Етерично масло от мента

Лятото е тук! Да ни е честито! Маслото от мента – едно от топ маслата за лятото. Да направим един бърз преглед как можем да използваме масло от мента за здраве, за вдъхновение и за наслада.

Когато говорим за ползите от етеричното масло от мента, нямаме предвид ментови бонбони, дъвки или паста за зъби. Изумително е – по един по-скоро тъжен начин, – че ментата толкова често се свързва само със сладки изкушения, а не с огромните ѝ лечебни свойства. След лавандулата тя е може би най-многостранното от всички етерични масла.

История и състав

Ментата (Mentha x piperita) е хибридна комбинация от водна мента и джоджен. Тя расте изобилно – дори може да превземе градината ви като плевел. Надземните ѝ части – цветове и листа – се берат за производство на етерично масло, което се извлича посредством парна дестилация. На този етап активните му съставки обикновено включват около 20% ментон и приблизително 40% ментол. Тези количества може да варират естествено.

Етеричното масло от мента се използва най-често като антиеметик (за предотвратяване на гадене) и спазмолитик (за предотвратяване на повръщане и други силни стомашно-чревни спазми). То е успокояващо средство за подпомагане на храносмилането и е изключително полезно по време на боледуване.

В исторически план ментата е едно от най-старите растения, използвани за лечебни цели в Европа. Древно лекарство в китайската и японската култура и египетски лек от поне 3000 г.пр.н.е. В гръцката митология, когато Плутон преследвал нимфата Мента, той я превърнал в билка (познайте коя!), за да може и идните поколения да ѝ се наслаждават като него.

Топ 3 ползи от етеричното масло от мента

Като се отдалечим от древногръцката литература и се прехвърлим към научните публикации, ще открием ментата в редица бази данни с изследвания и проучвания. И в още повече, ако потърсим специфичната ѝ съставка ментол. Споменавана стотици, дори хиляди пъти, ментата е забележителна билка. Включването и в дневния ви режим със сигурност ще промени живота ви.

 

1. Облекчаване на гадене

Например, въпреки че всички се стремим да избягваме хирургичната намеса, понякога тя е необходима част от живота. Често срещана част от операциите е неприятното постоперативно гадене, от което страдат до ⅓ от пациентите. През 2012 година щатският университет в Клейтън провежда тестове с етерично масло от мента върху този неприятен феномен. Майките, които се възстановяват от цезарово сечение, особено силно не искат да си имат работа с повръщане и гадене в допълнение към всички смесени чувства след раждането и болките след операцията, да не говорим за времето, което биха могли да прекарат в изграждане на връзка с новороденото. Ето защо за изследването са избрани току-що родили майки, като 35 респонденти наблюдават „значително по-ниски“ нива на гадене след вдишване на масло от мента в сравнение със стандартното лечение.

2. Синдром на раздразненото дебело черво (СРДЧ)

Употребата на етерични масла понякога се подценява, като се ограничава до конотацията на „ароматерапията“. Много добър ефект имат и топикалното, а понякога и пероралното приложение. Една капка етерично масло от мента, смесена с една чаена лъжичка кокосово масло, втрита в корема или погълната с лъжица мед, може да успокои разстроения стомах или нарушеното храносмилане за нула време. Тази забележителна способност на ментата се разглежда широко от учените, както личи от системен преглед на литературата, покриващ синдрома на раздразненото дебело черво (СРДЧ) и ментата, въпреки че лечението обикновено изисква приемане на етерично масло от мента в стомашноустойчиви капсули.

В прегледа са включени девет научни изследвания, проведени върху над 700 пациенти, а заключението е ясно – приемът на етерично масло от мента в стомашноустойчиви капсули демонстрира много по-добри резултати, отколкото плацебо, когато става въпрос за управление на болката и симптомите. В заключение учените от университета в Западен Онтарио казват:

Етеричното масло от мента е безопасно и ефективно краткосрочно лечение за СРДЧ. Бъдещите изследвания трябва да разгледат дългосрочната ефикасност и безопасност на етеричното масло от мента, както и ефективността му в сравнение с другите лечения за СРДЧ, включително антидепресанти и спазмолитични медикаменти.

3. Репелент против насекоми

Един от нашите лични фаворити сред ползите от етеричното масло от мента е способността му да отблъсква насекоми. Още повече, че в България има доста комари.

В сравнение със седем комерсиално предлагани репелента, един натурален бленд с евгенол и етерични масла от канела, дъхаво мушкато, мента и лимонова трева почти оглавява класацията. Той постига почти равен резултат с известна марка репелент, пълен с химикали и отровен с ДЕТА – N,N-Diethyl-meta-toluamide, или диетилтолуамид, C12H17NO; най-често срещаната активна съставка в репелентите против насекоми с нежелани реакции като кожна раздразнителност, а по-рядко и дихателни затруднения, главоболие и гърчове.

Един ефективен бленд от етерични масла със сигурност е за предпочитане пред вредните, токсични химикали или пред неприятните ухапвания от комари, нали?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed