Какво е парфюмен гардероб и как се създава?

Можем ли да тренираме обонянието?

Казано накратко, за да усещаме по-осезаемо ароматите, е добре да имаме парфюмен гардероб. Парфюмният гардероб е набор от аромати, които се използват в различните части от деня, както и за специални случаи.

Предполагам ще си кажеш:

  • Хайде сега, ново двайсет.
  • Чудесно, още правила с които да се съобразявам…
  • Или… защо пък да ми трябва това?

Да, съгласни сме, че това може да звучи малко затрудняващо в някои отношения. Защото повечето от нас (особено, ако държат козметиката им да е натурална и чиста), много трудно успяват да намерят дори един аромат, който да отговаря на дългия списък с критерии. А трябва и да ни харесва, да ни вдъхновява, окрилява, че дори и да ни е любим. Но всъщност в парфюмния гардероб има много логика. И най-вече препоръчително е да създадем такъв, ако искаме по-дълго да се наслаждаваме на любимите си аромати.

Защото е доказано в практиката, че парфюмният гардероб ни спасява от употребата на прекомерно количество парфюм. Освен това той ни дава възможност да се насладим на конкретен аромат за много по-дълго време.

Чудесен пример за това е, че когато използваме любимия си парфюм, ние го усещаме все по-слабо с времето. Т.е. все по-малко след всяко следващо нанасяне. Това обаче не означава, че той не ухае. Просто ние привикваме към аромата му и той отслабва въздействието си върху нашето обоняние с времето.

И точно, за да противодействаме на тези естествени процеси е препоръчително да създадем свой парфюмен гардероб. Не, не е задължително, разбира се. Но е препоръчително, ако искаме да усещаме все така осезаемо любимите си аромати, в продължение на по-дълго време.

Как точно да създадем своя собствен парфюмен гардероб?

  1. Избираме един сутрешен аромат, който, така да се каже да ни събужда, да ни тонизира и енергизира. Чудесен избор тук са цитрусовите нотки и ментата. Но може и други аромати. Зависи от личните предпочитания.
  2. По обяд или следобед, нещо което да ни вдъхновява, като например ванилия, тубероза.
  3. А вечер е време на по-тежките, по-характерни аромати. Например нещо с ориенталски мотиви. Особено, ако ни предстои парти, официална вечеря. А ако ще прекараме вечерта в домашен уют може би ще са по-подходящи успокояващите нотки на лавандулата.
Или с други думи: добре е да имаме няколко аромата според случая.

Повече за ароматите и тяхното въздействие виж в статията ни за обонятелната памет.

А всичко за ароматния свят на парфюмите разбери от НОВАТА  НИ КНИГА – ,,Тайната на натуралната парфюмерия”!

Можем ли да тренираме обонянието?

Предполагам вече се досещаш какъв е отговорът. Логиката казва, че щом всичко за което говорихме досега е факт, то би трябвало да можем да тренираме обонянието. И да, науката го потвърждава и в практиката.

Проучване на Университета Рокфелер разкрива, че човешкото обоняние е много чувствително и може да различи близо един милиард различни миризми.

Центърът за неврологични проучвания в Лион, Франция, установява, че при професионалните парфюмеристи обонятелният мозък е много по-добре развит, отколкото при другите хора.

За да станем любители парфюмеристи, е задължително да се научим да се грижим за обонянието си и да го тренираме методично.

Тренирането на носа е гаранция за изостряне на сетивата. Тъй като сетивата за мирис и вкус са свързани, увеличаването на възприятието за аромати ще обогати и вкусовите ни преживявания.

Упражненията за тренировка на обонянието НЕ изискват много време и за тях може да бъдат използвани подръчни материали.

Трениране на обонянието

  1. Като за начало, използвайте колкото се може повече ситуации в ежедневието, за да изучавате ароматите, които ви заобикалят. Помирисвайте всичко, което привлече вниманието ви – билки, чай, кафе, шоколад, зехтин, плодове. Изглежда елементарно, но тези съзнателни опити създават много работа на носа и мозъка ви. Не се притеснявайте, че не запомняте всичко или се чувствате объркани от това, което сте помирисали, защото на този етап просто се учите да усещате съзнателно ароматите.

ВАЖНО! Когато започнете да вдишвате дълбоко и целенасочено аромата на кафето си, без да се насилвате да го правите, вече сте готови за следващия етап.

2. Второто упражнение се състои в излагане на различни аромати и се използва не само в парфюмерията, но и за клинично лечение на хора с различни видове аносмия.

Изберете три различни по вид аромата и ги помирисвайте няколко пъти дневно. Според д-р Алън Хърш, невробиолог, който използва този метод за лечение на остра загуба на обоняние, тренирането на мозъка да разпознава различни миризми задейства рецепторите на носа и кара нервните окончания да заработят отново. След седмица, благодарение на това упражнение, обонянието се изостря.

Когато напреднете и се научите съзнателно да използвате изостреното си обоняние, е добре да привикнете още след ставане от сън да помиришете поне три различни аромата.

ЛЮБОПИТНО – Рано сутрин сетивата са отпочинали и най-изострени и ако се научите да медитирате с някое етерично масло, ще имате по-ведро начало на деня.

 За максимално добър ефект,  пробвайте тези техники в продължение на поне 10 ДНИ.

За още методи как да тренираме обонянието, виж в книгата Тайните на натуралната парфюмерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed