ВЕГЕТАРИАНСКИ БУРГЕР СЪС СЛАДЪК КАРТОФ И ГУАКАМОЛЕ
Този хрупкав, вкусен вегетариански бургер се приготвя толкова бързо, че няма да повярваш! Понеже е вегетариански, трябва да внимаваш с кюфтенцата. Трябва да ги изпечеш или на скара, тип преса или във фурната, върху хартия за печене.
Тези вегетариански бургери не се разпадат. И да, имат чудесен вкус и са пълни с полезни зеленчуци.
Леко люти, за повече вкус. Но, както знаем, всеки има различна поносимост към люто. Ако искаш да добавиш малко повече халапеньо (или други люти чушки), давай, но помни, че лютивината се натрупва и не искаш тя да засенчи останалите чудесни вкусове. Ако не обичаш люто, просто пропусни тази съставка. Добави малко гуакамоле, за да не превзема вкуса на бургера. Останалото добави към голяма салата.
Рецептата е за четири вегетариански бургера.
Необходими съставки за вегетариански бургер:
- 1 чаена чаша суров сладък картоф, обелен и настърган
- 420 грама консерва черен боб, отцеден
- 1 скилидка пасиран чесън
- 2 супени лъжици червен лук, нарязан на ситно
- 1 чушка халапеньо (или друга люта чушка), нарязана на колелца или 1/4 ч.л. чили на прах
- 1 чаена лъжичка смлян кимион
- 1 яйце
- 2 супени лъжици фини овесени ядки
- 1 супена лъжица семена чиа
Необходими съставки за гуакамолето:
- 2 плода авокадо
- сокът на 1 лимон
- 2 скилидки чесън
- 1 малка глава червен лук, нарязана на едри парчета
- 1/3 до ½ чушка халапеньо – по желание
Начин на приготвяне:
В купа, намачкай боба с вилица. Добави сладкия картоф и останалите продукти. Размеси на ръка и оформи четири еднакви топчета. Сплескай ги едно по едно, до дебелина сантиметър – сантиметър и половина. Намажи грила или тавата с мазнина. Печи до готовност. Ако печеш на фурна, печи около осем минути и обърни за още две –три. Или леко намажи тиган и печи три-четири минути, след това обърни за още 3.
Постави всички съставки за гуакамолето в блендер с S образен нож. Разбий до желаната консистенция.
Аз го обичам по-кремообразно и го смилам до много гъст сос.
Но, знам, че някой хора го харесват, когато е на парченца. Ако е така, смели до по-груба консистенция.
По класическа мексиканска рецепта, в гуакамолето се добавя кориандър – свежи листа. Но за мен това е една от много малкото подправки, които не харесвам и не използвам. Въпреки мощните й детоксикиращи свойства. Обожавам всякакви вкусове, но точно тази подправка има вкус на стари монети. И според мен разваля вкуса на храната.
Семената от кориандър, смлени на прах, са друга работа. Обожавам тази подправка, особено за нахут!
Сглобяване на бургера:
Сервирай бургерите с малко гуакамоле и добави свежа салата. Ако искаш да приличат на истински бургери, то избери и подходящи хлебчета. На пазара се предлагат доста готови алтернативи, но за съжаление твърде малко в безглутенов вариант. Ако искаш такъв ще трябва да си го приготвиш у дома. Или да ги увиеш в лист салата, за по-диетичен вариант. А защо не и да направиш “хлебчета” от срязана глава зеле. Ще трябва да посолиш и овкусиш зелето от вътрешната страна, ако се спреш на този вариант.
Към бургера добави всякакви зеленчуци по желание. Подходящи са:
- резени домат
- резени пресен или маринован лук
- свежи листа маруля
- всякакви зеленолистни – рукола, бейби спанак и други
- мариновани гъби
- кисели краставички – класическа добавка към бургер, но не се съчетава добре с гуакамолето
- хумус
- домашна майонеза
Идея:
Ако покрай теб има злоядо дете – син, дъщеря, племенник или дете на твои приятели, без значение, покани го да ти помага с бургерите. След като е участвало в приготвянето на дадена храна, всяко дете е много по-склонно да опита сготвената от него храна. Помоли го да ти помогне в избора на хлебчета, за да се почувства още по-ангажирано с процеса.