Готова ли си за лятото?

gotova-li-si-za-lyatoto

Не, не, спокойно! Няма да те караме да се подлагаш на изтощителни диети (макар че и за отслабването ще стане дума). Тук ще си говорим за подготовката за лятото с всичките ѝ аспекти и положителни емоции.

Въпреки неспирните дъждове и упоритата облачност лятото наближава и съвсем скоро ще ни зарадва със слънце и приключения. Ето защо събрахме на едно място всички важни неща, на които е добре да обърнеш внимание, за да се насладиш спокойно и напълно на предстоящите горещи дни (и нощи).

1. Хидратация

Разбира се, че знаеш колко е важно да приемаш достатъчно течности. Ние само ти напомняме, че хидратацията е ключов елемент в предотвратяването на цял куп неприятни състояния – от изсушаване на кожата до топлинен удар.

За да си сигурна, че си достатъчно хидратирана, се постарай да пиеш минимум по 30 милилитра вода за всеки килограм телесно тегло. С други думи, ако тежиш 60 килограма, всеки ден трябва да изпиваш поне по 1,8 литра вода. Внимание! В това количество не се включват алкохол, газирани напитки или кафе, затова внимавай какво пиеш. Не забравяй също, че кофеинът и алкохолът действат диуретично, така че, ако държиш да ги консумираш,  увеличи още приема на вода.

2. Слънцезащита

Както казва Кърт Вонегът в прочутата си реч пред студентите от Масачузетския технологичен институт:

Дами и господа, мажете се с плажно масло! Ако трябва да ви предложа само един съвет за бъдещето, той би бил за плажното масло. Дългосрочната полза от употребата му е доказана от учените.“

Ние искаме да разширим този съвет, като добавим към него и грижата за кожата след излагане на слънце. Изгарянията са изключително неприятни и болезнени, но не са единственият дискомфорт, който може да ни причини дългото плажуване. Изсушаването на кожата, пигментните петна и обривите също често съпътстват летните ваканции. Ето защо не забравяй да се погрижиш за най-големия си орган както преди, така и след слънчевите бани. В безплатната ни електронна книжка „11 свежи и лесни рецепти за лятото с етерични масла“ сме включили и рецепта за лосион за след излагане на слънце.

3. Витамин D

В духа на предишната точка е важно все пак да отбележим, че витамин D, който се синтезира в кожата при излагане на слънце, ни е жизненонеобходим. Ето защо е много важно да позволяваш на тялото си достъп до слънчевите лъчи всеки ден. За целта излизай на открито, без да нанасяш слънцезащитни продукти (или като нанасяш такива с по-нисък защитен фактор). Достатъчно е да го правиш за 15 до 30 минути, като дори не е необходимо да си по бански – леките дрехи с къс ръкав са отлично решение. Разбира се, използвай здравия си разум и не се излагай незащитена на слънце в най-горещите часове от деня. Сутрините и късните следобеди са най-подходящото време за този тип слънчеви бани. Повече за витамин D и за последствията от недостига му може да прочетеш в „Протоколът Хашимото“ от Изабела Уенц.

Summer

4. Насекоми

Чувала ли си шегата, че покрай река Дунав комарите са с размера на средностатистически врабчета? Има и друга шега, която отговаря на въпроса защо лаят кучетата нощно време. Защото комарите висят по оградата. Разбира се, не е точно така, но при всички положения близките срещи с всякакви гадинки – комари, оси, кърлежи и т.н., са крайно неприятни. Ако и ти като нас не си падаш по синтетичните продукти, пълни с непроизносими съставки, може да си забъркаш безвреден и ефективен репелент у дома. За целта може да използваш някоя от рецептите в книгите от раздел „Здраве от природата“ или варианта в безплатната електронна книжка „11 свежи и лесни рецепти за лятото с етерични масла“. Ако все пак се окаже, че някой кърлеж се е добрал до теб, прочети статията ни по темата тук.

5. Облекло

Сигурно ти се е случвало поне веднъж да се облечеш неподходящо в летните жеги и след това горчиво да съжаляваш заради дискомфорта, който изпитваш. Синтетичните изкуствени материи са неудачно решение по всяко време на годината, но при високи температури може да бъдат дори опасни. Те спарват, увеличават изпотяването и може да причинят кожни раздразнения, обриви, зачервяване и дори алергични реакции. Нашият съвет е да заложиш само на естествени тъкани, като органичен памук, лен (вечната лятна класика) и дори екзотични варианти, като влакно от коприва (повече за него може да научиш от най-новата ни книга, „Супербилките адаптогени“ от Рейчъл Ландън, която предстои да излезе това лято).

Обличай свободни рокли, поли, панталони и блузи и избягвай стегнатите дрехи, които може да нарушат кръвообращението. Обърни внимание и на обувките – отново избери естествени материали и наблегни на отворените модели, които осигуряват добра циркулация на въздуха. Така ще сведеш до минимум риска от образуване на пришки, мазоли, неприятни мехури по краката, а в някои случаи и развитие на гъбични инфекции в резултат на прекомерно изпотяване.

6. Влизане във форма

В началото на статията ти обещахме, че ще стане дума и за това, нали? Е, няма да прекаляваме, само ще ти напомним, че не е добра идея да се сещаш за отслабването две седмици преди ваканцията. Усилията в посока поддържане на здравословно тегло трябва да са целогодишни, равномерни и постоянни (но без крайности) – само така ще си осигуриш трайни оптимални резултати. Отличен инструмент, който може да използваш в това пътуване, е нашият „Вдъхновяващ дневник за влизане във форма“. С негова помощ ще постигнеш целите си (не само по отношение на отслабването, но и в самоусъвършенстването и изграждането на полезни навици) с лекота. Други помощни материали, които сме ти подготвяли в миналото, са статиите ни за фетбърнърите и за справянето с целулита.

7. Движение

Може би си мислиш, че това се покрива с горната тема, но не е точно така. Да, тренировките са един от ключовите елементи във всеки успешен режим за отслабване, но тук ще си говорим за движението като начин да тонизираме тялото си, да подобрим кръвообращението и изобщо да се поддържаме здрави.

Ако си от хората, които са свикнали да се движат редовно (във фитнеса, у дома или в някой парк), съвсем естествено ще искаш да поддържаш формата си и по време на лятната почивка. Ако пък не се движиш редовно, сега е отлично време да започнеш (разбира се, постепенно и без пренапрягане). Ние искаме само да ти напомним, че бягането по плажа е отлична тренировка, ако се изпълнява рано сутрин или около залез слънце, но в горещината на деня може по-скоро да навреди, отколкото да донесе ползи. По време на упражненията си през лятото не забравяй да се хидратираш много добре (виж началото на статията за насоки).

8. Почивка

Ето, че стигнахме до любимата ни част от лятната ваканция. Разбира се, всичко изброено дотук е от изключителна важност, но не забравяй, че идеята на почивката е… преди всичко да си починеш. Моля те, не прави грешката да съвместяваш почивката с работа – така няма да свършиш нито едното като хората. Много по-добре е да отидеш на море и да прекараш една седмица с изключен телефон (и без лаптоп или таблет), отколкото да работиш на плажа цял месец.

Е, желаем ти приятна ваканция! И се надяваме, че ще помислиш по отправните точки, които ти дадохме. Каквото и да решиш да предприемеш или не по тях, помни, че умереността – когато става въпрос за правила, дози и т.н., и дисциплината – когато става въпрос за постоянство и нови навици, са ключови правила и по време на отпуск, и като цяло.

Приятно лятно презареждане!

summer-i-am-comming

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed