Навици – те са тези, които ни определят! Дали обаче действително е така?

Вече е средата на януари. По традиция в началото на всяка нова година сме изключително щедри на обещания към себе си. Особено между празниците, когато обилните трапези и по-честото полягане на дивана ни дойдат малко в повече. Мечтаем да подобрим здравето си, да влезем във форма, да се разделим с лошите навици и още много неща… И в това няма нищо лошо! Напротив. Към кого си заслужава да сме щедри, ако не към себе си?

Какво се случва на практика обаче?

На 1 или 2 януари сме супер мотивирани, имаме воля, амбицирани сме. След около 5 – 6 или максимум 10 дни ежедневието ни увлича. Влизаме в рутината на деня и бавно, но славно загърбваме щедрите обещания. Или поне повечето от тях. Казваме си (любимото ми!): „Е, явно нямам достатъчно воля“. И се примиряваме. Продължаваме напред.

В действителност обаче нещата въобще не опират до волята. Да си го кажем честно: изисква се дисциплина. А тя няма общо с волята. Решението на този проблем, ако в действително го искаш, е малко по-надолу. Затова продължавай с четенето.

Преди всичко искам да акцентирам на нещо, което според мен е ключово! Свързано е с нещата, с които искаш да се разделиш – ти си ги знаеш. Списъкът е строго индивидуален, като не говорим само за здраве, килограми и красота, а и за психологически модели (които, апропо, имат пряко отражение върху здравословното ни състояние).

Та нещата, с които най-силно искаме да се разделим, но „не можем“, ни нараняват много повече, докато се опитваме да ги задържим (или пуснем), отколкото ако действително ги пуснем.

Как става пускането? Лесно. Просто пускаш. Без страх. Само дето периодът преди пускането понякога се проточва прекалено дълго. За някои неща са ни нужни месеци, за други – години. Защото знаем какво трябва да направим, но го отлагаме. Тук на помощ може да дойде малко размишляване върху причината.

Как можем да го направим на практика?
  1. Направи списък с нещата, които искаш да пуснеш
  2. Направи мотивиращ списък с причините да искаш да ги пуснеш.
  3. После остава само да си ги припомняш и да действаш.

Добрите навици прерастват в добри резултати, а всяко действие прераства в навик, ако се повтаря многократно. И тук, както вече казах, определяща е не волята, а дисциплината. Просто се изисква да си създадеш рутина и да приложиш малко дисциплина, за да я следваш.

Та да се върнем на навиците. Казах, че те са тези, които ни определят. Това е така, защото те формират ежедневието ни. Реално те са тези, които ни движат. Или в посоката, в която искаме, или в посоката, в която не искаме.

Затова направи списък на ежедневните си навици – това са нещата, които правиш, без да се замислиш. Ден след ден. Помисли си дали те те приближават към целта, или те отдалечават.
Например, ако сутрин започваш деня с кафе и кроасан, а би искала да започнеш с енергизиращо протеиново смути, се налага да положиш малко усилия – всяка сутрин да си правиш смути.

И много важно: запиши причините – защо искаш да започваш деня с енергизиращо протеиново смути? Например те биха могли да са:

  • Дава ми повече енергия за целия ден.
  • По-здравословен избор е – приемам повече витаминни, минерали и микроелементи.
  • Грижи се за красотата ми – оптимален прием на протеин и колаген, подобрява структурата и състоянието на кожата, косата, ноктите…
  • Подобрява храносмилането ми.
  • Помага ми да вляза в онези любими дънки…

Какво се случва в момента, в който решим да създадем нов навик?

Първите 5 дни сме мотивирани, ентусиазирани и полагаме нужните усилия. После мотивацията ни спада и е много вероятно да се върнем към предишната рутина. Според някои психолози са необходими от 21 до 29 дни, за да формираме нов навик. Според други трябват около 60, за да го автоматизираме.

Ето тук е ключовият момент: да автоматизираме новия навик. Добрата новина е, че след 30 дни прилагането на този нов навик няма да ти отнема толкова усилия на волята, енергия и мисъл. След 60 ти вече ще си го автоматизирала до такава степен, че няма да се налага да го мислиш. Той ще се е превърнал в условен рефлекс. Когато се формира нов навик, мозъкът престава да участва пълноценно при вземането на решения. Престава да полага усилия и насочва вниманието си към други задачи. И когато това се случи, ти остава само да се наслаждаваш на резултата.

Повярвай ми, ако веднъж минеш през този процес, ще ти се иска играта да продължи! Затова избери втори положителен навик, който би искала да придобиеш, и започни и с него.

Много често ние си правим програма супер максимум. Искаме да променим нещата за един ден. Нагърбваме се с много нови задачи и след 5 – 10 дни си даваме ясна сметка, че няма как да се справим. И се отказваме. Защо да не пробваме един различен подход?

Набележи си 5 навика, които искаш да промениш, и си дай време. Степенувай ги – от ней-лесния към по-трудните. Защо в този ред? Защото ще ни е много по-лесно да добавим първо нещо, което изисква по-малко съпротиви, но въпреки това ще ни движи към желаната цел. И после да добавим още нещо към него. Работи по 20 или 30 дни по един навик и когато започнеш да го изпълняваш с по-малко съпротиви, продължи да следиш дали го изпълняваш, но добави нов.

Как можем да си помогнем с придобиването на нов навик?

Планирай го. Избери най-подходящото време от деня. За създаване на рутина е добре да имаш алгоритъм, по който да се движиш. Първо избери подходящото време и после го степенувай спрямо другите си рутинни действия. Например, ако искаш да започнеш да пиеш повече вода, добави нов навик да пиеш по една чаша вода сутрин, веднага след като си измиеш зъбите. Слагай винаги пълна бутилка вода на бюрото, до компютъра ти. Прави го 20 – 21 дни и едва след това добави още един полезен навик.

Следи дали го правиш всеки ден. Може да отвориш страница в тефтера си и си отбелязвай дали си го изпълнила. Например, ако си си обещала да пиеш чаша вода, след като си измиеш зъбите, отбележи на избраното място, когато си го направила. Може да прикрепиш и лист на хладилника или на плота в кухнята и да си отбелязваш там. Ако си го изпълнила, отбележи с отметка, а ако си пропуснала, не забравяй да сложиш хикс.

Сложи си напомняне. Особено ако се притесняваш, че лесно можеш да забравиш. Сложи си напомняне на телефона. Например, ако се върнем на навика за пиене на вода, сложи си напомняне на телефона за 5 или 10 минути след алармата за събуждане.

Превърни го в маратон – всеки месец добавяй нов навик. Не се втурвай да изграждаш пет наведнъж, защото така вероятността да се откажеш е много по-голяма. За да имаш устойчив прогрес, напредвай с малки стъпки.

Надявам се, че статията ти е била полезна и най-вече ти е помогнала да определиш кои са важните неща за теб и да се замислиш повече върху причините. Това ще ти помогне изключително много в пътя към изграждане на нови, устойчиви, продуктивни и здравословни навици.

Ако имаш нужда от допълнителни помощ, за изграждане на нови, полезни навици – имаме решение. Разработихме чудесен инструмент, който може да те преведе през всички стъпки за изграждане на дълготрайни устойчиви навици за подобряване на здравето.

И това е нашият “Вдъхновяващ дневник за влизане във форма“. Можеш да го разгледаш тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed