Подобри здравето си чрез хранене!
Възможно ли е? Днес ти споделяме личният опит на Дени Георгиева от  Healthy with Deni. Вече познаваш Дени и нейната прекрасна, красива, вкусна и полезна книга „Нисковъглехидратно хранене за всеки ден“. Но това, което се вълнуваме да ти споделим днес, е нейният личен опит с начините да подобриш здравето си чрез храненето и каква полза е извлякла лично тя от препоръките на Избела Уенц.

Искрено се надяваме историята на Дени да те мотивира да подобриш здравето си и ти! Защото можеш и защото го заслужаваш! И защото може и да е вкусно, а не да е свързано с лишения и купища трудна за преглъщане храна.

А сега ти желаем приятно четене и готвене!

Вдъхновения: Дени, ти си автор на прекрасния блог Healthy with Deni, където можем да открием купища здравословни и вкусни рецепти. Също така си автор и на книгата „Нисковъглехидратно хранене за всеки ден – бързо и лесно“, която имахме честта да издадем ние от „Вдъхновения“. Разкажи ни как стигна до идеята за здравословно хранене.

Дени: За съжаление, аз се обърнах към промяна на хранителните навици едва след като половинката ми се сдоби с диагноза. Започнах да чета и да проучвам всичко около неговото състояние. Така стигнах до прозрението, че само с хапчета едва ли ще се получи. Вече и виждахме, че лечението не дава желания резултат. Оказа се, че храненето има доста по-мощно въздействие.

И така започнах да правя промени в кухнята ни, които да са в унисон с неговото състояние. Тогава открих нисковъглехидратното хранене и направих промяната за една нощ. В началото не бях сигурна как ще се справя, но вече 4 години не губя пътя. Изхвърлих половината храни от кухнята и започнах да се храня с чисти продукти, минали през минимална обработка. Забравих за шарените опаковки и започнах да търся полезни алтернативи на всички продукти. Така поставих началото и на моя блог Healthy with Deni, за да събирам всички тези идеи, които да ми помогнат да изградя ново, по-здраво Аз.

Вдъхновения: А как стигна до диагнозата хашимото?

Дени: В първите месеци, независимо от грижите, които полагах, и промяната на храненето, не открих никакви промени в себе си. Въпреки, че моята половинка отслабваше и започваше да се чувства все по-добре и все по-енергичен, аз си оставах все същата. Тогава признах пред себе си, че може би има проблем и може би е по-добре да го разбера навреме и посетих ендокринолог за първи път.

Вдъхновения: Освен невъзможността за сваляне на килограми имаше ли друга симптоматика на хашимото?

Дени: В началото не разбирах напълно нито болестта, нито симптоматиката. Отне ми време да изградя знания и да разбирам какво се случва в тялото ми и защо. Тогава успях да навържа и нещата – обилен косопад, студени крайници, умора и депресия. Симптоми, които мислех, че са нормални „женски състояния“ или свързани с нещо друго.

Вдъхновения: Да, ние често биваме убеждавани от най-близките си, че това са нормални неща с напредване на възрастта или дължащи се на стреса. Това, което лично аз смятам (а то е и подкрепено от изследванията и работата на лекарите нутрициолози, които издаваме) е, че всичко това са симптоми. Не е задължително те да водят до заболяване!

Но така или иначе, това е начинът нашето тяло да ни покаже, че не се чувства добре. Лично аз не ги приемам за нормални, защото нашето тяло се стреми към здраве и баланс във всяка една минута. И съветът ми към нашите читатели е да не спират да търсят причината. Ако страдат от някакво хронично неразположение, защото след като я намерят, ще имат точната рецепта за справянето с нея. А ти как стигна до книгите на Изабела Уенц?

Симптомите са начинът нашето тяло да ни покаже, че не се чувства добре!

Дени: Когато разбрах за диагнозата, знаех, че трябва да намеря информация от достоверни източници, за да разбера с какво си имам работа и как мога да подобря състоянието си. Тогава на българския пазар все още нямаше преведени книги, но много често срещах името на Изабела. „Първопричината“ беше сред първите книги в списъка. Тя е настолна енциклопедия за спектъра на автоимунните заболявания. В книгата има споделен личен опит, който в такива моменти е изключително важен. А предложените идеи за изграждане на хранителен режим ми бяха изключително полезни.

Вдъхновения: Кое беше първото нещо, което приложи от нейните препоръки?

Дени: След диагнозата се наложи да променя малко нисковъглехидратното хранене и това, което взаимствах от Изабела, беше работата по подобрение на чревната пропускливост. Това изисква доста индивидуален подход, но нещата, които ми допаднаха и продължавам да спазвам и до днес, са ферментиралите храни и напитки и приемът на костен бульон. Целогодишно се грижа да имам кефир, комбуча, диво ферментирали зеленчуци и домашен бульон.

Вдъхновения: А кога започна да усещаш първото подобрение на симптомите и какво беше то?

Дени: Всъщност се случи доста бързо, отне ми едва няколко месеца да овладея косопада и да започна да отслабвам, след като месеци преди това нямах никакво подобрение, въпреки че бях изчистила диетата.

Вдъхновения: Как се чувстваш сега?

Дени: Бих казала, че най-накрая се чувствам спокойно със себе си. Грижите, които полагам и за тялото, и за душата си дават резултат и освен че се чувствам и изглеждам добре, най-важното е, че резултатите ми са в норма. Имам сили да тренирам поне 5 пъти в седмицата и да се радвам на живота. Това е ключово за мен.

Вдъхновения: Кои неща продължаваш да спазваш и днес? И кои неща би препоръчала на нашите читатели да спазват в своето ежедневие?

Дени: Независимо дали имат здравословни проблеми, или просто искат да се чувстват добре, мисля, че има общи принципи, които трябва да са в основата на всяко здравословно хранене.

  • Сезонно хранене с локални продукти,
  • избор на качествени цели храни, а не рафинирани, хидрогенирани и преработени до неузнаваемост,
  • прием на ферментирали храни,
  • изключване на глутена и
  • умерен прием на млечни продукти.

За мен това са неща, които спазвам всеки ден, с които се живее нормално и най-вече ме карат да се чувствам добре.

Вдъхновения: Разкажи ни малко повече за блога ти, Healthy with Deni През изминалата година ти стана Блогър на 2019 в категория Здравословно хранене. Това е голямо признание. Трябва да се гордееш с работата и приноса си!

Дени: Да, така е. През 2019 бях избрана за блогър на годината и съм много щастлива от това. Още повече, че когато стартирах блога, основната ми идея беше да си записвам експериментите в кухнята. Да са събрани на едно място и да си записвам кое ни е харесало, кое не. А също и как бих могла да подобря рецептите, за да станат още по-вкусни и полезни.

С течение на времето обаче блогът ми започна да придобива все повече популярност. Започнаха да ме следват доста хора, които търсеха вкусни и здравословни рецепти.

Изключително съм щастлива, че ми пишат хора, които ми споделят, че е удоволствие за тях да приготвят моите рецепти. Че те са им лесни за изпълнение и вкусни. Споделят ми, че се харесват на цялото семейство, което е доста важно, особено за работещи хора с натоварен график. Но това, което ме прави истински щастлива, е, че с моите рецепти и със споделянето на личния ми опит успявам да помогна и на немалко хора да подобрят здравословното си състояние.

Вдъхновения: Кажи ни малко повече за здравословното хранене. Има още доста хора, които смятат, че да се храниш здравословно е прекалено скъпо, изисква часове суетене в кухнята и е твърде голямо изпитание на волята да преглъщаш купища безвкусна храна, докато мечтаеш за кексче, кроасан или нещо подобно. Във „Вдъхновения“ отдавна знаем, че не е така, но бихме искали да споделиш и твоето мнение с читателите ни.

Дени: Всичко е въпрос на гледна точка и опит. Естествено, че когато спреш да употребяваш продукти, с които си свикнал да готвиш, като бяло брашно, захар и подобни, замениш ги с кокосово брашно и естествени подсладители, се изисква малко пренастройка на техниките на готвене. Продуктите са различни и изискват спазването на различна технология. Ако имаш време и желание обаче, всичко се научава.

Това е като мини готварски курс. Просто учиш нови техники. В началото е добре да следваш вече изпитани рецепти. Не просто да замениш бялото брашно с кокосово или бадемово, защото нищо няма да се получи. Но ако имаш желанието и мотивацията, в крайна сметка ще стигнеш и до вкусните рецепти. Ще се научиш да ги приготвяш правилно и даже ще започнеш с експериментите.

Вдъхновения: Коя рецепта на Изабела избра да ни представиш и искаш ли да ни споделиш нещо повече за нея?

Дени: Избрах рецептата за Бадемови барчета с фурми. По принцип фурмите не са сред често използваните от мен продукти и ги намалих от посочените в основната рецепта. Тук е моментът да кажа, че вкусът се възпитава. Когато започнем да се храним с истински, пълноценни храни, започваме да изпитваме по-малко нужда от заместители и/или стимуланти, каквато е захарта, пък била тя и от фурми.

Изабела ни обръща специално внимание в новата си книга точно на този факт. Така че препоръката ми е да започнете да намалявате постепенно захарта в рецептите си. Дори и от натурални източници, като фурмите. С времето ще откриете, че необходимостта от нея ще намалее, а храната ви ще стане още по-вкусна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed