Билкови царевични хлебчета без глутен

 

Днешната рецепта е малко по-различна. Знаеш, че тук обикновено споделям рецепти без глутен и млечни. А също и без царевица, защото това е предимно начина по който се храня и готвя у дома. Но тази рецепта за билкови царевични хлебчета е една от първите ми здравословни рецепти, която сътворих преди повече от 15 години. И тези дни се подсетих за нея. Тогава за пръв път изключих глутена от менюто и царевичното брашно беше единствената налична алтернатива. Днес нещата са много различни. И имаме безброй нови варианти. Може да приготвиш тези хлебчета с всякакви безглутенови брашна. А също и с лимец. Но трябва да знаеш, че с царевично брашно стават най-вкусни. Разбира се препоръчвам това да е био царевично брашно.

Важно!

Учудващо за мен, все още срещам хора, които вярват, че лимецът не съдържа глутен. Макар и в по-малко количество лимецът си съдържа глутен! Затова, ако се храниш безглутеново – внимавай! И проверявай стриктно етикетите.

Идея!
А, ако смесиш малко по-едро смляно царевично брашно с фино, такова стават още по-вкусни.

Можеш да изпечеш във форма за хляб или във форма за мъфини.
Този билков царевичен хляб е идеален за лека закуска или обяд. Лесен и бърз за приготвяне, той носи аромата на Прованс в кухнята. Сподели го с приятели и се наслади на вкуса! Ще се радвам да споделиш снимки и впечатления в коментар, след като опиташ тази рецепта. Не забравяй да споделиш с приятели и с любимите ти хора.

Необходими продукти за 6 броя Билкови царевични хлебчета:

  • 175 грама био царевично брашно
  • 150 грама кисело мляко с жива закваска
  • 1 разбито яйце
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица микс от провансалски билки
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • ½ чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне на билковите царевични хлебчета:

Разбъркай брашното, содата, билките и солта. Смеси яйцето с киселото мляко и мазнината и изсипи върху другата смес, като разбъркаш добре. Прехвърли в предварително намаслени форми – тавичка за хляб или мъфини (дозата е за 6 броя).

 

Можеш да изпечеш тези хлебчета във фурна или в еър фрайър:
  • Изпичане в еър фрайър: Загрей еър фрайъра предварително до 200˚С. Печи за около 10 – 15 минути на 190 градуса или докато хлебчетата хванат златиста коричка.
  • Печене във фурна: Изпечи в предварително загрята фурна на 220 градуса. Печи 3 минути на тази температура, след което намали на 180 градуса. Печи 15-20 минути, след което намали на 160 градуса и печи до готовност.

Имай предвид, че ако е във форма за хляб, ще му е необходимо повече време. Проверявай с клечка за зъби (след 10-ата минута за печене в еър фрайър и след 15-та за печене във фурна). Клечката, забодена до дъното, трябва да остане суха.

Сервирай с любима плънка или добавка. Например печени гъби и домати и/или варено или бъркано яйце.

Тази рецепта е от книгата ми Вкусни рецепти за еър фрайър.
Книгата ми можеш да разгледаш, като кликнеш на бутона по-долу.

сготви-всичко-в-еър-фрайър

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed