Лесен костен бульон
Необходими продукти за Лесен костен бульон:
- 5 пилешки бутчета
- 2 чаши смес от нарязани моркови, лук и целина
- сол на вкус
- пречистена вода
- 1 супена лъжица ябълков оцет
Оцетът е важен! Не го пропускай. Той извлича колагена от костите.
Начин на приготвяне:
Има поне два начина да приготвиш костен бульон у дома. Единият е старата класика – в тенджера на котлон. Другият, препоръчван от д-р Изабела Уенц и безспорно по-удобен за работещите навън, е с уред за бавно готвене. Тук описваме и двата метода, за да не оставаш без костен бульон независимо какво е оборудването в кухнятата ти.
На котлон:
- Сложете пилето, оцета и зеленчуците във висока тенджера.
- Сипете вода до около 2 – 3 сантиметра под ръба на тенджерата.
- След като заври, намалете огъня до умерено нисък и оставете да къкри 8 до 12 часа.
- Подправете със сол на вкус.
- Прецедете, разсипете в буркани и съхранявайте в хладилник.
В уред за бавно готвене:
- Сложете пилето, оцета и зеленчуците в уреда.
- Напълнете го с вода до около 2 – 3 сантиметра под ръба и гответе под капак на висока степен 8 до 12 часа.
Според д-р Келиан Петручи, автор на книгата „Диетата с костен бульон на д-р Келиан“, костният бульон трябва да се приготвя между осем и двайсет и четири часа, за да се извлекат най-много полезни хранителни вещества. За целта най-подходящ се явява уредът за бавно готвене, а и с него става толкова по-лесно, отколкото с тенджера на котлон.
- Подправете със сол на вкус.
- Прецедете, разсипете в буркани и съхранявайте в хладилник.
Ето колко лесно е приготвянето на костен бульон. С така направената доза можеш едновременно да запълниш нуждите от междинни хранения в ежедневието си и да заредиш тялото си полезни хранителни вещества.
Имай предвид, че това е базова рецепта за костен бульон. Ако искаш да го пиеш като малка закуска, разреди 2 супени лъжици от сместа с 1 чаша гореща вода и добави подправки на вкус. Можеш също така да използваш по 2-3 супени лъжици от бульона в супи и ястия. Добър апетит!
Както знаеш, обичаме да даваме допълнителна доза идеи и мотивация. Затова споделяме и за кои хранителни режими и протоколи е подходяща всяка рецепта. Защото няма да се уморим да повтаряме двете важни неща:
- Здравословното хранене е и вкусно хранене!
- Когато си на специфичен режим на хранене, фокусът трябва да е върху това какво можеш, а не какво не можеш да ядеш! Така ще ти е по-лесно и ще си по-креативна!
Тази рецепта е подходяща за режимите по книгите:
Микробиом диета – фаза 1 и 2
Спектърът на възпалението – Core4 и Elimin8
Автоимунен палео протокол (АИП)
Протоколът Хашимото
Ключът към бързия метаболизъм
Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези
Хормонален баланс
Нисковъглехидратно хранене за всеки ден