Хрупкави пилешки хапки с кокос

chicken-nuggets

Тази здравословна версия на любимите пилешки хапки включва кокосово мляко, кокосово брашно и кокосови стърготини, което ще ти осигури тройна доза кокосова наслада. Хапките не се пържат, а се пекат! Стават малко по-сухи от пържените, но това означава само едно – можеш да ги полееш обилно с домашен здравословен сос! Чудесни варианти са:

  • домашно гуакамоле,
  • майонеза с яйца,
  • ядкова майонеза,
  • майонеза с горчица и къри,
  • доматена салца.

Искаш ли любимите ми, многократно тествани рецепти за горните сосове?

Тази рецепта е публикувана в бонуса към книгата „Чудото кокосово масло“. Повече за нея можеш да откриеш тук.

Тя е без глутен, без млечни продукти, нисковъглехидратна и кето (много зависи с какви какви сосове ще я сервираш, основно дали има захар в тях, така че внимавай).

Освен това е подходяща за програмите по „Микробиом диета“, КБМ – Фаза 3, Нисковъглехидратно хранене, Интуитивен фастинг.

Необходими продукти за 4 порции:
  • 500 грама пилешки гърди, нарязани на парченца
  • 3 яйца
  • ¼ чаша кокосово мляко от консерва (около 50 до 80 милилитра)
  • ¾ чаша кокосово брашно
  • ¾ чаша кокосови стърготини
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • ¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
  • кокосово масло (или друга мазнина по избор) за намазване на тавата и хапките
  • ½ чаена лъжичка куркума – добавям я, за да придобият цвят на „златист загар“, но не е задължителна. Може да добавиш същото (или по-малко) количество червен пипер
Начин на приготвяне:

 

  1. Нарежи пилешките гърди на хапки, лентички или големи парчета. Остави ги настрана.
  2. Разбий яйцата в средна по големина купа.
  3. Разбъркай кокосовото мляко с яйцата.
  4. В отделна плитка купа смеси кокосовото брашно, кокосовите стърготини, солта и черния пипер. Добави куркума или червен пипер, ако използваш. Разбъркай добре, докато всички съставки се смесят и не останат бучки.
  5. Подготви тава за печене, която предварително е постлана с хартия за печене. Намазни хартията за печене.
  6. Включи фурната да загрява на 200 градуса.
  7. Започни да подготвяш пилешкото. Оваляй парче от месото в кокосово-брашнената смес. После го потопи в яйцето, а след това – отново в брашнената смес. Повтори с всички парчета.
  8. Напръскай хапките с кокосово масло (или друга мазнина по избор). Ако не разполагаш със спрей за олио, може просто да ги полееш с избраното масло.
  9. Печи пилешките хапки, докато придобият златисто-кафяв цвят, после внимателно ги обърни от другата страна, докато и тя стане готова.

Ако имаш фритюрник с горещ въздух (Air Fryer), може да използваш него. За целта напръскай оваляните в панировката хапки със съвсем малко мазнина и ги подреди на един ред в кошницата на фритюрника. Готви около 15 минути на 180 – 200°. Проверявай ги от време на време и ако има нужда, ги обърни по средата на печенето.

 Сервирай с любимите си сосове.

Да ти е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed