Какво е метаболитна гъвкавост и как се постига?

metabolic-flexibility-title

Повечето от нас искат да бъдат здрави по повече от един начин. Искаме да изглеждаме добре отвън и да се чувстваме добре вътрешно. Да сме в добро настроение, да сме енергични и да имаме достатъчно сили, за да посрещаме предизвикателствата на деня. Но за да се случи това, нашият метаболизъм трябва да работи с оптимална скорост. С други думи, необходимо е телата ни да притежават метаболитна гъвкавост. Как да я постигнем е темата на днешната ни статия. На гости отново ни е д-р Уил Коул с повече яснота по темата.

 

Целта на нашия метаболизъм е да преобразува храната, която приемаме, в използваема енергия за тялото ни, тоест всичко започва с храната, която консумираме ежедневно. И все пак, противно на това, което може би са ви учили, метаболизмът на тялото ви не е статичен и може да бъде засегнат по различни начини, които го правят по-малко ефективен при усвояването на храната, която ядем, и при използването ѝ за енергия.

Вместо да се фокусираме върху конвенционалната идея да ядем по-малко, за да отслабнем или да засилим метаболизма си, трябва да насочим вниманието си към подобряване на начина, по който реагираме на храната. Трябва да се съсредоточим върху постигането на метаболитна гъвкавост.

Като експерт по функционална медицина и автор на бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ „Интуитивен фастинг“ аз съм запознат от първа ръка с изключителната сила, която метаболитната гъвкавост осигурява. Така че нека да разгледаме какво всъщност означава постигането на метаболитна гъвкавост и какво може да направи тя за вашето здраве.

Какво представлява метаболитната гъвкавост?

Метаболитната гъвкавост е способността на вашия метаболизъм да превключва ефективно между използването на въглехидрати или мазнини като източник на енергия. Повечето от нас разчитат единствено на захарта като гориво – всъщност на твърде много от нея. Изгарянето на захар като основен източник на енергия е като използването на замърсено гориво. Това ви качва на влакчето на ужасите на нестабилната кръвна захар, което трябва да зареждате често. В противен случай се чувствате изнервени от глад, без никаква енергия, със замъглен мозък и силно реактивни и раздразнителни. Това постоянно изгаряне на гориво също оставя след себе си замърсяване под формата на възпаление. И в крайна сметка така се стига до допълнителни, свързани с метаболизма здравословни проблеми, като затруднено отслабване, умора, диабет и други.

От друга страна, изгарянето на мазнини е по-ефективен източник на гориво за вашия метаболизъм. Страничен продукт от метаболизма на мазнините са кетоните, които тялото и мозъкът ви могат да използват като алтернативен бавно изгарящ и ефективен източник на гориво. Това ви позволява да консумирате по-малко въглехидрати, като същевременно увеличавате енергията си.

Метаболитната гъвкавост ви осигурява възможност интуитивно да се доверите на тялото си, че функционира с оптималния си капацитет. Независимо дали сте яли преди шест минути, или преди шест часа. Незвисимо дали сте приемали храна с по-високо съдържание на въглехидрати, или храна с повече мазнини. Ако сте постигнали метаболитна гъвкавост, можете да бъдете уверени във факта, че тялото ви се грижи само за себе си. И е в състояние да реагира по здравословен начин на всеки от двата източника на гориво за функционирането му.

Как се постига метаболитна гъвкавост?

За щастие, много от факторите, които влияят на метаболизма ви, са във ваш контрол и могат да бъдат променени, за да подобрите метаболитната гъвкавост на тялото си. Както говоря подробно в книгата си „Интуитивен фастинг“, храната, която ядете, честотата на приема ѝ и часовете на хранене имат голяма власт върху вашия метаболизъм.

Всички сме различни и конкретната най-подходяща за вас диета е различна от тази за някой друг. И все пак практикуването на периодично гладуване, фокусирането върху чисти цели храни, консумацията на по-малко захар и въглехидрати и приемът на повече здравословни мазнини ще направят чудеса за постигането на метаболитна гъвкавост.

Как да разберете дали сте метаболитно гъвкави?

В хода на пътуването си към постигане на метаболитна гъвкавост ще започнете да изпитвате някои невероятни ползи за здравето от оптимизирания метаболизъм, включително:

  • Вече няма да сте раздразнени и/или ядосани, защото сте гладни.
  • Ще имате повече енергия.
  • Няма да се чувствате изморени непосредствено след хранене.
  • Вече няма да изпитвате „замъгляване на мозъка“.

Въпреки че това са някои значими ползи, които може да изпитате, те не ви показват категорично дали наистина сте постигнали метаболитна гъвкавост, или не.

Красивото тяло е добре функциониращо тяло. Ако сте в състояние да използвате правилното гориво в точното време, вие сте постигнали това, което се нарича метаболитна гъвкавост. Храни, които преди е било по-трудно да обработвате, като парче пай, сега стават по-лесни за метаболизиране. Това е забавен пример, но по същество метаболитната гъвкавост тренира тялото ви да обработва въглехидратите и мазнините по-ефективно.

казва докторантът по физиология и хранене Михал Мор.

Повече за метаболитната гъвкавост, как да измерите степента на метаболитна гъвкавост или ригидност на тялото си и как да постигнете подобрение в проблемните области ще откриете в новата книга на д-р Уил Коул „Интуитивен фастинг“.

 

Тъй като е толкова лесно да измервате напредъка си у дома или в движение, вие сте в състояние да оптимизирате всеки аспект от вашия метаболизъм. Ето три важни аспекта, които да следите, за да определите до каква степен сте оптимизирали на метаболизма си. И да прецените коя област има нужда от подобрение.

Хранене

Броене на макросите, калорийно ограничаване, периодично гладуване, палео, кето, веганско хранене и безброй още диети и режими на хранене. Съществува море от варианти и подходи към оптималното хранене. Няма съмнение, че храненето може да се превърне в много объркваща и претоварваща част от живота ни.

В новата ми книга „Интуитивен фастинг“ ще откриете пълна програма, насочена към справянето с метаболитната ригидност, хроничното възпаление, проблемите с  червата, хроничния стрес и инсулиновата резистентност. Замислена е така, че да коригира всички тези състояния едновременно!

След 4-седмичният гъвкав план за фастинг ще придобиете метаболитна гъвкавост, най-накрая ще можете да успокоите раздразнителността и нервността, ще се разделите с пристъпите на ненаситно желание за храна, ще регулирате хормоналния дисбаланс и възпалението. За да чуете от какво действително се нуждае тялото ви.

novata-kniga-intuitiven-fasting-sotial

Сън

Адекватният сън е от съществено значение за оптималното здраве, включително за процъфтяващия метаболизъм. Писали сме много за съня в блога ни. Много полезна и практична информация ще намериш и в почти всичките ни книги. Но най-важното е да следиш не само колко часа на ден спиш, но и колко ефективен, дълбок и регенериращ е сънят ти. Виж и статията ни за 5 биохака за по-добър сън. В действителност по време на сън се случват огромно количество възстановителни процеси. Най-показателно за това какъв е бил сънят ни е състоянието, в което се събуждаме. Ако сме бодри, енергични, в добро настроение и готови за предизвикателства, то сънят ни е бил наистина възстановителен. Обратното. Ако се будим уморени, искаме отново да си полегнем, в лошо нстроение и сприхави – това е ясен сигнал, че сънят ни не е бил достатъчно пълноценен.

Упражнения

Упражненията не са само за отслабване! И за това сме писали много. Потърси още информация в блога ни. Реално не е от съществено значение за здравето какъв вид спорт ще практикуваш. Дали ще вдигаш тежести, ще бягаш или просто ще се разхождаш в продължение на 30 минути или ще избереш танци, йога или нещо друго.

Важното е, че движението променя цялата биохимия в организма. И макар, в края на тренировката да сме задъхани и да си мислим, че сме изтощени. Реално сме подобрили на клетъчно ниво: дишането, транспорта на ценни вещества в организма, циркулацията на кръвта, детоксикиращите процеси на тялото. Как да разберем това? Сънят ни е ключов показател. Ако след тренировка спиш по-пълноценно и се събуждаш по-отпочинал, то… продължавай в същия дух. Разбира се ако искаш по-осезаеми резултати и изваяни, релефни мускули, то ще е необходима цялостна програма за тренировки и реконструиране на тялото. Но посочените примери са в посока как да се чувстваме по-добре и да имаме здравословни ползи за тялото. Също така спорта ни помага да неутрализираме стреса.

Как да постигнете пълна метаболитна гъвкавост ще раберете в новата ми книга. В нея ще намерите балансирани протоколи за периодично гладуване и план за поддръжка в съчетание с режим на хранене, изобилстващ от вкусни храни с висока хранителна плътност. Могат да се адаптират и прилагат спрямо всеки индивидуален начин на живот.
В нея ще откриете и гъвкав 4-седмичен план за рестарт на тялото, основан на интуитивен ФАСТИНГ, който включва и над 64 вкусни рецепти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed