Домашно SPA

Как да използваме етерични масла в сауната

Момичета, обичате ли сауна?

А ползвали ли сте етерични масла в сауната? И знаете ли как трябва да ги употребявате за ваша безопасност и за максимална ефективност?

Посещавам сауна от много години. Това е една от любимите ми разтоварващи терапии. Ходя на сауна и зимата, и през лятото.

Лично аз имам късмета да са ме въвели в изкуството на сауната руснаци, които са ми показали как се ползва сауната, как да извличам максималния ѝ ефект и как да съблюдавам безопасност. Но през годините посещения на обществени сауни съм виждала какво ли не. Дори хора, които употребяват алкохол в релакс зоната!

Винаги съм била привърженик на идеята, че ако ще правиш нещо, то трябва да знаеш какво точно правиш. И защо го правиш. А не просто „да си в играта!“ Употребата на алкохол, както и на храна, е строго забранена преди или по време на сауна. Но често хората не се замислят, че може да стане опасно. Защото рязката температурна промяна все пак малко или повече (зависи колко време ще стоиш, в каква сауна, при какви градуси и т.н.) поставя тялото в екстремна ситуация.

Мисля, че схвана идеята. Ако темата ти е интересна и искаш да научиш повече за принципите на сауната, пиши ни и ще подготвя специална статия за това как и защо да посещаваме сауна, като ще отговоря на всички въпроси – колко време да се стои, колко вода да се пие, при какви температури, кои видове сауна е добре да посетим и т.н., и т.н.

Та да се върна на маслата. Много често засичам хора, които слагат етерични масла в сауната на принципа на Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече“. Почти никой не е наясно какво точно прави, ама понеже миришело приятно…

Случвало се е хора да слагат масло, за което дори не са наясно какво е. Освен това съм виждала как се излива цяло шишенце от 5 милилитра!

Само в една-единствена сауна в четиризвезден хотел съм виждала надпис: „Не поставяйте неразредени етерични масла директно върху камъните.“

Няма да ти пиша колко е важно да съблюдаваш препоръките за безопасност. Няма да се спирам на това какви биха били последствията за теб и хората около теб. Само ще ти напиша какви са принципите на употреба на етерични масла в сауната и наистина се надявам повече хора да прочетат статията. Все пак за нейното написване сме почерпили опит при най-добрите в областта. За сега ще спомена само д-р Ерик Зелински, а останалите автори ще запазя в тайна, защото все още работим по техните книги, но до няколко месеца ще ги обявим! Определено ще ти хареса изборът ни, сигурна съм!

И все пак, нека ти разкажа малко за сауната преди това.

Сауните в обществените SPA центрове са със свободен достъп и се посещават от много и най-разнообразни хора. И тъй като това е едно специфично място, на което отиваш, за да се изпотиш здравата, е факт, че там ежедневно се излива потта на много хора. Тоест трябва да спазваме и определени хигиенни норми, защото дървените седалки може да бъдат място за размножаване на бактерии и микроби. Обикновено температурата в сауната е твърде висока, за да оцелеят всички щамове, но все пак имай едно на ум.

Един от най-естествените начини за почистване на сауната е използването на етерични масла. Те може да повишат стерилността в сауната, като същевременно допринасят и със здравословни ползи за хората, които са вътре. Не на последно място, бонус: носят се приятни и уникални аромати. Напръскай с етерично масло както дървената седалка и облегалка, така и хавлията си откъм страната, от която ще я поставяш. Хубаво е да разполагаш с две хавлии – една за сядане вътре в сауната и една за подсушаване след душа. Но вътре в сауната винаги, винаги сядай върху хавлия! Ако хората в сауната нямат нищо против, може да напръскаш и пода.

И стигаме до същността!

Как да използваш етерични масла в сауна?

На първо място запомни следното: етеричните масла не бива да се поставят директно върху камъните на сауната. И никога, никога не прави това! За да използваш етерични масла в сауната, е необходимо да ги разредиш с вода, за да работят ефективно. За разреждането с вода ще ти е нужен емулгатор, за да си сигурна, че маслата ще се разтворят правилно. Например капка-две екстракт от стевия. Така ще подобриш и аромата, не само емулгирането.

Правилното съотношение е на 1 литър вода да се добавят 4 капки етерично масло и 1 – 2 капки емулгатор – екстракт от стевия. Смеси всичко това в бутилка със спрей. Ако бутилката ти е по-малка, направи по-малко количество, но запази пропорцията – 1 капка масло на 250 милилитра вода. (Не забравяй, че етеричните масла са концентрати. Трябва да си сигурна, че не поставяш твърде много в разтвора. Етеричните масла са изключително мощни и може да предизвикат нежелани реакции, ако се прекали с тях.)

Ето това е. Преди употреба разклати енергично разтвора, докато се хомогенизира. След това напръскай камъните в сауната с твоя разтвор. Достатъчни са 7 – 8 впръсквания за начало. Ако се наложи, повтори след около 5 минути.

С този разтвор напръскай и седалката, облегалката и пода.

МНОГО ВАЖНО! Винаги питай и останалите в сауната дали може да напръскаш с конкретно масло. Това не е само въпрос на възпитание, но и на отговорност. Няма как да знаеш дали няма някой алергичен в сауната, нали? Аз лично не бих искала да нося тази отговорност, предполагам и ти. Освен това се увери, че не прекаляваш с количествата, тъй като миризмата може да е непосилна за други хора в обществената сауна.

Искаш ли още информация за сауната? Какви масла да използваш и как? Каква сауна да избереш – класическа, финландска или инфрачервена? И с какво може това да подпомогне здравословното ти състояние?
Пиши ни или ни остави коментар и ще подготвим изчерпателен материал по темата.
А сега ти желаем приятна релаксация 🙂

Предишна публикация
Мака лате с канела
Следваща публикация
Маршмелоу само с 3 съставки

1 коментар. Leave new

  • Йордан Господинов
    януари 19, 2022 6:58 pm

    Моля Ви за малко информация за солните пана от хималайска сол използвани в сауната. Благодаря!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed