Лятото е вече тук! Прохладни разходки в гората, детски смях по площадките, късни вечерни разходки… Приказно! Наслаждавайки се на топлите дни, излизайки по-често сред природата, не бива да забравяме да предпазим себе си и децата си от незабележимите вредители – кърлежите и комарите. Затова днес ще ти споделим как трябва да процедираш, ако имаш среща с тях, и второ ще ти дадем рецепта за репелент + информация как да окажеш първа помощ. Зареди се с нашия лесен блед за защита при подготовка за следващите приключения.

Споделяме ти ценни препоръки за защита от кърлежи и комари от книгата на Валери Ан Уорууд „Ароматерапия за детско здраве“. Повече за лайсмката болест и още идеи за защита и оказване на първа помощ можеш да прочетеш в книгата ѝ. Там ще намериш и още много полезна и практична информация за ароматерапевтични рецепти за здраве за деца – от бебешка до тинейджърска възраст!
Смеси следните етерични масла:

30 капки етерично масло от цитронела
30 капки етерично масло от лимонова трева
20 капки етерично масло от евкалипт (Eucalyptus radiata)
10 капки етерично масло от мента
10 капки етерично масло от чаено дърво ниаули

Получения бленд можеш да използваш по следният начин:
  • Чист – капни по 1 – 2 капки върху чорапите, подгъвите, маншетите, яките и шапките. Използвай върху дрехите на деца над 7 години. За деца под 7 години използвай неразредени етерични масла от чаено дърво ниаули и евкалипт (Eucalyptus radiata) по същия начин.
  • Като спрей – сложи 10 капки от бленда в стъклено шише с пулверизатор от 50 милилитра.

Долей ⅓ от шишето с чист етилов спирт – около 15 милилитра и допълни с базово масло . Можеш да използваш нийм, кокосово фракционирано масло, жожоба или зехтин. Само имай предвид, че зехтинът е доста плътен и е възможно да затрудни впръскването от помпата. Можеш да го сложиш в обикновено стъклено шише и просто да намазваш с масажни движения.

Използвай при нужда. Най-добре в комбинация с накапване по дрехите. Например, ако прекарвате повече време навън, да кажем, 3 – 4 часа, може след втория час да напръскаш откритите части на тялото на детето.
За съжаление, няма гаранция, че кърлежите ще се спрат само до там.

Зареди се с нашия лесен блед за защита при подготовка за следващите приключения, за да избегнеш среща с кърлеж.

Какво да правиш, ако откриеш кърлеж?

На първо място, потърси незабавно медицинска помощ. В никакъв случай не се опитвай да вадиш кърлеж сама!
След като бъде изваден, кърлежът трябва да се занесе за изследване в лаборатория. Това се прави, за да си сигурна, че не е преносител на зараза. Ако случайно не разполагаш с кърлежа – изгубил си го или детето го извади само и го изхвърли, трябва да се направи кръвно изследване на детето за антитела на 21-ия ден от ухапването.
След като кърлежът бъде изваден, можеш да мажеш мястото с по 1 капка чисто масло от лавандула и/или мащерка. Прави го 2 – 3 пъти на ден, като редуваш маслата. Следи мястото за зачервяване. Ако около ухапването започне да се образува червен обрив с големината на монета, който остава бял в средата, незабавно посети лекар отново. Най-вероятно на детето ще му бъде изписан антибиотик, защото това е признак за наличие на инфекция.

Какво да правиш, ако откриеш кърлеж + рецепта

Защо трябва да изследваш кърлежа?

  • Защото, ако се наложи прием на антибиотик, ще знаеш какво точно лекувате! Ще се предпише много по-точен и ефикасен антибиотик, а не широкоспектърен, който може и да не доведе до желания резултат.
  • Изследването ще излезе до 3 – 4 дни и ти ще си наясно трябва ли, или не да се притесняваш! В другия случай ще чакаш 21 дни и ще се втренчваш в детето – дали няма да направи възпаление… След това ще трябва да чакаш още няколко дни за изследване на антителата. Освен това ще трябва да вземат кръв и от детето, което невинаги е съпроводено с приятни емоции и за него, и за майката
  • И последно – знам, че си знаеш, но… Ухапването от кърлеж има голяма вероятност да причини заразяване с лаймска болест. Няма да се спирам на проблемите, които тя може да причини. Само ще ти обърна внимание, че тя се свързва с доста заболявания в зряла възраст.

Разбира се, за да избегнем подобни неприятни преживявания, най-разумният подход е превенцията. За да направиш всичко възможно да предотвратиш ухапването от кърлеж, е достатъчно да осигуряваш на децата подходящо облекло (дълги панталони, плътни чорапи, блузи с дълъг ръкав и т.н.), когато се разхождате сред природата, да използваш репеленти (този по-горе или други натурални решения) и да оглеждаш децата внимателно всяка вечер. Така със сигурност лятото ще е приятно за всички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed