В следващите няколко седмици ще предложим на вниманието ти поредица от статии, в които ще те запознаем с 13 от най-полезните хранителни протоколи при тиреоидит на Хашимото, описани от д-р Изабела Уенц. Тази седмица ще се спрем на тематабезглутеново хранене и хашимото. Протоколите и тяхното приложение се основават на откритията в нейните книги:
Абонирай се за нашия бюлетин, за да си сигурна, че няма да пропуснеш статия.
Също така вече сме публикували и препоръките на д-р Изабела Уенц в безплатна електронна книжка, която можеш да изтеглиш от раздел „Ресурси“. Казва се Основи на безглутеновия режим.
А сега искаме да разгледаме безглутеновото хранене и връзката му с хашимото.
Но преди да преминем към препоръките на д-р Изабела Уенц, нека отговорим на един-два важни въпроса.
Трябва ли да спра да консумирам глутен, ако имам хашимото?
Отговорът е: и да, и не!
Да, защото е препоръчително!
Както доказва и практиката на д-р Изабела Уенц и проучването ѝ сред 2232 читатели с хашимото:
86% от тях са се почувствали по-добре след преминаване на безглутеново хранене.
Знам, че сега се питаш: „Ами останалите 14%?“ Чувам и следващия ти въпрос. „Аз от кои съм?“.
Истината е, че няма как да знаеш, ако не пробваш! И не, никакви медицински изследвания няма да ти подскажат отговора. Личният ми опит показва, че те са доста неточни. Споделяла съм неведнъж, че съм правила какви ли не кръвни тестове за чувствителност към глутен. От най-евтините до най-скъпите, които се изпращат в чуждестранни лаборатории. И всичките ми показват, че толерирам глутена и нямам никакви проблеми с него. Истината обаче е коренно различна. Защото на практика винаги след като консумирам глутен, имам реакция. Предположението ми за резултатите от тестовете е, че вероятно посочват това, защото от много години не консумирам глутен. Но това е само мое лично предположение.
Та как да проверим дали имаме, или не чувствителност?
Само с елиминационна диета. Спираш глутена, следвайки препоръките, изброени по-долу – за не по-малко от 6 месеца, и ще разбереш! Така да се каже, по емпиричен път.
А защо Не?
Тук ще отговоря и на още един въпрос, който знам, че се върти в главата ти. Не, защото практиката показва, че има хора, които страдат от хашимото и които нямат никаква чувствителност към глутен. Нито след кръвни изследвания, нито след консумация. Не правят никаква реакция и не са налице симптоми. НО – винаги има едно но, нали?
ВАЖНА ПОДРОБНОСТ. Тези хора са установили това след дълъг период, в който не са консумирали глутен. Както казах, 6 до 8 или 12 месеца. Това е. Ако искаш да разбереш истината за твоето тяло, това е пътят.
А сега най-големия въпрос:
Завинаги ли трябва да спра глутена?
Зависи. Само от теб и от твоето тяло! Може да се окаже, че ще се наложи да го спреш за цял живот. Особено ако имаш цьолиакия (доказва се с кръвен тест). Но пък може да се окаже, че не е необходимо. Пак казвам, важен е периодът на въвеждане на глутена обратно в менюто, след като е бил спрян за период от минимум 6 месеца, препоръчително 12 месеца.
А сега да разгледаме общите препоръки на д-р Изабела Уенц във връзка с безглутеновото хранене.
Общ преглед
В период на елиминационна диета глутенът трябва да се избягва напълно! Целта е да настъпи оздравяване и облекчаване на симптомите. Не съществува такова нещо като частично избягване на глутена. За да изключиш изцяло глутена от храненето си, ще се наложи да спреш консумацията на всички продукти, съдържащи пшеница, ечемик, ръж, лимец, спелта и други. Това е по-трудно, отколкото звучи, понеже доста преработени храни съдържат глутен под някаква форма като стабилизиращ агент. Дори храни, които може да сметнеш за безопасни откъм съдържание на глутен, като дресинги за салата, маринати, сосове за барбекю, супи, соев сос и даже подправки като шарена сол, трябва да бъдат проверявани за наличието му.
Освен това трябва да знаеш, че в немалко лекарства, дори в козметиката, има глутен! Проверявай внимателно етикетите!
Кога да се придържаш към този вид хранене?
Докато глутенът причинява чревна пропускливост при повечето хора, антителата, които цьолиакията предизвиква, може да реагират кръстосано с антителата на щитовидната жлеза и това може да бъде една от причините за честата им съвместна поява. До 20% от заболелите от цьолиакия и хашимото успяват да вкарат автоимунния си тиреоидит в ремисия в рамките на година след изключването на глутена, а някои дори постигат ремисия в рамките на едва 3 месеца. Препоръката при безглутеново хранене е то да се съчетае и с изключване и на млечните продукти, и на соята. Добре е също да се включи прием на храносмилателни ензими и симбиотици (комбинация от про- и пребиотици), за да може да се постигне пълно възстановяване на чревната лигавица.
Важно е да споделя, че безглутеновите продукти на Yummy Natural са създадени, следвайки всички тези препоръки. И тъй като аз съм техният създател, следя да се спазват абсолютно всички изисквания, които са важни за едно безглутеново хранене. Защото, както знаеш, и аз се храня така от много години. Вече повече от 10. Затова, ако срещаш трудности с приготвянето на безглутенови печива, провери рецептите в блога ни.
Елиминационната диета може да помогне за откриването на непоносимост към глутена (наред с много други непоносимости). Такива диети можеш да намериш в книгите „Протоколът Хашимото“ – специализиран 90-дневен план при хашимото и „Спектърът на възпалението“ – също препоръчителен при болестта на Хашимото и/или друго автоимунно или възпалително заболяване.
Препоръчително е да измериш нивото на антителата си чрез съдействие от лекар. Важно е да го направиш в началото на елиминационната диета и в края ѝ. Препоръчително е да се прави и на всеки 3 месеца по време на безглутеново хранене. Това също е показател за чувствителността ти към глутен.
Още по темата
Просото е зърнена култура, която не е свързана с житото и често се използва в приготвянето на безглутенов хляб и други печива. Трябва да се има предвид обаче, че просото съдържа изофлавони, които инхибират (потискат) тиреоидната пероксидаза. Също така просото и соята съдържат фитоестрогени (растителен аналог на хормона естроген) и затова е добре да се избягват от хора с проблеми с щитовидната жлеза. Същото важи и за хора с хормонален дисбаланс.
Много хора с автоимунни заболявания съобщават за подобряване в симптомите си след изключването на глутена от хранителния им режим. Дългосрочната консумация на глутен определено има връзка с развитието на автоимунни заболявания. Това означава, че колкото по-дълго време даден човек консумира глутен, толкова по-вероятно е той да развие автоимунно заболяване! Разбира се, не се отнася на 100% за всеки човек. Вече уточнихме как можеш да разбереш в коя категория попадаш ти. Повече за това какво означава „по-дълго време“ и за особеностите на количественото натрупване на глутена можеш да откриеш в тази статия, която вече ти препоръчахме: Истината за безглутеновото хранене! Мода, реклама или необходимост?
Също така е важно да знаеш, че когато италиански изследователи провели лечение чрез изключване на глутена от
хранителния режим на хора със субклиничен хипотиреоидизъм и цьолиакия, функцията на щитовидната жлеза при
забележителна част от участниците се нормализирала.
Допълнителна информация за безглутеновото хранене може да получиш от електронната книга „Основи на безглутеновия режим“, която може да изтеглиш безплатно от раздел „Ресурси“.
Заболяванито ми е папиларен карцином / злокочествен рак 4 степен / Аз не ям въглехидрати / бяло брашно, бял ориз, нищо сладко с бяла захар/.Това правилно ли е ?
Здравей, Мария!
Храните, които си изключила, попадат в графата “възпалителни” и определено е добре, че ги избягваш. Но за средства, които биха помогнали за лечение, както и за комбинирано прилагане на холистични подходи, трябва да се консултираш с медицинско лице.
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да ви предостави възможно най-добро преживяване в нашия сайт. Информацията за бисквитките се съхранява във вашия браузер и служи например, за да ви разпознаем когато влизате повторно на нашия сайт и да разберем кои страници в нашия сайт са най-интересни, и полезни за вас.
Вие можете да промените настройките на вашите бисквитки като използвате менюто в ляво.
За повече информация относно това какви данни се събират в този сайт, как се използват, съхраняват и изтриват, моля прочетете Общи условия | GDPR политика
Задължителни бисквитки
Задължителните бисквитки трябва да бъдат включени винаги, за да може да запазим вашите предпочитания за настройките им.
Ако деактивирате тази бисквитка (cookie), ние няма да можем да запазим вашите предпочитания. Това означава, че всеки път когато посетите нашия сайт, вие отново ще трябва да включвате или изключвате бисквитките.
Бисквитки(Cookies) за наблюдение на посещаемостта
Както много компании, ние използваме Google Analytics, за да наблюдаваме трафика на нашите сайтове. Този уеб сайт използва Yandex Metrika, за да събира информация като например брой посетители на сайта и най-предпочитани страници.
Използването на тази бисквитка ни помага да имаме обратна връзка кое е полезно за вас и така да подобряваме нашия сайт.
Необходимо е да запазите задължителните бисквитки, за да може да запазим вашите предпочитания.
Рекламни Бисквитки(Cookies)
Тази страница използва следните допълнителни Бисквитки(Cookies) и скриптове :
Facebook Pixel, Facebook Ads Cookies, Google Ads
Необходимо е да запазите задължителните бисквитки, за да може да запазим вашите предпочитания.
2 коментара. Leave new
Заболяванито ми е папиларен карцином / злокочествен рак 4 степен / Аз не ям въглехидрати / бяло брашно, бял ориз, нищо сладко с бяла захар/.Това правилно ли е ?
Здравей, Мария!
Храните, които си изключила, попадат в графата “възпалителни” и определено е добре, че ги избягваш. Но за средства, които биха помогнали за лечение, както и за комбинирано прилагане на холистични подходи, трябва да се консултираш с медицинско лице.