Мляко, сметана и бита сметана от кокос

кокосово-мляко-кокосова-сметана-кокосова-бита-сметана

Лесна рецепта с 2 съставки

Вече сме говорили много за това, че понякога нещо дребно може да ни спъне да изпълним голямата си цел. Случва се читателите да споделят, че рецептите към определен хранителен протокол, който сме издали, са или нетипични за българския вкус, или са със скъпи и/или трудно откриваеми продукти. В действителност във „Вдъхновения“ вярваме, че стига да искаме, намираме начин. Ако не искаме, намираме причина. Миналата седмица дори подготвихме специална статия, в която ти споделихме част от нашия опит и как се справяме с това. Препоръчваме да я погледнеш отново. И понеже винаги сме се старали да ти даваме още полезни инструменти по пътя към здравето и вкусното готвене, днес искаме да споделим още една от рецептите на д-р Сара Балантайн от новата ѝ книга. Това е рецептата „Мляко, сметана и бита сметана от кокос“. Изключително лесна и само с 2 съставки.

С тази рецепта публикуваме само 1 от всичките 416 страници от книгата. Вярвам, ще се убедиш колко полезна информация има на всяка една страница. И не пропускай да видиш вариативността на рецептите, която е още по-ценна от всичките 200+ рецепти в книгата.

Е, да минем към рецептата.


 

Става все по-лесно да се намери пълномаслено кокосово мляко и кокосова сметана без емулгатори, в консервени кутии без бисфенол А и в картонени опаковки. (Моля, не бъркай кокосовата сметана с кокосов крем или концентрат от кокосова сметана, което е същото като кокосов тахан.) Удобството, което готовите опаковки с кокосово мляко и сметана предполагат, е несравнимо, но понякога са скъпи. Друг път не можем да ги намерим в магазина, защото на места все още минават за екзотични продукти. В случай че тези висококачествени продукти не са по джоба ти или се намират трудно в района, където живееш, можеш да си ги направиш от неподсладен сушен кокос (на стърготини или чипс). Ако купуваш кокосови стърготини насипно, ще установиш, че когато си го приготвяш у дома, излиза наполовина или на четвърт от цената на купешкия.

Необходими съставки за мляко от кокос:

  • 2 чаши фини неподсладени кокосови стърготини
  • 2¾ чаши вода
Време за подготовка: 5 минути
Време за готвене: 30 минути
Крайно количество:

1⅔ чаши кокосово мляко (което се равнява на консерва от 400 милилитра) или ⅔ чаша кокосова сметана или кокосова бита сметана

Специално оборудване:
  • Блендер
  • Торбичка за цедене на ядково мляко, цедка за боя или ситна цедка
Начин на приготвяне:

Кокосово мляко

1. Сложи кокоса и водата в касерола и кипни течността на силен огън. Изключи котлона, покрий и остави да престои 1 час.

2. Прелей кокоса и водата в блендер. Блендирай на висока скорост 2 до 5 минути, докато получиш гъста текстура с много малко бучки.

sara-tsedi-kokosovo-mlyako3. Излей пулпата в торбичка за цедене на ядково мляко, тензух, цедка за боя или ситна цедка, сложена върху стъклена купа, буркан или мерителна чаша. (Ако използваш торбичка за цедене на ядково мляко, е по-лесно да сложиш торбичката в сито или цедка.)

4. Или остави кокосовото мляко да се прецеди само под влияние на гравитацията, или изстискай пулпата през торбичката .

5. Ако няма да го използваш веднага, съхранявай кокосовото мляко в стъклен буркан в хладилника до 2 седмици или във фризера до 1 година. Разтърсвай добре, блендирай или притопляй леко преди употреба.

 

Кокосова сметана

  1. Следвай стъпките по-горе за приготвяне на кокосово мляко и сложи в хладилника, за да се охлади напълно, докато сметаната се отдели – минимум 6 часа или една нощ.
  2. Обери с лъжица отделилата се сметана по повърхността. Можеш да направиш същото и с консерва с кокосово мляко, след като е престояла една нощ в хладилника.

Кокосова бита сметана

  1. Следвай указанията по-горе за приготвяне на кокосова сметана. Сложи я в блендер и блендирай на висока скорост за 1 минута. Прехвърли в буркан и остави в хладилника за минимум 1 час.
  2. Просто обери с лъжица битата сметана по повърхността и я използвай. Сервирай с горски плодове или резени праскови, или пък като добавка към любимия ти десерт от готварската книга.

кокосова-сметана

Варианти:

Когато рехидратираш сушения кокос, може да използваш кокосова вместо обикновена вода за още по-наситен кокосов аромат.

Внимание! FODMAP

Кокосовото мляко има много по-ниско съдържание на FODMAP от други кокосови продукти, но въпреки това някои хора с непоносимост към FODMAP може да трябва да го избягват.

Хранителна информация
Порция228 г
От рецептата излизат381 г
Калории461
Мазнини47,4 г
Мононенаситени мазнини2,02 г
Омега-30 г
Омега-60,52 г
Наситени мазнини42,1 г
Въглехидрати12,7 г
Фибри2,07 г
Скорбяла< 0,01 г
Фруктоза0 г
Глюкоза0,66 г
Захароза9,48 г
Белтъчини3,67 г
Аланин0,19 г
Аргинин0,6 г
Аспарагинова киселина0,36 г
Цистин0,07 г
Глутаминова киселина0,84 г
Глицин0,17 г
Хистидин0,08 г
Изолевцин0,14 г
Левцин0,27 г
Лизин0,16 г
Метионин0,07 г
Фенилаланин0,19 г
Пролин0,15 г
Серин0,19 г
Треонин0,13 г
Триптофан0,04 г
Тирозин0,11 г
Валин0,22 г
Витамини
Витамин В10,05 мг
Витамин В120 мкг
Витамин В20 мг
Витамин В31,53 мг
Витамин В50,37 мг
Витамин В60,07 мг
Холин19,4 мг
Фолат31,9 мкг
Витамин А0 мкг
Витамин С2,51 мг
Витамин D0 IU
Витамин Е0,02 мг
Витамин К0,23 мкг
Минерали
Калций9,12 мг
Мед0,54 мг
Желязо1,85 мг
Магнезий73 мг
Манган1,84 мг
Фосфор135 мг
Калий529 мг
Селен8,44 мкг
Натрий27,4 мг
Цинк1,35 мг
Минимално съдържание, установено чрез използване на базата данни на Министерството на земеделието на САЩ.

strawberries-with-creamСъвети:

  • Тъй като не съдържа емулгатори, млякото от кокос в естествено състояние се разделя на две части и когато се охлади, може да има малко бучки (консистенцията му е на пресечено мляко с много твърд горен пласт). Ако искаш да пиеш млякото, блендирай непосредствено преди консумация. Можеш да приготвиш големи партиди кокосово мляко и да го замразиш в подходящи за фризер буркани (пълни ги до 3 см под ръба), за да имаш винаги подръка.
  • Домашно кокосово брашно. Изсуши кокосовата пулпа в дехидратор върху подложки за плодове за 12 до 24 часа, а после блендирай на висока скорост до получаване на фин прах. (Ако не разполагаш с подложка за дехидратор, сложи хартия за печене върху тавите.)
  • Ягоди с пълнеж от кокосова бита сметана. Отстрани дръжките и сърцевината на ягодите. Направи дълбоки прорези с формата на Х в горната част на всеки плод и раздалечи четвъртините. Напълни с охладена кокосова бита сметана и съхранявай в хладилника до сервиране.
  • Ягоди с кокосова бита сметана. Нарежи няколко ягоди. Сложи кокосова бита сметана в купички, добави ягодите. Украси с кокосова бита сметана и сервирай добре охладени.

А сега ти желаем приятно готвене и не пропускай новата готварска книга на д-р Сара Балантайн. Ще се изненадаш колко практични рецепти има в нея. И припомняме, че само през август идва и с неустоим подарък – тефтер, в който да колекционираш любимите си рецепти.

AIP

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed