14 начина, по които противозачатъчните хапчета влошават здравето ни

Тази седмица отново ни е на гости д-р Изабела Уенц с една специална статия, посветена на противозачатъчните, а именно „14 начина, по които противозачатъчните хапчета влошават здравето ни“. Нека да видим личния опит на Изабела с противозачатъчните, както и защо ни препоръчва новата книга на „Вдъхновения“ „Отвъд хормоните“ на д-р Джолийн Брайтън.


Когато за първи път бях диагностицирана с хашимото, знаех, че все още не съм готова да създам семейство. В онзи период здравословното ми състояние съвсем не беше оптимално. За мен беше очевидно, че една непланирана бременност би му се отразила пагубно. И че ще трябва да отложа всякакви планове за деца.

В същото време, като фармацевт и на база обучението и опита ми от първа ръка, аз бях наясно, че синтетичните хормони в противозачатъчните хапчета допринасят за влошеното ми здраве.

Чували ли сте за многото начини, по които противозачатъчните могат да повлияят на вашето здраве?

В тази статия ще разберете:

  • 14 начина, по които противозачатъчните хапчета влошават здравето ни.
  • Алтернативни методи за контрол на раждаемостта.
  • Стратегии за предпазване от забременяване отвъд противозачатъчните.

14-nachina-po-koito-protivozachatachnite-vloshavat-zdraveto-ni

14 начина, по които противозачатъчните хапчета влошават здравето ни

1) Противозачатъчните хапчета изчерпват селена, цинка и аминокиселината тирозин в нашия организъм. Всички тези витамини и минерали са необходими за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

2) Хормоните в противозачатъчните хапчета потискат производството на хормоните естроген и прогестерон в нашия организъм чрез механизъм на отрицателна обратна връзка. Контрацептивите заливат телата ни с високи дози изкуствен естроген и прогестерон. Това причинява спиране на производството на естествените хормони, предотвратявайки овулацията и изтънявайки маточната лигавица. Това може да доведе до хормонален дисбаланс като естрогенова доминантност.

3) Противозачатъчните хапчета увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци и инсулт. Рискът се увеличава значително след 35-годишна възраст и при пушене.

4) Противозачатъчните хапчета може да допринесат за изтъняването на костите ни, което води до остеопороза.

5) Пероралните контрацептиви стимулират изместването от Th1 към Th2 клона на имунната система. Това може да причини имунен дисбаланс, поддържайки автоимунните състояния.

6) Противозачатъчните хапчета могат да променят нормалната ни микрофлора, позволявайки на дрожди и други патогенни организми да процъфтяват.

7) Поради промяната в хормоните жените, които приемат противозачатъчни хапчета, имат променено предпочитание към партньорите.

И все едно всичко дотук не е достатъчно, а има и още:

8) Противозачатъчните хапчета увеличават риска от рак на гърдата, яйчниците и черния дроб.

9) Противозачатъчните хапчета нарушават способността на организма да изгражда мускули, дори когато тренираме.

10) Противозачатъчните хапчета могат да намалят сексуалното желание чрез потискане на тестостерона. (Да, жените също произвеждат малки количества тестостерон.)

11) Високите дози естроген, съдържащи се в противозачатъчните хапчета, повишават активността на тироксин-свързващия глобулин (ТСГ), който се свързва с тиреоидния хормон. По-голямото количество циркулиращ ТСГ води до по-ниски нива на свободния хормон на щитовидната жлеза, достъпен за използване от тялото.

12) Голяма част от пероралните контрацептиви съдържат лактоза като неактивен пълнител. Това може да е проблем за много хора с хранителни непоносимости и за жени с хашимото, при които често се наблюдава непоносимост към млечни продукти и глутен.

13) Противозачатъчните хапчета намаляват производството на DHEA. DHEA се описва като хормона срещу стареенето и много състояния, включително автоимунни, са свързани с ниски нива на DHEA.

14) Противозачатъчните хапчета изчерпват фолата и витамините В12 и В6 в нашия организъм. Дефицитът на всеки от тези витамини може да доведе до анемия, вродени дефекти на плода по време на бременност, депресия и други сериозни състояния.

Имайки предвид всички тези неща, знаех, че е време да се разделя с навика да пия противозачатъчни. Но какви бяха алтернативите пред мен? Презервативите се провалят в 14% – 15% от случаите. Това изглеждаше прекалено голям риск. А и не бях голяма привърженичка на спиралите или на който и да е друг метод за контрол на раждаемостта. И тогава научих за друг подход за предпазване от забременяване, който промени всичко за мен.

Алтернативни методи за контрол на раждаемостта

Alternatives
Следене на фертилността

Когато за първи път чух за метода за следене на фертилността, бях леко скептична, но и изключително заинтригувана. Този метод не включва каквито и да било лекарства, хормони или имплантирани устройства. Вместо това използва знанията за женските репродуктивни цикли, за да предскаже дните, в които жената е и не е фертилна.

При типичен менструален цикъл, продължаващ 28 дни (бройте първия ден на кървенето като първи ден на менструалния цикъл), повечето жени овулират около средата му. Не всяка жена обаче има 28-дневен цикъл. А и не всяка жена с 28-дневен цикъл има овулация точно по средата на периода. Освен това при много жени овулацията може да настъпва по различно време всеки месец, под влиянието на фактори, свързани с начина на живот.

Оплождането може да се случи 5 дни преди овулацията или в самия ден на овулацията. Ето защо в началото и края на менструалния цикъл жената обикновено е безплодна. Фертилна е в продължение на 6 дни някъде в средата на цикъла, когато овулира.

Овулацията може да бъде определена чрез термалната промяна в базалната температура, позицията на шийката на матката и цервикалните секрети. След овулация температурата ни се покачва с 0,15 – 0,23 °C. Тази термална промяна може да се регистрира с помощта на високочувствителен базален термометър веднага след събуждане. Температурата, заедно с други знаци за фертилитет, се записва всекидневно в таблица на фертилността. Таблицата помага на жената да анализира в коя фаза на цикъла си се намира.

Като бонус измерването на базалната температура помага също да се следи прогресът на лечението на хашимото.

Температурата ви преди овулация (обикновено първите 10 – 15 дни на вашия цикъл) показва колко добре функционират щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Температурата преди овулация нормално е между 36,1 и 36,5 °C. Температура, която постоянно е под 36,6 °C, може да сигнализира за понижена функция на щитовидната жлеза. А постоянна температура над 36,5 °C може да бъде знак за свръхактивна щитовидна жлеза. Също така температури, които са ниски, но варират непоследователно, може да сочат за недостатъчност на надбъбречните жлези.

Горещо препоръчвам книгата Taking Charge of Your Fertility , която предоставя изумително описателен и задълбочен преглед на метода за следене на фертилността с цел предотвратяване или постигане на забременяване. След като прочетох тази книга на един дъх, купих по един екземпляр от нея на всяка от приятелките си.

Въпреки че методът за следене на фертилността може да бъде много ефективен, аз все пак се притеснявах да го прилагам сама. Той може да не сработи при 25% от „типичните“ потребители, които не са съвсем съвестни във въвеждането на данни, и аз се боях, че в натоварения си начин на живот ще попадна именно в тази категория.

Lady-Comp

Тогава открих устройството за следене на фертилността Lady-Comp. Това е миникомпютър/алармена система, към която има ултрачувствителен термометър. Това устройство научава нормалните температури на тялото ни и ги анализира вместо нас, като с лесни за разбиране индикации (червена светлина = фертилен, жълта светлина = обучение, зелена светлина = нефертилен) ни уведомява кои дни са фертилни.

Според производителя Lady-Comp е програмиран с всички налични данни от проучванията в областта на естественото семейно планиране, съдържа база данни от повече от 900 000 цикъла и използва биоматематически прогнозни изчисления, наред с най-новите компютърни технологии. Това е личен монитор на фертилността, който се учи и се приспособява към вашия индивидуален цикъл, без значение от регулярността или дължината му. Няколко клинични изследвания потвърждават точността от 99,3% на това устройство.

Макар този миникомпютър да е скъп, покупката му е еднократна. Едномесечният прием на маркови перорални контрацептиви може да струва доста, затова и мониторът се изплаща сам за няколко месеца. (Включих това изречение специално за тези от вас, чиито съпрузи, като моя, работят в сферата на финансите.)

Спирането на хормоналните противозачатъчни и проследяването на естествените ми цикли се превърна в невероятно преживяване за мен и ме научи на много неща за собственото ми тяло. Беше ми интересно да наблюдавам как температурата ми се променя през месеца и да забележа, че изведнъж, по времето на моята овулация (която при мен обикновено е на 17-ия или 18-ия ден, а не на 14-ия ден, както много хора биха ви накарали да вярвате, че е задължително), съпругът ми започва да ми мирише наистина много приятно след джогинг.

Друго предимство на метода за следене на фертилността е, че той може да се използва и за планиране на бременност, когато моментът е подходящ за това. Моето момче Димитри е доказателство, че този метод работи доста добре за целта!

Отвъд хормоните

Подходящият вариант за контрол на раждаемостта е въпрос изключително на личен избор, а в някои случаи ползата от пероралните контрацептиви надвишава рисковете. Това важи за жени с определени сериозни медицински състояния, за които е необходим хормонален контрол на раждаемостта. В такива случаи силно се препоръчва прием на добавки с пробиотици, магнезий, цинк, витамини от група B и витамин C.

Независимо дали ще продължите да приемате хормонални контрацептиви, или сте решили да използвате някоя тяхна алтернатива, след като сте имали странични ефекти от приема им, горещо препоръчвам книгата на моята скъпа приятелка д-р Джолийн Брайтън „Отвъд хормоните: 30-дневна програма за балансиране на хормоните, възстановяване на тялото и справяне с опасните странични ефекти на противозачатъчните хапчета“. Чрез предложения в книгата протокол вие ще разполагате с чудесно средство за възстановяване на здравето и хормоналния ви баланс.

 

В книгата си д-р Брайтън споделя своята доказано ефективна 30-дневна програма за справяне с безбройните симптоми, които жените изпитват всеки ден. Програмата е предвидена както за жени, които избират да продължат да пият противозачатъчни, така и за тези, които решават да ги спрат. Освен че е първата по рода си книга, насочена към противозачатъчните хапчета и научно доказаните симптоми, свързани с приема им, „Отвъд хормоните“ предлага работещ план за поемане на контрол върху хормоналното здраве на жените. От книгата ще разберете как:

  • да намерите първопричината за своите хормонални проблеми, като естрогенова доминантност, нисък тестостерон и нисък прогестерон;
  • да откриете начин да се радвате на цикъл без спазми, акне, стрес или ПМС, тоест без неприятните странични ефекти на противозачатъчните;
  • да детоксикирате черния дроб, да осигурите подкрепа на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза, да излекувате червата си, да обърнете метаболитния хаос, да повишите плодовитостта и да подобрите настроението си;
  • да преминете към програма за хранене и прием на добавки с повече от 30 рецепти за балансиране на хормоните.
Предлагайки лесноприложими промени в режима на хранене и начина на живот, „Отвъд хормоните: 30-дневна програма за балансиране на хормоните, възстановяване на тялото и справяне с опасните странични ефекти на противозачатъчните хапчета“ е първата стъпка към обръщане на рисковите странични ефекти на противозачатъчните и начин най-сетне да приведете тялото си в състояние на хормонално здраве и да върнете живота си!

Източник: https://thyroidpharmacist.com/articles/14-ways-birth-control-pills-rob-us-of-our-health/?fbclid=IwAR1L1-exDvqmXBMNFEXKkoMmA7ZfsyuXG_GVEO71jCB6cjNx6_4sNWa9AZk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed