Хрупкави пилешки хапки с кокос
Тази здравословна версия на любимите пилешки хапки включва кокосово мляко, кокосово брашно и кокосови стърготини, което ще ти осигури тройна доза кокосова наслада. Хапките не се пържат, а се пекат! Стават малко по-сухи от пържените, но това означава само едно – можеш да ги полееш обилно с домашен здравословен сос! Чудесни варианти са:
- домашно гуакамоле,
- майонеза с яйца,
- ядкова майонеза,
- майонеза с горчица и къри,
- доматена салца.
Искаш ли любимите ми, многократно тествани рецепти за горните сосове?
Тази рецепта е публикувана в бонуса към книгата „Чудото кокосово масло“. Повече за нея можеш да откриеш тук.
Тя е без глутен, без млечни продукти, нисковъглехидратна и кето (много зависи с какви какви сосове ще я сервираш, основно дали има захар в тях, така че внимавай).
Освен това е подходяща за програмите по „Микробиом диета“, КБМ – Фаза 3, Нисковъглехидратно хранене, Интуитивен фастинг.
Необходими продукти за 4 порции:
- 500 грама пилешки гърди, нарязани на парченца
- 3 яйца
- ¼ чаша кокосово мляко от консерва (около 50 до 80 милилитра)
- ¾ чаша кокосово брашно
- ¾ чаша кокосови стърготини
- ¼ чаена лъжичка сол
- ¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
- кокосово масло (или друга мазнина по избор) за намазване на тавата и хапките
- ½ чаена лъжичка куркума – добавям я, за да придобият цвят на „златист загар“, но не е задължителна. Може да добавиш същото (или по-малко) количество червен пипер
Начин на приготвяне:
- Нарежи пилешките гърди на хапки, лентички или големи парчета. Остави ги настрана.
- Разбий яйцата в средна по големина купа.
- Разбъркай кокосовото мляко с яйцата.
- В отделна плитка купа смеси кокосовото брашно, кокосовите стърготини, солта и черния пипер. Добави куркума или червен пипер, ако използваш. Разбъркай добре, докато всички съставки се смесят и не останат бучки.
- Подготви тава за печене, която предварително е постлана с хартия за печене. Намазни хартията за печене.
- Включи фурната да загрява на 200 градуса.
- Започни да подготвяш пилешкото. Оваляй парче от месото в кокосово-брашнената смес. После го потопи в яйцето, а след това – отново в брашнената смес. Повтори с всички парчета.
- Напръскай хапките с кокосово масло (или друга мазнина по избор). Ако не разполагаш със спрей за олио, може просто да ги полееш с избраното масло.
- Печи пилешките хапки, докато придобият златисто-кафяв цвят, после внимателно ги обърни от другата страна, докато и тя стане готова.
Ако имаш фритюрник с горещ въздух (Air Fryer), може да използваш него. За целта напръскай оваляните в панировката хапки със съвсем малко мазнина и ги подреди на един ред в кошницата на фритюрника. Готви около 15 минути на 180 – 200°. Проверявай ги от време на време и ако има нужда, ги обърни по средата на печенето.
Сервирай с любимите си сосове.