Защо имаме нужда от здравословни мазнини?

За здрав мозък, хормонален баланс и силна имунна система

Имаме ли нужда от здравословни мазнини? Мозъчните заболявания придобиха епидемични размери. Тревoжност, замъгляване на мозъка, умора, депресия, разстройство с дефицит на вниманието, аутизъм, алцхаймер, болест на Паркинсон и множествена склероза са само малка част от състоянията, вече засягащи почти всеки по някакъв начин. Защо се случва това? Какво в нашето общество би могло да предизвиква такава инвалидизираща епидемия? Епидемия, която застрашава поминъка на толкова много хора и намалява драстично качеството на живот на не по-малко.

Въпреки че в съвременния свят има много комплексни причини за влошаването на здравето на мозъка, аз вярвам, че един от основните виновници може да е нещо, което правите всеки ден, защото сте убедени, че е полезно за вас: придържането към режим на хранене с ниско съдържание на мазнини.

Последиците от страха от мазнините

В продължение на десетилетия мазнините и холестеролът са смятани за злодеите в здравословното хранене и до голяма степен са демонизирани в западната диета. От края на 20-ти век лекари, диетолози и дори правителството на САЩ казват, че мазнините запушват артериите, причиняват напълняване и водят до смърт от сърдечен удар. Нищо чудно, че толкова много хора избират да намалят драстично мазнините в диетата си.

Това вярване дълго остава почти неразколебано, но за щастие, дните му са преброени. Науката започна да осветлява въпроса и да разкрива действителната истина за мазнините. Едно изследване от 2014 година, публикувано в медицинското списание Neurology, установява, че противно на общоприетото схващане, всъщност може да няма връзка между високия общ холестерол и риска от инсулт. В действителност други изследвания показват, че ниските нива на холестерола може да увеличат вероятността от смърт поради всякакви причини. В същото време някои от многото странични ефекти на статините – лекарства за понижаване на холестерола – включват загуба на памет и мозъчна дисфункция.

Истината е, че като най-богатия на мазнини орган в тялото ви мозъкът ви се състои от 60% мазнини. И цели 25% от холестерола на тялото ви се намира в мозъка. Така че защо да лишаваме мозъка си точно от онази хранителна съставка, от която е направен?

Консумирането на холестерол и мазнини е от решаващо значение за здравето и функционирането на мозъка. Както се оказва, въпреки всичките ни добри намерения, като общество ние лишаваме мозъка си от жизненоважни за него градивни елементи.

 

Кое е най-доброто гориво за мозъка: захар или мазнини?

В основата на стандартната западна диета в наши дни са множество форми на захарта. От рафинираните въглехидрати, от които основно се състоят нездравословните храни (тези за бързо хранене, бисквити и бонбони) до хляб, тестени изделия, плодове и сокове, захарта съставлява по-голямата част от това, което ядем. И тъй като не съдържа мазнини, някак си е станала приемлива и вредата от нея се подценява.

Много от нас са били учени, че мозъкът работи с глюкоза и че всички тези прости въглехидрати са необходими като гориво за него. Но наистина ли захарта е най-добрата форма на енергия за вашия мозък? Едно проучване от 2013 година установява, че по-високите нива на кръвната захар при недиабетици намаляват функцията в области на мозъка, обикновено засегнати от болестта на Алцхаймер. Това и други подобни изследвания са причина в медицинската литература болестта на Алцхаймер често да бъде наричана „диабет от трети тип“.

От друга страна, кетогенната диета – при която мазнините, а не захарта са основният източник на енергия – е показала някои забележителни ползи за здравето на мозъка. Здравословните мазнини са бавна, устойчива форма на енергия, за разлика от пиковете и спадовете на кръвната захар и на енергията, които мнозина преживяват, когато храненето им е базирано предимно на въглехидрати. Ако хвърлите поглед към човешкия живот от ранна детска възраст, ще видите, че биологията знае най-добре: като бебета всички ние разчитаме на мазнини под формата на високомаслена кърма за развитие на мозъка и за енергия.

Извод: Мозъците, които работят оптимално, изискват много енергия. И от гледна точка на биологията и еволюцията най-устойчивата форма на енергия за оптимално здраве на мозъка са полезните мазнини.

 

И сега какво?

3 начина да подобрите здравето на мозъка си

1. Попитайте своя лекар за изследвания

Има много лабораторни изследвания, с които да определите дали мозъкът ви е здрав, или не. Например може да проверите нивата си на хомоцистеин и инсулин на гладно. Тези изследвания могат да ви дадат представа за вашия конкретен случай и да бъдат отправна точка за последващи действия за промяна и по-добро здраве.

 

2. Нахранете мозъка си с полезни мазнини

Промяната в начина, по който гледате на мазнините и на холестерола, може да бъде непосилна, особено ако сте прекарали години от живота си, избягвайки ги. Започнете, като се запознаете с най-добрите източници на мазнини за вашия мозък. Разберете кои мазнини са най-ефективни за намаляване на възпалението, свързано с почти всеки мозъчен проблем.

Например арахидоновата и докозахексаеновата киселина са две форми на мазнини, които играят важна роля за здравето на мозъка. Най-бионаличните източници на тези храни за мозъка са месото от пасищно хранени животни и дивоуловената риба. Кокосовото масло също е прекрасен растителен източник на мазнини за вашия мозък: МСТ (средноверижните триглицериди) в кокосовото масло доказано подобряват когнитивната функция. Мононенаситените мазнини, като зехтин екстра върджин и авокадо, са не по-малко полезни за мозъка ви.

Не забравяйте да започнете да добавяте мазнини бавно. След години на хранене с ниско съдържание на мазнини ще отнеме известно време тялото ви да се приспособи към приема на здравословни мазнини.

 

3. Помислете за персонализиран подход от функционалната медицина

Практикуващите функционална медицина специалисти са наясно, че това, което е подходящо и ефективно за един човек, може да не е нито подходящо, нито ефективно за друг. Разбира се, по принцип добавянето на повече здравословни мазнини е мъдър ход. Но какво количество е добре за вас? Идеалното съотношение на мазнини, въглехидрати и протеини трябва да се определя индивидуално. Някои хора например не се чувстват добре на кетогенна диета и имат затруднения с обработката и усвояването на мазнините. Затова и насочените към укрепване и поддържане на здравето на мозъка естествени лекове зависят от вашите уникални нужди. Практикуващ специалист по функционална медицина може да ви помогне да разберете какви са те и как най-адекватно да ги задоволите.

 

Най-здравословният избор на мазнини

Използвайте наситени мазнини за готвене на висока температура.

Тези мазнини могат да понасят по-високи температури, без да се окисляват. При възможност купувайте органични, нерафинирани форми, от пасищно хранени животни, ако са на животинска основа:

 

  • Кокосово масло
  • Палмово масло
  • Животински мазнини (от говеждо, агнешко, пилешко или свинско месо)
  • Масло
  • Гхи

Повече за мазнините можеш да разбереш от книгата “Чудото кокосово масло

Използвайте ненаситени мазнини за дресинги и дипове.

Ненаситените мазнини могат лесно да бъдат повредени и окислени при нагряване. Те обаче са изключително здравословни в тяхната органична, екстра върджин, студенопресована форма:

 

  • Олио от авокадо
  • Олио от макадамия
  • Зехтин
  • Сусамово олио
  • Орехово олио

Здравословни цели храни, богати на мазнини:

Освен добавените екстрахирани мазнини, има и някои цели храни с естествено високо съдържание на полезни мазнини. Те могат да бъдат отлични допълнения към вашата диета, когато са органични и идват от животни, отглеждани на пасища или хранени с трева:

 

  • Цели яйца
  • Месо с по-високо съдържание на мазнини, като говеждо и птиче
  • Морски дарове, като ракообразни и студеноводни мазни риби
  • Пълномаслени млечни продукти, особено сурови или ферментирали
  • Сурови ядки и семена
Избягвайте да консумирате следните мазнини:

Никога не препоръчвам да се ядат промишлено произведени мазнини и рафинирани масла от семена поради тяхната силно преработена и силно възпалителна природа. Те не са добър избор при никакви обстоятелства. Освен това се окисляват лесно при излагане на светлина, въздух или топлина:

 

  • Маргарин или „продукти за мазане“
  • Олио от рапица
  • Царевично олио
  • Олио от гроздови семки
  • Олио от оризови трици
  • Рафинирано шафраново масло
  • Соево олио
  • Слънчогледово олио
  • Растително масло
  • Всичко, което съдържа термина „частично хидрогенирано“ в съставките

 

Заключение:

Спрете да се страхувате от мазнините! Ако правите интелигентен избор, мазнините могат да ви помогнат да се чувствате чудесно и да подхранвате хормоните и мозъка си за оптимално функциониране.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed