Вече ти разказахме в предишните ни две статии какво е метаболизъм и как можеш да го подобриш. А сега искаме да ти споделим откъс от новата книга на Хейли Помрой. И по-специално защо е толкова важно да имаме добра метаболитна адаптация?

И като казваме, че книгата не е суха теория, а практично ръководство точно тук можеш да се убедиш в това.

А сега те оставяме с Хейли и нейното брилянтно чувство за хумор и разбиращ и подкрепящ стил на поднасяне на информацията.

Припомняме, че само до 19.11.2020г. можеш да поръчаш новата и книга „ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА ЗА БЪРЗ МЕТАБОЛИЗЪМ. Мощно предписание за възстановяване на здравето чрез храна“ на предварителна продажба с подарък истински занаятчийски шоколад от Yummy Natural, приготвен по технологията bean-to-bar. Освен, че е много вкусен знай, че можеш да го хапваш винаги, дори и когато си на хранителен режим!

“Случвало ли се е да стоите пред огледалото и да се питате:

Кой си ти и какво си направил с тялото ми?

Ако не разпознавате лицето си поради наличието на тъмни кръгове под очите ви или на нови бръчки, или заради внезапно увисване на кожата или ако се опитвате да придърпате дънките си върху наскоро уголемилия се корем или ханш, или ако току-що сте получили онзи поглед (или дори онази диагноза) от вашия лекар, може би се чудите как сте стигнали до това положение. Това наистина ли сте вие? Как е станало така? Това вашето тяло ли е? И това, което виждате, кара ли ви да се напрягате и тревожите?

Ако приемем, че можем да разчитаме на факта, че вероятно не сте били отвлечени от извънземни, тогава какво всъщност става? Къде отиде енергията ви? Къде отиде тялото ви? Къде отиде здравето ви? Къде отидохте вие? Много от клиентите ми ме питат:

„Как, по дяволите, стигнах дотук?“

Моят отговор винаги е един и същ, независимо от проблема и без значение каква е степента на промяна: вие сте попаднали тук нарочно. Имате много умно тяло. Дори, бих казала, брилянтно. То знае как да се изменя, когато средата му се променя, за да запази здравето ви възможно най-добро. Вашето тяло прави това, което трябва да направи, за да ви поддържа живи, когато е изправено пред лишения, беди и несгоди.

Може би всичко е започнало с умора.

Едвам успявате сутрин да се надигнете от леглото или ви е трудно да останете будни следобед.

Може би един ден вие сте си били вие, преливащи от жизненост, здрави и в добра физическа форма.

А после изведнъж сте се превърнали в онзи, другия човек – този странен уморен блед човек с подут корем, с това съвсем различно тяло и тези неочаквани здравословни проблеми.

Някога искахте да правите секс през цялото време.

А сега…добре, де, не би ли било по-добре просто да спите?

Преди обичахте да тренирате, докато сега това ви се струва твърде усилно.
Кой сте вие?

Може би никога не сте мислили, че ще се превърнете в човек, отказал се от упражненията. Може би имате топли вълни или ви капе косата. Или храносмилането ви реагира на почти всичко, което ядете. Или имате много холестерол в кръвта си. Или вашият лекар ви е казал, че сте с хронично заболяване или в сериозен риск, например от диабет или сърдечни заболявания. Може би всичко е започнало с алергии или тъмни кръгове под очите, но сега страдате от артрит или лупус. Може би вашият проблем е хронична болка, колебания в нивото на хормоните ви или кръвната захар или просто невъзможност да спите добре през нощта.

Изключителната умора, загубата на сексуално желание или намаляването на способността ви да правите физически упражнения може да не са били част от вашата стратегия, но ако в момента вие ги изпитвате, то това не е неслучайно. На пръв поглед внезапната поява на мазнини по корема или увисването на кожата на ръцете, или бръчките, или общото разширяване на целия ви силует може да не е било ваше намерение, но тялото ви се е променяло в стремежа си да ви спаси от много по-лоша съдба.

Несъмнено не е било сред вашите житейски цели да се разболеете. Но това, което наричаме болест, всъщност е изчислена реакция към вашата среда, която ви е поддържала в режим на оцеляване. Вие сте там, където сте в момента, защото формата на вашето тяло и здравословното ви състояние са директни отражения на по-висша цел на вашия организъм: да оцелява.

Ето една аналогия, която използвам с клиентите си.

