Копринени кокосови трюфели в шоколад

coconut-truffels-in-chocolateОще една версия на любимото Рафаело. Правила съм този вариант на кокосови трюфели във вид на торта, на протеинови трюфели, на шоколадчета „Баунти“ и още поне 10 други разновидности. Дори и е кето вариант без кашу. Тази рецепта е евъргрийн и може да се приготви по много различни, но винаги апетитни начини.

Днешната версия е много лека и пухкава. Но внимавай, защото не е диетична. Богата е на доста мазнини, но полезни такива. И все пак припомням, че е важно да следиш приема им. Без значение дали си на кето, на КБМ или просто се храниш с удоволствие. Тези трюфели са толкова копринено меки, вкусни и ароматни, че лесно можеш да прекалиш с тях. Затова консумирай до 60 – 80 грама от тях на следобедна закуска. Точно тогава, когато спадовете на кръвната захар са най-чести и най-силни.

Необходими продукти за около 20 броя кокосови трюфели:
  • 80 – 100 милилитра кокосова сметана
  • 200 грама кашу
  • 3 – 4 капки екстракт от натурална домашна ванилия
  • 70 грама кокосови стърготини – пълномаслени
  • 4 супени лъжици ксилитол – или повече, ако обичаш по-сладък вкус. Пробвай преди да подготвиш трюфелите.
Необходими продукти за шоколадовия кувертюр:

100 грама натурален шоколад. Разбира се, ние използваме кулинарен, настърган шоколад на Yummy Natural.

По желание: още кокосови стърготини или смлени бадеми за поръсване

Важни подробности, преди да преминеш към подготовка на рецептата
  • Ако искаш нещата да са в по-лесни стъпки, пропусни шоколадовия кувертюр. Тогава добави още кокосови
  • стърготини и оваляй охладените трюфели в тях. Но знай, че ефектът ще е още по-добър с шоколад!
  • За тази рецепта можеш да използваш и домашна кокосова сметана. Виж рецептата тук.

kokosovo-mlyako

  • Важно е кокосовата сметана да е на стайна температура. Ако има нужда затопли малко в купа с топла вода, преди да отвориш кена. Или на водна баня, ако използваш домашна.
  • Когато отбираш от нея е важно да вземеш и от кокосовото масло, което обикновено се събира най-отгоре. Ако вече е отишло за друга рецепта – добави 2 супени лъжици и разтопено кокосово масло и намали количеството на сметаната, която ще вложиш в рецептата.

Начин на приготвяне на кокосовите трюфели:

Смели кашуто на брашно. Смеси го с кокосовите стърготини и ксилитола. Разбъркай, да се смесят добре.

Добави кокосовата сметана и ванилията. Размеси до хомогенно смесване. Може да е на ръка или в блендр с S-образен нож. Трябва да получиш смес с консистенцията на много меко тесто.

Ако е прекалено меко сложи го в хладилника, за да стегне за 10 – 15 минути. След това извади и оформи малки топчета.  Прибери ги отново в хладилника, за да стегнат. 15 – 20 минути са достатъчни.

Важно: Ако няма да ги потапяш в шоколад, а ще използваш кокосови стърготини или смлени бадеми за овалване – сега е момента да ги оваляш в сухите съставки. Т.е. преди да ги прибереш да стегнат в хладилника.

През това време затопли шоколада на водна баня. Инструкции как се прави това можеш да откриеш в тази рецепта .

Когато шоколадът е напълно разтопен, а трюфелите охладени, започни с финалния етап.

Потопи кокосовите трюфели един по един в шоколада. Извади ги с помощта на вилица, отцеди ги и ги сложи върху дъска или плоска чиния, постлана с хартия за печене.
Работи бързо, за да не се оттече шоколадовия кувертюр от трюфелите. Ако са добре охладени шоколада ще стяга бързо.

Прибери отново в хладилник, за да стегне шоколада. Отново 15 – 20 минути са достатъчни.

Сервирай с любимия си чай, лимонада или спа вода за следобедна закуска.

 

И вместо финал, добавям още една идея за финални щрихи на тези трюфели. Можеш да замениш шоколадовия кувертюр с любимия си бял шоколад. Следвай основната рецепта. И можеш да постигнеш ето този ефект.
Да ти е сладко!

P.S. Позна ли кутийката?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed