конкретната ситуация, съпруга ми пазарува, аз готвя. Списъкът за пазар е предварително сформиран и изпратен. В движение на мен ми хрумва да направя и една от емблематичните за смели експериментатори рецепти – шоколадово брауни с боб. Иначе вечерята за този конкретен ден ще ви я споделя следващата седмица. И тя е много вкусна и, да и отново е с боб. Пиша бързо съобщение на съпруга ми. „Купи и 1 консерва червен боб, защото ще правя и шоколадово брауни.“ Малко по-късно той ми отговаря с хилещи се човечета „С боб нали?“.
Отговарям с „Да“ и продължавам по задачите, разбирайки че съм го разсмяла, но не чак толкова, че да приеме за абсурдно браунито ми с боб.
Два часа по-късно сервирам браунито на масата. Изглежда апетитно. Чувам съпруга ми как успокоява тийнейджърите, защото и той е 100% убеден в това:
– Спокойно! В него няма боб, майка ви се шегува!
– Напротив! Основно съдържа боб! Малко протеин, яйца и какао.
Следва пълна тишина и след това диалога се повтаря още няколко пъти.
На финала: никой не вярва, че в него има боб. Но сина ми, не се престраши да го опита. Та мистерията все още не е разгадана.
Има ли боб в шоколадовото брауни или не?
Тествай рецептата, за да провериш.
Ще се радвам да ни споделиш как реагираха любимите ти хора. Особено, ако се получи някоя комична ситуация.
Необходими съставки за 8 порции шоколадово протеиново брауни с боб :
- 400 грама предварително сварен (или 1 консерва) червен (или друг) боб
- 4 яйца
- 80 грама настърган шоколад
- 3 супени лъжици какао на прах
- 1 доза (30 грама) растителен протеин на прах – конопен, грахов или друг по избор
- 4 (около 50 грама) супени лъжици подсладител – кокосовао захар, ксилитол или еритритол*
- 2 супени лъжици хуск на прах
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 30 милилитра разтопено кокосово масло + още малко за намазване на тавичка
- 1 чаена лъжичка домашен екстракт от ванилия (по желание)
- 1 супена лъжица ябълков оцет
- 50 грама сурови ядки – орехи, лешници или други
* Дозата сладост е оптимална. Достатъчна, за да подчертае вкусовете. Ако ти и близките ти сте почитатели на по-сладки вкусове добави още сладост. Т.е. удвои количеството на избрания подсладител. Но знай, че това, което е посочено в основната рецепта е оптимално.
Начин на приготвяне:
- Отцеди боба и го сложи в блендер.
- Добави яйцата и настъргания шоколад и пасирай всичко до хомогенно смесване.
- Добавете в блендера всички останали съставки без ядките и разбий до хомогенна смес.
- Намажи дъното и стените на тавичка с разтопено кокосово масло и изсипи в нея половината смес. Добави ядките и допълни с останалата сме отгоре. Заравни. Печи в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20- 25 минути. Повърхността на сместа ще изсъхне и ще започне леко да се напуква. Печи до готовност, като пробваш с клечка.
- Извади тавата от фурната и я остави за 30 минути да се охлади. Нарежи браунито на квадрати.
Да ти е сладко!
Не забравяй да споделиш рецептата с приятели, ако ти е харесала и ако ти е била полезна.
Виж и други наши рецепти в блога ни.
Не пропускай и вдъхновяващите ни кулинарни книги. Можеш да ги разгледаш ето тук.