За да бъдете финансово платежоспособни, трябва да получавате повече пари, отколкото давате. Трябва да изкарвате повече, отколкото харчите. Ако вкарвате в бюджета си повече, отколкото излиза от него, можете да си направите спестовна сметка, така че да имате ресурси за моментите, когато наистина се нуждаете от тях, и няма да е необходимо да носите кредитна карта с баланс и да плащате лихва по салдото на вашите задължения.

Този процес на приходи и разходи, спестявания и кредит е като вашия метаболизъм. Създаването на спестовна сметка е като изграждането на качествени мускули и плътни кости и натрупването на запаси от хранителни вещества. Когато доходите ви са по-големи – когато осигурявате на тялото си всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да върши работата си, – можете да „спестявате“, за да имате с какво да преживявате в трудни времена, например когато сте подложени на голям стрес или нямате достъп до достатъчно добра храна.

Когато вашите доходи намалеят, защото сте уволнени или отивате на почивка, можете и да се справите доста добре. При положение че имате спестявания, на които да разчитате. Какво ще стане обаче, ако не се върнете на работа след седмици, месеци, години? Спестяванията ви ще свършат и ще натрупате дълг по кредитната карта. А след това, когато изчерпате ресурсите си и трябва да започнете да връщате обратно пари на всички, ще загазите сериозно.

Когато това се случи на физиологично ниво, начинът, по който тялото ви се възползва от „спестяванията“, е, като започне да извлича хранителни вещества, свързани с не толкова съществени биологични функции като растежа на косата и ноктите. След това може да започне да „дърпа“ минерали от костите и протеини от мускулите. Все още може да изглеждате страхотно. Особено ако имате силна здрава коса и нокти, плътни кости и много чиста мускулна тъкан. Но в крайна сметка този процес ще си проличи и във външния ви вид.

И ако продължавате по този начин, нещо повече от суетата ви ще бъде накърнено.

Тялото ви ще натрупа напрежение. В началото е възможно да не може да бъдете диагностицирани. Костите ви ще станат по-порести. Ще загубите мускулна маса. Ще се появят отклонения в кръвната ви картина. И в един момент, въпреки най-добрите усилия на тялото ви, ще се разболеете. Може да мислите, че вашето тяло ви е предало, но в действителност то прави всичко възможно, за да ви поддържа. Не е имало друг избор, освен да намери временна мярка за натрупване на ресурси за вас.

Нека отделим малко внимание на това в какво се изразява този хроничен дискомфорт за тялото ви? Какво всъщност представлява хроничното заболяване. Може вече да ви е поставена диагноза или все още да нямате такава. Когато за първи път дойдат да ме видят обаче, повечето от клиентите ми са поели в тази посока и ето причината. Техните тела са им говорили, но клиентите ми не са слушали. И така телата им са се лутали в борба и страдание, поддържайки ги живи въпреки всичко, което им се е случвало.

Това е есенцията на Хранителна рецепта за бърз метаболизъм. Ако имате хронично заболяване, като депресия или автоимунно нарушение, или метаболитен синдром, или диабет, метаболизмът ви работи толкова добре, колкото може, за да ви помогне да оцелеете при условия, които са далеч от идеалните. В случай че нямате хронично заболяване, тялото ви може да ви предупреждава, че ако не направите някои промени, това ще е бъдещето, което ви очаква.

Хроничните заболявания могат да компрометират качеството на живота ви. Те могат да бъдат трудни за лечение и да превземат вашата идентичност. И все пак можете да избягате от тази съдба, да се измъкнете от дупката, в която се намирате в момента. Животът ви може да бъде много по-добър, по-лек, по-свободен, по-здравословен и по-красив, отколкото осъзнавате в момента. Можете да постигнете това чрез храната. Предписание за подходящ режим на хранене може да помогне за възстановяването на по-благоприятна среда за изцеление, така че да успеете отново да просперирате.

В основата на всички хронични заболявания стои дисбаланс в метаболитните пътища.

Метаболизмът зависи от хранителните вещества. Познайте кое има нулева хранителна стойност? Лекарствата. Познайте кое точно съдържа микронутриентите, от които тялото ви се нуждае, за да поправи метаболизма? Храната. В повечето случаи, извън хирургията, храната е единственият начин за възстановяване от хронично заболяване!

Това беше откъс от новата книга на Хейли Помрой, посветен на значението на метаболитната адаптация. Ако имаш нужда от по-задълбочени познания по темата. Или ако си изправена пред някакви здравословни предизвикателства. Или имаш нужда да подобриш метаболизма си, поръчай тук Хранителна рецепта за бърз метаболизъм на Хейли Помрой!
Тя ще ти даде много отговори и готови решения, които можеш лесно да приложиш напрактика в ежедневието си и да получиш максимално подобрение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed