Главоболие и мигрена. Видове и полезни дефиниции


migrena-vidove-i-kakvo-q-provokira-ins

Ето я и първата ни статия от поредицата ни за мигрена. Информация за цялата поредица, както и линкове към всички статии можеш да следиш тук . Но преди да разберем как можем да подобрим главоболието с помощта на хранителна терапия, нека да разгледаме основните дефиниции за различните видове главоболие и мигрена. Така да се каже, да поставим основите правилно, за да сме наясно с какво трябва да се справяме.

Важно: ако твой близък страда от чести главоболия и/или мигрена, сподели му тази и последващите статии. Вярвам, че ще му е полезно да научи и за други начини за справяне с това състояние.

Какви видове главоболие и мигрена има?

ВЕРТИГО

Усещане за въртене на пространството (световъртеж), без човек да се движи. Може да причини гадене и проблеми с равновесието. При 25 до 30% от хората с мигрена световъртежът е симптом на мигренозен пристъп. Хората, на които им прилошава при пътуване, е по-вероятно да имат мигренозни пристъпи. Пристъпи на вертиго, предизвикани от малки свободни кристали, се наричат доброкачествено пароксизмално позиционно вертиго (ДППВ). Те се диагностицират чрез специфичен набор от движения на врата и главата, известен като маньовър на Епли. Кристалите може да сменят местоположението си и вертигото да отмине доста бързо. ДППВ няма връзка с мигрената.

ГЛАВОБОЛИЕ

Болка в главата, обикновено причинена от мускулно напрежение или  стрес. Болката е лека до умерена, обичайно от двете страни на главата; може да се усеща като стягане с лента; не се влошава от физическо натоварване и не е пулсираща. Възможно е да включва чувствителност към светлина или звук, но не и двете.

КЛЪСТЕРНО ГЛАВОБОЛИЕ

Смята се за най-болезненото главоболие и се нарича също „самоубийствено“. Представлява пристъп на силна болка в едната страна на главата (често описван като усещане за остро пробождане през окото и слепоочието). Всеки пристъп на клъстерно главоболие може да трае от 15 до 180 минути, като честотата на пристъпите варира от един през ден до осем или повече на ден. Клъстерите може да са сезонни. Почти три четвърти от страдащите от клъстерно главоболие са мъже.

МЕНИЕРОВА БОЛЕСТ

Някога смятана за отделно заболяване, днес мениеровата болест се приема от много лекари за уникално проявление на мигрената. Симптомите включват замайване, световъртеж и тинитус (така наречения „шум в ушите““ – звънене или бучене в ушите).

Мениеровата болест може да бъде формално диагностицирана едва след като пациентът загуби слуха в едното си ухо. При мениеровата болест излишък от течност във вътрешното ухо оказва натиск върху малките косъмчета и костици, които формират вестибуларната система, регулираща нашето равновесие. Прекалено големият натиск за твърде дълъг период от време причинява перманентно увреждане, което води до загуба на слуха и на равновесието.

Мениеровата болест е сложно състояние, за което са проведени малко изследвания. Причините включват вируси, генетични особености, алергии и/или автоимунни нарушения.

МИГРЕНА

Сложно невробиологично разстройство с генетичен, съдов и биохимичен компонент. Някои лекари вярват, че мигрената има автоимунен елемент , показващ, че е възможно естественият имунен отговор на организма да не функционира правилно. Мигренозните пристъпи може да се състоят от четири фази. Виж повече информация в края на статията. По-рядко срещаните видове мигрена включват коремна (обикновено при деца), хемиплегична (генетична), базиларна и ретинална.

Не всички мигренозни пристъпи са съпътствани от главоболие, но при наличие на такова болката обикновено е от едната страна на главата и е умерена до силна. Мигренозните пристъпи се влошават от физическо натоварване и са съпроводени с усещане за пулсация. Пристъпите може да включват гадене, повръщане и изключително силна чувствителност към светлина, звук и/или докосване. Почти три четвърти от страдащите от мигренозни пристъпи са жени.

МИГРЕНА ОТ СВРЪХУПОТРЕБА НА ЛЕКАРСТВА

(МСЛ, преди позната като лекарственоиндуцирано (медикаментозно) главоболие)

Това са случаите на главоболие и пристъпи на мигрена, които са следствие от свръхупотребата на закупени със или без лекарско предписание лекарства. Мненията на лекарите варират относно това какво количество лекарство е оптимално и кое е „твърде много“. Повече информация по темата можеш да прочетеш в книгата „План за облекчаване на мигрената “. Те обаче са единодушни, че всяко от следните лекарства може да причини МСЛ:

  • антихистамини;
  • деконгестанти;
  • съдържащи кофеин лекарства (особено тези с повече от един болкоуспокояващ компонент);
  • ерготамин;
  • триптан;
  • медикаменти с кодеин;
  • барбитурати или упойващи вещества.

Важно е да споменем, че самоинициативният прием на съдържащи кофеин напитки и на закупени без рецепта болкоуспокояващи също може да причини МСЛ.

ПРОВОКИРАЩИ МИГРЕНАТА ФАКТОРИ (ПРИЧИНИТЕЛИ)

Различни вътрешни и външни стимули може да предизвикат мигрена. Смята се, че предразположените към мигренозни пристъпи са по-чувствителни към тези стимули в сравнение с всички останали хора. Причинителите не са подлежаща причина за мигрената.  Причинителите винаги действат на кумулативен принцип – един от тях рядко е достатъчен да доведе до мигренозен пристъп!

Хората с мигрена, изглежда, имат праг на реактивност. Под него нямат пристъпи, но над него имат. Причинителите може да включват

  • храна,
  • светлина,
  • звук,
  • миризми,
  • промени в атмосферното налягане,
  • хормони,
  • стрес,
  • липса на сън,
  • нередовно хранене и
  • твърде малко или прекалено интензивни упражнения.

Следването на Плана за облекчаване на мигрената ще намали възможно най-много причинителите, така че да може да живеете под своя праг на реактивност.

СИНУСНО ГЛАВОБОЛИЕ

Понастоящем се смята за неправилна диагноза, тъй като 90% от случаите на синусно главоболие представляват недиагностицирани мигренозни пристъпи. Истинското синусно главоболие е следствие от сериозна инфекция на синусите и включва инфектиран назален секрет, повишена температура, втрисане и други симптоми на инфекция. За да научите повече, посетете специалист по главоболието или невролог.

СВЪРЗАНО С ВРЕМЕТО (МЕТЕОРОЛОГИЧНИТЕ УСЛОВИЯ) ГЛАВОБОЛИЕ

Главоболие, което редовно съпътства определени промени във времето (като гръмотевична буря или горещ сух вятър), вероятно е недиагностициран мигренозен пристъп. Стефани Уивър, нутрициолог и автор на книгата „План за облекчаване на мигрената“,  е страдала от такива пристъпи в продължение на 30 години, преди да бъде диагностицирана. А нейната майка е страдала от тях цял живот. За да научите повече, посетете специалист по главоболието или невролог.

ФАЗИ НА МИГРЕНАТА

ПРОДРОМ (ранни симптоми, предшестващи основните прояви на болестта):

Предупредителна фаза (наблюдава се при 30 до 40% от хората с мигрена):

Времева рамка: 4 до 48 часа преди пристъпа.

Симптоми: умора, сънливост или проблеми със съня, промени в настроението, включително депресия, силно желание за храна, замаяност, стомашно-чревно разстройство, проблеми с концентрацията, четенето или говоренето, хипер- или хипоактивност, повишена жажда или уриниране, гадене, чувствителност към светлина или звук, многократно/повтарящо се прозяване, схванат врат.

Аура (наблюдава се при 20% от хората с мигрена, с генетичен компонент):

Времева рамка: 20 до 45 минути преди пристъпа.

Симптоми: зрителни нарушения, изтръпване, скованост, затруднен говор. Причинява се от разпространяваща се корова депресия.

 ПРИСТЪП:

Времева рамка: 4 до 72 часа.

Симптоми: умерено силна до много силна пулсираща болка (обикновено едностранна, но може да бъде и двустранна), гадене, повръщане, чувствителност към светлина/звук/докосване.

ПОСТДРОМ:

Времева рамка: няколко часа до ден след пристъпа (ако е имало такъв).

Симптоми: умора, замъгляване на мозъка, продължителна чувствителност към светлина/звук/докосване.

За финал

В общия случай е валидно правилото, че за да се справим с нещо, първо трябва да разберем пред какво сме изправени. Следвайки тази максима, вярвам, че ти дадохме достатъчно материал за размисъл. Ако страдаш често от главоболие, направи нужните крачки, за да определиш какъв вид е то. Посети и лекуващия си лекар и/или специалист. Това е важно, за да можеш да изградиш правилна стратегия за трайно разрешаване на проблема. И не, не приемай за вярни думите, че това е нормално! Защото не е и има начин да се справиш!

Очаквай следващата ни статия по темата. А дотогава, ако прецениш, че имаш нужда от по-структурирана стратегия за действие, прочети книгата „План за справяне с мигрената“ от Стефани Уивър.

 

Виж още полезни публикации, които може да са ти от полза

 

Как стресът подкопава здравето и още за реакцията „бий се или бягай“

kakva-e-prichinata-za-avtoimunnite-zabolyavania

Каква е причината за автоимунните заболявания?

 

 

7 супербилки адаптогени за намаляване на стреса

 

5 биохака за по-добър сън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed