Балсам за устни с лавандула

balsam-za-ustni-s-lavandula

Домашно приготвеният балсам за устни е прекрасна алтернатива на популярните в търговската мрежа балсами и кремчета за устни, съдържащи вазелин или други нефтени продукти. А, ако се замислим, от цялата гама козметични продукти, които ползваме, балсамите за устни и червилата са тези, с чиито съставки в никакъв случай не трябва да правим компромис. Защото те преминават не само през кожата, но и си похапваме от тях. Ако и на теб, като на мен, не ти харесва идеята ти и близките ти да поглъщате по малко от различни нефтени продукти, можеш да опиташ тази чудесна рецепта за домашен Балсам за устни с лавандула.

Приготвянето му става много бързо и лесно. А ефектът му е в пъти по-добър от този на популярните продукти за устни. С домашно приготвения балсам за устни с лавандула ще се радваш дълбоко хидратирани устни часове наред. Не е нужно да мажеш често. Дори човек с често напукани устни, като мен, може лесно да преодолее това неудобство само с 2-3 намазвания на ден. Аз най-често ползвам балсама сутрин преди да изляза от вкъщи, след като съм обядвала нанасям втори път и вечер преди лягане е третото намазване. Това е всичко необходимо, за да забравя окончателно за напуканите устни.

Тайната магия на балсама се крие в това, че той е смес от базови масла и пчелен восък, които сами по себе си имат силата да хидратират, подхранват и заздравяват кожата. Те не само я правят да изглежда добре, а действително й въздействат благотворно. Използвани в комбинация техните свойства взаимно се засилват. Към сместа добавяме и няколко капки етерично масло от лавандула, известно със своето лечебно въздействие при суха и напукана кожа, слънчеви изгаряния, малки порязвания, драскотини и афти. Освен това лавандуловото масло има чудесен аромат и е едно от най-безопасните, ето защо е добър избор за зоната на устните.

Необходими продукти:

  • 5 гр. пчелен восък
  • 10 гр. нерафинирано масло от карите
  • 5 гр. нерафинирано кокосово масло
  • 5 гр. нерафинирано бадемово масло
  • 1-2 капки чист течен витамин Е*
  • 3-4 капки етерично масло от лавандула
  • 4 кутийки за балсам с вместимост 10 мл.

* Витамин Е се прибавя в рецептата, за да се предпазят маслата от гранясване. Предполагам, че от опита си с базовите масла в кухнята, знаеш, че те не гранясват, ако ги използваш в рамките на няколко месеца след отваряне. Ако се задържат твърде дълго – тогава се окисляват. В този смисъл, ако не разполагаш с витамин Е, приготвяш балсамчетата за няколко души и възнамерявате да започнете да ги използвате веднага след приготвянето, може да пропуснеш тази съставка от рецептата. Но, ако имаш от него, определено го добави. Той също е от отбора на съставките, които ще подхранят кожата ти.

Както се вижда и от картинката, от описаното количество на продуктите се получават 4 бр. балсамчета, ако използваш кутийки от 10 мл.

Избор на съдове за съхранение на балсама за устни

Разбира се, можеш да избереш и малко стъклено бурканче за съхранение на твоя балсам. Стъклото е най-добрият материал за съхранение на масла, но бурканчето, от друга страна, може да се окаже неудобно за достигане до балсама, който ще бъде на дъното. Най-често, когато приготвяме домашни балсами за устни, избираме измежду две алтернативи за съдове – стикчета или кутийки. Важно е да знаеш, че компилацията от масла, която се приготвя за стикове е с по-твърда консистенция (съдържа повече восък). А тази, предназначена за изливане в кутийки, е по-мека. Това е така, защото при стиковете търсим маслена смес, която да не се разтече през лятото, когато температурите са по-високи. Докато при кутийките – точно обратното – търсим смес, която да е по-мека, за да може лесно да се разнесе върху върха на пръста, а след това и върху устните.

Твърди и меки балсами за устни

Настоящата рецепта е за по-мек балсам за устни, който ще бъде съхраняван в кутийки (или много ниско бурканче). Това, което прави текстурата по-мека или по-твърда е съотношението на пчелен восък към останалите масла. В нашата рецепта то е 1:4. Ако искаш още по-мек балсам за устни, може да изпробваш и съотношение 1:5, т.е. на 5 гр. пчелен восък добави общо 25 гр. базови масла (кокосово, какаово, масло от карите, бадемово). Но моят съвет е първо да опиташ базовия вариант, описан тук, който е гарантирано сполучлив и след това да експериментираш с пропорциите спрямо новия ефект, който желаеш да постигнеш. Що се отнася за твърди балсами за устни, подходящи за съхранение в стикове, сполучливи съотношения на восък : базови масла са 1:2 и 1:1. А, ако искаш да разнообразяваш, доказано сполучливи рецепти за най-различни балсами за устни можеш да намериш в книгите:

domashno-spa-studionaturalna-kozmetika-800x800600-aromaterapevtichni-receptiLechebnata_sila_na_EM

 

 

 

 

Начин на приготвяне на домашния Балсам за устни с лавандула:

Отмерване на количествата

За да отмеря необходимото количество от всяко от базовите масла и пчелния восък, аз лично използвам кухненска везна. Ако не разполагаш с такава, можеш да използваш и чаени лъжички. Вместо 5 гр. – 1 ч.л. Важното тук е да запазиш съотношението восък : базови масла = 1:4 (или алтернативното 1:5).

Подготовка на съда за съхранение

Готовата смес за балсам, която ще получим се втвърдява изключително бързо. Затова е важно кутийките да чакат в пълна бойна готовност наблизо в кухнята. Измити, подсушени, с отворени капаци и, ако имаш желание, дезинфекцирани с подходящи безвредни за човека средства.

Разтапяне на водна баня
  1. За тази стъпка препоръчително е да се работи с малка тенджерка с двойно дъно. В нея аз поставям купичка за крем карамел, в която съм отмерила 5 гр. пчелен восък. В пространството между двата съда сипвам малко вряла вода от електрическата кана.
  2. Първата стъпка е да разтопим пчелния восък. Започваме с него, защото той изисква най-висока температура, за да започне да се топи – от около 70 градуса по Целзий. И съответно много по-бързо се втърдява в сравнение с останалите съставки. При температура от 55 градуса по Целзий ще имаме течно кокосово масло и твърд пчелен восък, които не можем да смесим. Оставяме котлона на средна степен. Постепенно температурата на водата ще спадне, а тази на восъка ще се покачи. Можем да разбъркаме восъка с чаена лъжичка, за да забързаме разтапянето му.
  3. В това време в нова купичка върху кухненската везна отмервам 5 гр. масло от карите и прибавям към него 5 гр. кокосово масло. Дори и в твърда форма двете масла са достатъчно меки и позволяват да бъдат подходящо дозирани без да е необходимо да бъдат поотделно разтапяни на водна баня.
  4. Когато восъкът е напълно втечнен, към него прибавяме кокосовото масло и това от карите. Във водната баня на котлона те ще се разтопят доста бързо.
  5. Накрая към сместа добавяме и бадемовото масло (5 гр.), което винаги си е в течна форма. Разбъркваме и сваляме от котлона.
Добавяне на етеричното масло

Ако си чела и други рецепти за домашна козметика, вероятно си попадала на израза:

Изчакай малко сместа да се охлади и добави етеричните масла.

Колко обаче е това “малко” и защо трябва да се чака. В настоящата рецепта прекомерното чакане може да навреди на крайния продукт. Понеже, както казах, сместа ни доста бързо се втърдява. Ако маслената база, която забъркахме, се втвърди преди да сме добавили етеричното масло от лавандула, няма да можем да смесим двете съставки. И ще трябва наново да чакаме маслата да се втечняват на водна баня.

Твърдението, че маслата не бива да се добавят към твърде гореща база, почива на разбирането за точката на димене. Всички масла си имат точка на димене, дори и етеричните. Но за всяко масло тя е различна.

Най-общо казано, точката на димене е тази температура, при която маслото започва да губи ценните си за човека вещества и да отделя вредни съединения.

По отношение на етеричните масла това, което ни интересува на първо място е да запазим полезните им свойства в крайния продукт. На много места в мрежата можеш да намериш информация за точката на димене на различните етерични масла (flash point). Може да има известни вариации в зависимост от ботаническия подвид на етеричното масло, което ползваш. Така например има няколко вида мента и точките на димене на някои от тях са различни. Но има и някои общи положения. Като например това, че маслата, извлечени по метода на студеното пресоване (лимон, портокал и др.), имат по-ниска точка на димене от маслата, извлечени по метода на парната дестилация (каквото е лавандуловото). Това, което нас ни интересува за конкретната рецепта, е, че точката на димене на етеричното масло от лавандула е около 68,8 градуса по Целзий.

Идеалният вариант е да разполагаш с кухненски термометър (по-известен като “термометър за месо”). Поставяме го в сместа и когато температурата спадне под 68 градуса по Целзий, прибавяме 3-4 капки етерично масло от лавандула и 1-2 капки течен витамин Е. Аз лично винаги, когато отмервам капки, се стремя към по-малкото число, така че, ако случайно капне една извънредна капка, тя да не е фатална за общата концентрация на етерично масло в сместа.

Финалът

На финала бързо-бързо разбъркваме и преливаме сместа в предварително подготвените кутийки. Оставяме ги с отворени капаци, докато балсамът напълно се втвърди и едва тогава затваряме.

Честито!  Ако си стигнала до тук, ментално вече си приготвила своя домашен Балсам за устни с лавандула. А защо да не го изпробваш и на практика?

Надявам се да ти хареса! Оставаме на разположение да споделиш с нас всякакви въпроси и впечатления, които ти хрумнат в процеса.

Още по темата Домашна козметика

В блога ни тук можеш да откриеш още чудесни рецепти за домашно приготвена козметика. А ако си напълно решена да се погрижиш за устните си, препоръчваме схема на действие в две лесни и приятни стъпки. Приготви си и нанеси:

  1. Ексфолиращ скраб за устни.
  2. Балсам за устни с лавандула.

Ексфолирането ще повиши усвояването на полезните вещества от балсама. А качественото подхранване ще ускори процесите на заздравяване при напукани или разранени устни.

Но моят съвет към теб е да не чакаш да се появи някое от изброените неудобства, а да поддържаш устните си гладки и меки през цялото времето. През студените сезони балсамът ще защити устните ти от вятъра и ниските температури. А през топлите – ще ги предпази от вредните UV лъчи, мръсния въздух и честата смяна на температурите. Затова и ще завърша с думите:

Недей да чакаш и не му мисли, а забърквай и мажи!

автор: Ани Петрова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed