Протеиново шоколадово брауни с боб

Поредния натоварен ден в офиса. След работа имаме тренировки с дъщеря ми. Със съпруга ми хвърчим по 100 задачи. Обаче винаги може да е забавно! Дори в напечени дни! Всъщност семейният ни хумор винаги е бил на ниво. Което приемам за нещо чудесно по ред причини. Затова и не мога да не споделя историята около това протеиново шоколадово брауни с боб.

Както обикновено в напечените моменти имаме установен план, стриктно разписани задачи за всеки. В конкретната ситуация, съпруга ми пазарува, аз готвя. Списъкът за пазар е предварително сформиран и изпратен. В движение на мен ми хрумва да направя и една от емблематичните за смели експериментатори рецепти – шоколадово брауни с боб. Иначе вечерята за този конкретен ден ще ви я споделя следващата седмица. И тя е много вкусна и, да и отново е с боб. Пиша бързо съобщение на съпруга ми. „Купи и 1 консерва червен боб, защото ще правя и шоколадово брауни.“ Малко по-късно той ми отговаря с хилещи се човечета „С боб нали?“.

Отговарям с „Да“ и продължавам по задачите, разбирайки че съм го разсмяла, но не чак толкова, че да приеме за абсурдно браунито ми с боб.

Два часа по-късно сервирам браунито на масата. Изглежда апетитно. Чувам съпруга ми как успокоява тийнейджърите, защото и той е 100% убеден в това:
– Спокойно! В него няма боб, майка ви се шегува!
– Напротив! Основно съдържа боб! Малко протеин, яйца и какао.

Следва пълна тишина и след това диалога се повтаря още няколко пъти.

На финала: никой не вярва, че в него има боб. Но сина ми, не се престраши да го опита. Та мистерията все още не е разгадана.

Има ли боб в шоколадовото брауни или не?

Тествай рецептата, за да провериш.
Ще се радвам да ни споделиш как реагираха любимите ти хора. Особено, ако се получи някоя комична ситуация.

Необходими съставки за 8 порции шоколадово протеиново брауни с боб :

  • 400 грама предварително сварен (или 1 консерва)  червен (или друг) боб
  • 4 яйца
  • 80 грама настърган шоколад
  • 3 супени лъжици какао на прах
  • 1 доза (30 грама) растителен протеин на прах – конопен, грахов или друг по избор
  • 4 (около 50 грама) супени лъжици подсладител – кокосовао захар, ксилитол или еритритол*
  • 2 супени лъжици хуск на прах
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 30 милилитра разтопено кокосово масло + още малко за намазване на тавичка
  • 1 чаена лъжичка домашен екстракт от ванилия (по желание)
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 50 грама сурови ядки – орехи, лешници или други

* Дозата сладост е оптимална. Достатъчна, за да подчертае вкусовете. Ако ти и близките ти сте почитатели на по-сладки вкусове добави още сладост. Т.е. удвои количеството на избрания подсладител. Но знай, че това, което е посочено в основната рецепта е оптимално.

Начин на приготвяне:

  1. Отцеди боба и го сложи в блендер.
  2. Добави яйцата и настъргания шоколад и пасирай всичко до хомогенно смесване.
  3. Добавете в блендера всички останали съставки без ядките и разбий до хомогенна смес.
  4. Намажи дъното и стените на тавичка с разтопено кокосово масло и изсипи в нея половината смес.  Добави ядките и допълни с останалата сме отгоре. Заравни. Печи в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20- 25 минути. Повърхността на сместа ще изсъхне и ще започне леко да се напуква. Печи до готовност, като пробваш с клечка.
  5. Извади тавата от фурната и я остави за 30 минути да се охлади.  Нарежи браунито на квадрати.

Да ти е сладко!
Не забравяй да споделиш рецептата с приятели, ако ти е харесала и ако ти е била полезна.

Виж и други наши рецепти в блога ни.

Не пропускай и вдъхновяващите ни кулинарни книги. Можеш да ги разгледаш ето тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed